Național

Bonele filipineze, din ce in ce mai cautate in Romania

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 531 vizualizări
Infuzia de personal filipinez pentru asistenta casnica a inceput in Romania in urma cu trei - patru ani, cind persoanele cu venituri peste medie sau mari au inceput sa apeleze la aceasta solutie din cauza ofertei locale reduse de persoane calificate in domeniu.

"Comparativ cu 2009, cererea de personal casnic filipinez a crescut in acest an pe toate ariile de competenta (bone, menaj, ingrijire virstnici, gradinari etc.), insa cifrele arata ca cele mai solicitate ramin bonele si menajerele casnice, acestea reprezentind peste 80% din totalul angajarilor de anul acesta", sustine Tiana Perfect, managing partner al companiei Perfect Connections Associates. Specialistii considera ca in 2010 piata de bone filipineze a "explodat", dovada fiind numarul mare de cereri in curs de solutionare, inregistrate in primul semestru. O bona filipineza este remunerata lunar cu sume cuprinse intre 300 si 500 de euro, in functie de sarcinile solicitate si de calificarile fiecarei persoane. "In privinta costurilor, acestea implica pentru parintii angajatori o taxa initiala in valoare de circa 3.500 de euro pentru un serviciu complet, care include toate etapele necesare din momentul in care parintii incep sa caute o persoana potrivita si pina la obtinerea permisului de munca si efectuarea altor demersuri la sosirea personalului filipinez in Romania. Ulterior, parintii angajatori platesc bonei un salariu lunar cuprins intre 300 si 500 de euro, in functie de sarcinile solicitate si de calificarile fiecarei persoane", se arata in comunicat. Dupa selectie, la sosirea in tara, bonele trec printr-o perioada de training, de aproximativ zece zile, care include descrierea obiceiurilor romanesti, explicarea diferentelor culturale, a specificului educational, astfel incit adaptarea la noul mediu de lucru si de viata sa le fie cit mai usoara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.