Național

Dilema autoritatilor: inundam Galatiul sau Insula Mare a Brailei?

Ziarul de Vrancea
5 iul 2010 1092 vizualizări
Oalegere cu pierderi imense n autoritatile iau in calcul fie inundarea controlata a unui cartier din Galati cu 7000 de locuitori, fie inundarea culturilor agricole din Insula Mare a Brailei si evacuarea a 6000 de locuitori

Scenarii de cosmar pentru locuitorii din Braila si Galati. Autoritatile se gindeau ieri sa inunde controlat cele doua zone saptamina viitoare, cind este asteptat virful de viitura pe Dunare. Ministerul Internelor si Administratiei cauta solutii pentru a preintimpina revarsarea Dunarii, luind ieri in calcul doua scenarii pentru a evita inundarea celor doua municipii. Prima varianta este evacuarea celor peste 5.000 de locuitori ai Insulei Mari a Brailei si inundarea controlata a zonei. Cel de-al doilea scenariu luat in calcul de autoritati este inundarea controlata a comunei Sendreni si a zonei joase din Galati, unde se afla circa 7000 de oameni. Daca se ia decizia inundarii Insulei Mari a Brailei vor fi rase de pe suprafata pamintului doua comune cu zece sate unde locuiesc peste 6.000 de oameni. Apa nu va mai putea fi insa evacuata din Insula Mare a Brailei in mai putin de 5-6 ani. Culita Tarita, arendas in insula Mare a Brailei spune ca inundarea Insulei ar insemna si pierderi de peste 4 miliarde de euro. Dunarea a atins la Braila cota istorica din 2006, respectiv 699 centimetri si pina pe 6 iulie se asteapta o crestere a nivelului fluviului de pina la 710 - 712 centimetri.


Ceausescu a inaltat doar un singur mal al Dunarii


Un motiv pentru care Galatiul a ajuns la un pas de inundare este faptul ca Nicolae Ceausescu a ridicat diguri pe un singur mal al Dunarii, iar de amenajarea celui de-al doilea a uitat. Astfel, avind in vedere ca o singura latura a cursului fluviului este indiguita, apa se revarsa pe malul opus si provoaca inundatii in cartierele aflate linga Port. "Ceausescu avea obsesia sa imprejmuiasca toate apele pentru a oferi cit mai multe terenuri agriculturii. Un astfel de caz s-a inregistrat cu malul tulcean din localitatea I. C. Bratianu, situat pe partea opusa muncipiului Galati. Astfel s-a ridicat un dig cu o inaltime de 7,58 metri pe partea tulceana a fluviului, in timp ce pe malul galatean indiguirile au ramas la 6,50 metri. Lunca Dunarii a fost taiata de aceasta indiguire, fluviul nu avea unde sa se mai reverse si era nevoit sa se inalte in propria albie", a declarat Romeo Candea, inginer in domeniul hidrotehnic. Digul de la I.C. Bratianu a fost finalizat la mijlocul anilor \'80, insa atit regimul Ceausescu, cit si cele care i-au urmat au uitat sa inalte digul de pe malul galatean, pentru ca apa sa nu intre in municipiu. "A fost o mare prostie. Pe malul tulcean digul a fost ridicat la aproape 7,58 metri, iar la Galati a fost uitat la 6,50 metri. Normal ca Dunarea se revarsa in oras", a mai explicat Romeo Candea. Pentru aceasta problema exista doua solutii, fie inaltarea digului din dreptul municipiului Galati pina la 7,50 metri, fie reamenajarea luncii Dunarii, care sa devina locul unde fluviul sa se reverse.


Boc, atacat cu oua si rosii la Galati


Trei persoane au aruncat cu oua si o rosie inspre Emil Boc, in momentul in care acesta a iesit din sediul Prefecturii Galati, unde a avut loc sedinta Comitetului pentru situatii de urgenta, premierul nefiind insa atins. In momentul in care Emil Boc a iesit din sediul Prefecturii Galati, doi barbati si o fata au aruncat cu doua oua si o rosie inspre acesta, insa alimentele nu l-au atins pe premier, ci s-au spart pe asfalt. Cei trei, dintre care doi ar fi lideri ai PNTCD Galati , l-au asteptat pe Boc sa iasa din Prefectura, iar cind acesta a aparut, i-au strigat: "Nu vrem bani, nu vrem valuta, vrem ca Boc sa ne asculte" si au aruncat inspre el cu oua si o rosie. Cele trei persoane au fost retinute de catre jandarmi , iar premierul Emil Boc s-a urcat in masina si a plecat spre localitatea galateana Sendreni. Premierul a declarat ca nu a observat momentul cind trei persoane au aruncat spre el, la Galati, cu oua si o rosie, dar ca dreptul la protest nu poate fi oprit, concluzionind incidentul cu expresia "Asta-i viata!". "Sincer, nu am vazut nimic. Dreptul la protest nu poate fi oprit. Asta-i viata", a spus Boc, intrebat de jurnalisti cum comenteaza acest incident.


