Marti va fi ziua cea mai lunga pentru Guvernul Boc
Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis ca motiunea de cenzura sa fie citita in aceasta dimineata si dezbatuta si votata martea viitoare. Sustinatorii principalului partid de guvernamint au inceput deja sa stringa rindurile. UNPR a hotarit ca parlamentarii independenti sa nu sustina motiunea de cenzura initiata de PSD, presedintele executiv al Uniunii, Gabriel Oprea, precizind ca cine nu respecta decizia se situeaza in afara partidului.
Presedintele UNPR, Marian Sirbu, a explicat ca principalul motiv pentru care parlamentarii vor vota contra motiunii este mentinerea stabilitatii guvernamentale, pentru a exista in continuare un partener in relatia cu Fondul Monetar International (FMI). Sirbu a argumentat ca, in absenta stabilitatii guvernamentale si a acordului cu FMI, Romania risca sa se confrunte cu o criza economica si sociala fara precedent.
Pe de alta parte, el a precizat ca daca masurile de reducere a salariilor si in special a pensiilor nu vor fi ridicate la 31 decembrie, UNPR va iesi din coalitia guvernamentala. Sirbu a mai afirmat ca, pe linga masurile de reducere a salariilor angajatilor la stat, a pensiilor si a ajutoarelor sociale, guvernul trebuie sa adopte un pachet pentru relansare economica, UNPR urmind sa lanseze in dezbatere publica si in interiorul coalitiei guvernamentale propriile propuneri in acest sens.
Seful departamentului de politici economice, Mircea Cosea, a prezentat, printre masurile propuse de UNPR, inghetarea, pe 2010, a achizitiilor de bunuri de inventar, reducerea la strictul minim a deplasarilor in strainatate, renuntarea din partea institutiilor administratiei centrale si locale a publicarii de materiale informative si publicitare. Cosea s-a referit si la intreruperea de constructii de sedii de catre institutiile si agentiile guvernamentale, respectarea de catre guvern a obligatiilor de plata catre mediul economic, in speta plata facturilor restante si a TVA.
Cum ar putea sa cada Guvernul
în cazul asumarii raspunderii de catre Guvern, Constitutia prevede ca Executivul va fi considerat demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votata de majoritatea senatorilor si deputatilor. Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor.
Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoana, care a demisonat din partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minoritati - 18, Independenti - 16, fara apartenenta la un grup parlamentar - 4.
Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.
Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota motiunea de cenzura, ar avea 212 optiuni "pentru". Astfel, pentru adoptarea motiunii ar mai fi necesare 24 de voturi.