Național

Viata unui copil roman va fi salvata printr-un transplant de celule stem

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 465 vizualizări
O grefa de singe placentar pastrata intr-o banca de celule stem din Romania va fi folosita in premiera pentru realizarea unui transplant in cazul unui copil in virsta de cinci ani, marcind astfel prima eliberare de grefa de singe placentar din Romania

Grefa se afla la prima banca de celule stem din Romania, Cord Blood Center, deschisa in 2006. Ea va fi folosita pentru un baiat in virsta de cinci ani din Calarasi, Vlad Andrei Decu, bolnav de talasemie majora (boala de singe transmisa ereditar). Interventia, bazata pe transplantarea celulelor stem provenite de la sora baiatului, in virsta de un an si doua luni, va avea loc la sfirsitul anului 2010, la o clinica privata din Italia. Potrivit medicilor, acest tip de transplant ar putea salva mii de vieti. In Romania sint in prezent 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 sufera de boala Hodgkin, iar 370 de betatalasemie majora. Medicii spun ca multi dintre acesti copii bolnavi ar putea fi salvati printr-un transplant de celule stem. In Romania exista in prezent sase firme de "family banking" autorizate de Agentia Nationala a Transplantului si doua banci private de celule stem. Grefa de singe placentar poate fi folosita in tratarea a peste 70 de boli de singe maligne si non-maligne. Singele placentar este folosit ca grefa pentru transplant din anul 1988. Pina in prezent, la nivel mondial, s-au efectuat peste 20.000 de transplanturi cu grefe de celule stem din singele placentar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.