Digul de la Saucesti se va face cu bani de la alte ministere

n Guvernul a promis cu realoca bani de la alte ministere pentru a face rost de 1,8 milioane de euro, in vederea constructiei digului de la Saucesti


Autoritatile vor aloca milioane de euro pentru constructia digului de la Saucesti, din judetul Bacau, a anuntat premierul Emil Boc. Pentru digul de la Saucesti se vor aloca 1,8 milioane de euro, intrucit banii alocati in 2008 pentru suprainaltarea digului de pe Siret, din zona respectiva, se pare ca nu au rezolvat problema si ca trebuie facuta o alta lucrare, acea suprainaltare nefiind suficienta, a declarat premierul Emil Boc. La o prima evaluare, in cele patru localitati ale comunei Saucesti au fost inundate 500 de case, dintr-un total de 1.653. Pentru realizarea acestor lucrari, Boc a declarat ca este necesara reprioritizarea investitiilor de la toate ministerele, fondurile urmind sa fie realocate pentru refacerea infrastructurii si caselor distruse. Premierul a spus ca in parteneriat cu consiliile judetene, prefecturi, firme si oameni de afaceri sa se acorde sprijin pentru ca pina la iarna toate casele distruse si avariate de inundatii sa fie refacute. Boc le-a dat asigurari sinistratilor care au case avariate sau distruse de apele revarsate ca pina la iarna vor avea un acoperis deasupra capului.


Tara asta se imprumuta cu 9 miliarde de euro... cu ce sa va facem digul?


Promisiunea unui dig a venit si de la presedintele Traian Basescu. Prezent simbata la Saucesti, le-a spus sinistratilor din localitate ca "tara asta se imprumuta cu noua miliarde de euro" si ca oamenii vor "pensii mari, salarii mari", intrebindu-se in acest context "cu ce bani" sa se mai construiasca si diguri. "Tara asta se imprumuta cu noua miliarde de euro... Cereti pensii mari, salarii mari... Cind se intimpla inundatii, va plingeti ca nu va facem digul. Cu ce?", le-a spus Basescu localnicilor. Ei i-au cerut presedintelui construirea unui dig in zona. "Acum iar ne-a luat apa. Vrem dig... Nu ne trebuie ajutoare. Vrem dig. ", i-a spus o femeie lui Basescu. "Si eu zic la fel", i-a replicat presedintele. Localnicii s-au mai plins ca primaria nu le ia "in considerare ce s-a stricat". "Va promit ca anul acesta o sa aveti un dig ", le-a spus Basescu localnicilor, inainte de a pleca din Saucesti. Vizita presedintelui la Saucesti a fost neasteptata, el ajungind aici cu o masina de teren, dupa ce elicopterul care il transporta a aterizat linga o localitate invecinata.


Basescu catre o sinistrata: Nu va ascult fiindca mintiti


Traian Basescu, ajuns ieri din nou la Saucesti, a refuzat sa ii asculte necazurile unei sinistrate spunindu-i ca minte, referindu-se la banii care s-ar fi furat de la digul ce trebuia construit. Desi multi localnici acuza autoritatiile locale ca au furat bani de la dig, Traian Basescu sustine ca acesti bani nu s-au furat deoarece banii pentru dig nu au fost alocati de Guvern, fondurile fiind redirectionate spre construirea unui canal prin care sa se devieze apa. Nici acest canal nu a fost construit insa deoarece localnicii nu au vrut sa cedeze terenurile pe care ar fi trebuit construit. Discutia dintre presedinte si o sinistrata s-a aprins. Basescu s-a rastit la femeia, care tocmai ii spusese ca l-a votat, si a acuzat-o ca minte. "Nu va mai ascult ca mintiti. Am incheiat subiectul". Traian Basescu a acuzat apoi presa ca dezinformeaza, nominalizindu-l pe realizatorul TV Mihai Tatulici pe care l-a acuzat ca instiga oamenii la ura fata de autoritati, dezinformindu-i. Traian Basescu le-a promis localnicilor din Saucesti ca anul acesta digul va fi construit si ca se va implica personal, precizind ca va face vizite repetate in Saucesti pina cind digul va fi terminat.

Episodul tensionat de duminica vine dupa ce simbata, Traian Basescu le spunea localnicilor din Saucesti ca "le este apa pina in git" si ei tot fac politica.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.