Național

O fractura mortala de mina zguduie sistemul sanitar

Ziarul de Vrancea
31 mai 2010 648 vizualizări
n un baietel de 9 ani care a fost tinut citeva zile in spital dupa ce si-a rupt mina a murit in urma infectiei declansate fara ca medicii sa-si dea seama n ei i-au amputat bratul, dar nici aceasta masura dura nu i-a salvat viata pustiului n ancheta a produs deja primele demiteri

Sanatatii, Cseke Attila, i-a demis din functii, ieri, pe managerul Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, Ileana Roxana Dragomir, si pe directorul medical, Alina Chiriac, dupa ce un copil de 9 ani a decedat in urma unei fracturi la mina tratate la aceasta unitate sanitara. Decizia a fost motivata de faptul ca atit managerul unitatii medicale, cit si directorul medical au incalcat prevederile Ordinului ministrului Sanatatii nr. 14/11.01.2010 privind aprobarea metodologiei de raportare a evenimentelor deosebite care implica actul medical in unitatile sanitare cu paturi aflate in reteaua Ministerului Sanatatii.

Conform acestei prevederi legale, conducerea spitalului era obligata sa anunte imediat autoritatile despre decesul baiatului de 9 ani si conditiile in care acesta s-a produs, insa evenimentul a fost anuntat dupa trei zile de la producere si numai dupa ce presa a semnalat cazul.

"Dupa cazul din Oradea, cind un tinar in virsta de 17 ani a decedat tot din cauza unei fracturi, acum este a doua situatie cu care ne confruntam in mai putin de patru luni. Nu aceasta este valoarea sistemului sanitar romanesc", a afirmat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

Copilul a murit, joi seara, la patru zile dupa ce a fost adus la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina pentru a i se trata o fractura la antebratul sting. Baiatul ajunsese impreuna cu parintii sai la unitatea medicala in 23 mai. Trei zile mai tirziu, in 26 mai, copilul a fost externat, dupa ce medicii de la Sectia de Ortopedie i-au pus o atela gipsata. în aceeasi seara, baiatul a fost adus din nou la spital, in stare grava. A fost operat, iar in 27 mai a suferit o noua interventie chirurgicala prin care i s-a amputat bratul. Copilul a fost transferat la sectia de terapie intensiva si s-a chemat un elicopter SMURD pentru a-l duce la Bucuresti, insa a murit in timpul transportului.


Trei anchete


Managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Slatina, Roxana Dragomir, declara ieri inainte sa fie demis ca mai multi medici si asistenti au fost chemati pentru a da declaratii referitoare la acest caz. Referitor la afirmatiile parintilor, conform carora au fost nevoiti sa cumpere medicamentele cu care baiatul a fost tratat, managerul a admis ca este posibil sa se fi intimplat asa, dar ca nu se poate pronunta pina cind nu vede reteta parafata de medic. Dragomir a adaugat ca spitalul se confrunta cu grave probleme financiare, de patru luni primind doar banii pentru salarii, nu si deconturile de la Casa Nationala de Sanatate.

Pe linga ancheta interna derulata de conducerea unitatii medicale, Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Olt a anuntat, ieri, declansarea unei anchete in acest caz. De asemenea, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat, ieri, ca la Spitalul Judetean din Slatina va fi trimisa o echipa de ancheta care sa verifice conditiile in care a fost tratat copilul, astfel incit sa fie stabilite cauzele decesului.


Spitalul si-a mai pierdut sefii si anul trecut, dupa un alt scandal


în ianuarie 2009, Spitalul Judetean de Urgenta din Slatina a mai fost implicat intr-un scandal. Atunci, un pacient de 62 ani din localitatea Draganesti a murit dupa ce a fost plimbat intre mai multe sectii ale unitatii medicale. în baza unei anchete a unei comisii conduse de ministrul Sanatatii de la acea vreme, Ion Bazac, si pe baza documentelor pe care comisia le-a examinat, a fost luata decizia eliberarii din functie a directorului executiv al DSP Olt si a managerului Spitalului Judetean de Urgenta, precum si decizia desfacerii contractelor de munca ale directorului medical al Spitalului Judetean de Urgenta Olt, medicului sef de la UPU si medicului de garda de la Boli Interne, doctor Doru Parvu, si a contractului de munca al doctorului Cornel Fulga, medic de garda la UPU, care a examinat pacientul. La rindul sau, Parchetul de pe linga Judecatoria Slatina anunta intocmirea unui dosar penal in cauza.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.