Deputatii mai taie din cheltuieli, senatorii ar mai face angajari
Plafonul acordat lunar pentru cazarea la hotel a unui deputat, va fi redus cu 50%, pina la 4.000 de lei, iar indemnizatiile vor scadea cu 25%, a decis, ieri, conducerea Camerei Deputatilor. "Toate preturile pe care Camera le va plati la hoteluri, indiferent de ele, pentru cazarea parlamentarilor nu vor mai depasi patru mii de lei pe luna", a anuntat secretarul Biroului Permanent, democrat-liberalul Sever Voinescu. Masura vizeaza 171 de deputati care au ales sa locuiasca la hotel. "Decizia Biroului Permanent a fost aceea de a reduce acest nivel maxim la patru mii de lei pe luna, deci o reducere cu 50%, si secretarul general al Camerei (Gheorghe Barbu - n.r.) a fost instructat sa vina rapid cu solutiile juridice si contractuale pentru aceasta reducere", a anuntat Sever Voinescu. Democrat-liberalul a mai precizat ca plafonul actual de 8.000 de lei nu a fost stabilit prin nici o lege, ci s-a ajuns la aceasta suma pe parcursul anilor, prin negociere directa cu diferite hoteluri.
In ceea ce priveste indemnizatiile parlamentarilor, Sever Voinescu a precizat ca se asteapta actul normativ din partea Guvernului, dar decizia este aceea de a fi reduse cu 25% si, in consecinta, se vor micsora inclusiv sumele forfetare sau diurnele.
Senat: lipsa de personal a creat disfunctionalitati
Plenul Senatului a aprobat, cu 40 de voturi "pentru", 32 "impotriva" si doua abtineri, o ordonanta de urgenta prin care 15% din totalul posturilor vacante din ministere si din institutiile si autoritatile publice aflate in subordinea Guvernului vor fi deblocate. Potrivit expunerii de motive, "blocarea ocuparii posturilor vacante a creat disfunctionalitati in functionarea unor institutii publice si, in special, in structurile cu atributii in domeniul gestionarii asistentei financiare nerambursabile comunitare", motiv pentru care reglementarea acestui aspect "nu poate fi aminata, constituind o situatie extraordinara care vizeaza interesul general public".
Conform raportului de admitere formulat de Comisia pentru administratie publica din Senat, Executivul este autorizat sa aprobe prin hotarire redistribuiri de posturi si fonduri aferente acestora intre bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, in vederea "intaririi structurilor care au ca obiect de activitate gestionarea asistentei financiare comunitare acordate Romaniei".
Potrivit ordonantei, ordonatorii principali de credite ai institutiilor amintite au obligatia sa transmita lunar, pina la data de 15, pentru luna anterioara, la Ministerul Finantelor Publice, numarul total al posturilor care s-au vacantat si care nu au fost ocupate. Ordonanta nr. 32/2010 este in vigoare din data de 28 aprilie a anului in curs. Senatul este prima camera parlamentara sesizata.