Național

Sinistratii se revolta: Noi vrem dig!

Ziarul de Vrancea
3 iul 2010 630 vizualizări
Revolta in comuna Saucesti, Bacau, in asteptarea premierului Emil Boc n evacuati cu forta, localnicii au spus ca il vor primi pe premier cu "apa si mil" in loc de apa si sare, suparati ca nu au fost construite digurile promise de autoritati, dupa inundatiile din 2008

Cu nervii intinsi la maxim si cu casele inundate, aproximativ 150 de oameni din gospodariile inundate din localitatea Saucesti, judetul Bacau, au rabufnit. Localnicii, le-au reprosat autoritatilor locale ca nu au facut nimic si ca din cauza lor au ajuns in situatia de a ramine fara case, au luat o galetusa in care au pus apa de pe jos, pe care au aruncat-o pe viceprimarul localitatii Saucesti, Irina Lepadatu. Cei aproximativ 150 de oameni acuza autoritatile locale ca, desi localitatea a mai fost inundata si in 2008, autoritatile nu au consolidat digul. La vremea respectiva, autoritatile promisesera ca vor construit in zona un dig, licitatia a fost contestata, iar lucrarile nu au mai inceput. La un moment dat, oamenii au inceput sa scandeze "Noi vrem dig". Ei au spus ca il vor primi pe Boc, care era asteptat sa ajunga in comuna, cu "apa si mil" in loc de apa si sare. Oamenii s-au certat cu autoritatile, strigindu-le: "Sinteti niste hoti. Ne-ati promis in campanie si uitati ce este aici". Premierul Boc era asteptat la Primaria comunei Saucesti, insa a declarat ca a preferat sa "stea de povesti" cu aproximativ o suta de localnici la marginea localitatii iar la insistentele ziaristilor privind motivele pentru care nu a ajuns in centrul comunei, la Primarie, el le-a spus acestora ca nu ii fac ei programul.

Pe tot parcursul zilei de ieri, la Saucesti autoritatile au evacuat localnicii, pe masura ce apa crestea. In unele cazuri, pompierii si jandarmii au fost nevoiti sa recurga la evacuarea cu forta, scotocind localitatea pentru a gasi persoane care voiau sa isi paraseasca locuintele. Autoritatile locale au inceput, ieri dimineata, la ora 6.00, evacuarea tuturor celor 2.100 de locuitori ai comunei Saucesti, dupa ce debitul Siretului a depasit maximul istoric inregistrat in 2008, de 2.676 metri cubi pe secunda, inregistrind 2.887 metri cubi pe secunda, iar digul ridicat de la inceputul saptaminii pentru protejarea localitatii a cedat sub presiunea apei.


Basescu: "De ce v-ati facut case aici, mai, oameni buni?"


Dupa 7 zile de tacere, Traian Basescu a inspectat ieri citeva localitati grav afectate de inundatii din judetele Suceava si Botosani. Basescu le-a recomandat localnicilor din comuna suceveana Patrauti sa nu-si mai construiasca locuinte in zona calamitata, de sub padure, pe unde a trecut viitura. "De ce v-ati facut case aici, mai, oameni buni?", i-a intrebat presedintele. El a inspectat citeva case inundate, s-a interesat daca oamenii au unde sa stea noaptea, daca au apa de baut si alimente. De asemeni, Basescu i-a asigurat pe localnici ca statul ii va ajuta cu materiale pentru reconstructia caselor: "Statul nu construieste case, dar va face tot posibilul sa va asigure materiale de constructie. La constructie, va ajutati unul pe altul, sint meseriasi in sat..." a spus presedintele. Basescu le-a spus oamenilor sa inceteze actiunea de scoatere a milului din locuinte si sa incerce sa recupereze "tot ce se poate", inclusiv caramizi, pentru construirea de noi case in zone neinundabile. O femeie a venit plingind la seful statului intrebindu-l ce sa faca. Presedintele i-a raspuns: "Te muti, te muti mai sus. Nu mai construiesti aici. Recuperati ce se poate recupera din casa, ca o sa faceti alta (...). O sa vina materiale, boltari, lemn si faceti unde va da primarul". Peste o suta de localitati din 14 judete au fost afectate de ploile din ultimele 24 de ore, iar 7.762 de persoane au fost evacuate


Problemele se vor muta la Galati si Braila


Premierul Emil Boc a declarat, ieri, ca debitul mare al riului Siret se indreapta spre Galati si Braila si "nu incape in Dunare". "Marea problema este sa facem fata peste sapte zile la ce se poate intimpla la Galati si in Insula Mare a Brailei", a declarat premierul Emil Boc in localitatea bacauana Bogdan Voda. Nivelul Dunarii la Galati era, ieri dimineata, de 661 de centimetri, cota care nu a mai fost atinsa niciodata in zona de fluviu, iar debitul apei era de 16.600 de metri cubi pe secunda. Autoritatile locale au dispus realizarea unor diguri de protectie din saci umpluti cu nisip, pentru protejarea cartierului galatean Valea Orasului. Daca Dunarea ar inunda cartierul, aproximativ 7.000 de oameni ar fi in situatia de a fi evacuati , pentru 1.200 dintre acestia autoritatile avind locuri de cazare. Si Siretul creste in continuare la Sendreni, masurind 712 centimetri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.