Național

Basescu ne linisteste: Romănia nu e în situatia Greciei

Ziarul de Vrancea
14 mai 2010 625 vizualizări
Seful statului a afirmat aseara, intr-o conferinta de presa, ca statul romăn are la îndemina instrumentele sa evite o astfel de situatie n presedintele a explicat de ce vorbeste despre masurile anticriza in absenta ministrilor din Guvernul Boc: "Nu am vocatia lasului"

Presedintele Traian Basescu a declarat, aseara, intr-o conferinta de presa, ca Romania nu este in situatia Greciei si ca are la indemina toate instrumentele sa evite o astfel de situatie, dar a mentionat ca nu ar vrea sa se inteleaga ca tara este intr-o "situatie roz". "Romania poate ajunge, dar in nici un caz nu sintem in situatia Greciei", a spus Basescu.

"Mai mult, Romania are la indemina toate instrumentele sa evite o astfel de situatie", a continuat el, mentionind ca singura problema este daca vrem sau daca putem sa utilizam aceste instrumente. El a apreciat ca unul din cele mai importante lucruri ar putea fi legat de solidaritatea UE si a institutiilor financiare. "N-as vrea sa se inteleaga ca sintem intr-o situatie roz", a subliniat Basescu, opinind ca "sintem intr-o situatie dificila", care permite aplicarea de corectii.

Presedintele Basescu a mai spus ca, dupa 20 de ani de la Revolutie si 20 de ani de democratie, evolutia democratica a fost insotita de dezvoltarea unui stat clientelar, acceptata de intreaga clasa politica, in paralel cu dezvoltarea statului democratic. "Sistemul politic, dar si social pe care l-am dezvoltat in Romania este un sistem bolnav", a opinat el, adaugind ca acesta trebuie tratat printr-un proces de modernizare a statului. El a mentionat ca dezvoltarile sistemului clientelar nu fac decit sa afecteze puternic valorile unui stat democratic modern, iar solutia este reforma statului.

Traian Basescu a apreciat totodata ca statul roman nu-si poate permite sa mai finanteze propriile sisteme, pe care le-a dezvoltat strimb.


Intentia este ca pensiile sa fie cu 15% mai mici pina la sfirsitul anului


Traian Basescu a vorbit si despre subiectele arzatoare care suscita interesul tuturor romanilor in ultimele zile. El a declarat ca intentia, discutata cu Guvernul, legata de reducerea cu 15% a veniturilor pensionarilor, este ca masura sa fie mentinuta pina la sfirsitul anului. El a spus ca este nevoie de 2,2 miliarde de euro pentru plata pensiilor la nivelul actual, iar Romania are doar 1,7 miliarde de euro.

Presedintele a declarat ca sistemul de pensii are o problema financiara, de lipsa de fonduri, dar si una de functionare. El a precizat ca exista 1,8 milioane de pensionari cu stagiu complet de cotizare si 1,3 milioane de pensionati la cerere, fara stagiu complet, precum si 906 mii de pensionati pe caz de boala.


Demisia lui Boc? Basescu: Nu avem nevoie de criza politica


Seful statului a afirmat aseara ca spera ca miercuri sa discute cu Guvernul ansamblul masurilor pentru reducerea cheltuielilor publice, mentionind ca apoi va sta la dispozitia reprezentantilor pensionarilor sau sindicatelor pentru a oferi explicatii. "Sper ca miercuri, intr-o discutie cu Guvernul, sa vad cum arata tot programul, pentru ca nu ne putem limita strict la aceste masuri, ele sint insuficiente", a spus Basescu, subliniind ca, dupa respectiva discutie, va sta la dispozitia organizatiilor de pensionari si a sindicatelor pentru explicatii.

Seful statului a opinat ca, fara a avea ansamblul de masuri, ar fi prematur sa angajeze discutii cu aceste categorii. El a adaugat ca este important sa poata da explicatii care sint verificate si agreate de Guvern.

Pe de alta parte, Traian Basescu a declarat ca nu crede ca Guvernul Boc ar trebui sa demisioneze, apreciind ca ultimul lucru de care Romania are nevoie este o criza politica. El a mentionat ca o astfel de situatie implica inceperea unor negocieri pentru formarea unui nou Cabinet, ceea ce nu reprezinta, in acest moment, o prioritate.


"Nu am vocatia lasului"


Presedintele a fost intrebat apoi de ce a anuntat, in locul premierului, masurile care vor fi luate pentru reducerea cheltuielor publice. Basescu a apreciat ca Guvernul are, probabil, o strategie foarte buna. El a opinat ca, probabil, premierul va face declaratii cind vor fi stabilite masurile pentru reducerea cheltuielilor publice. întrebat de ce a anuntat, in locul premierului, masurile care vor fi luate pentru reducerea cheltuielor publice, presedintele a raspuns: "Nu am vocatia lasului". Premierul nu a mai facut, de duminica, declaratii pe tema masurilor impuse de acordul cu FMI.

Basescu nu a putut sa exemplifice cu cifre exacte din setul de masuri de austeritate care urmeaza sa fie impus, dar a declarat ca spera ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie "minim afectata".


Solutia probabila pentru adoptarea masurilor convenite este asumarea raspunderii Guvernului


Traian Basescu crede ca solutia cea mai probabila pentru adoptarea masurilor convenite cu FMI va fi asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avind in vedere timpul scurt ramas pina la reuniunea board-ului FMI de la sfirsitul lunii iunie. Seful statului a subliniat "urgenta" incasarii trasei din iunie de la FMI. "Daca nu vom reusi sa avem legea promulgata, cu siguranta board-ul nu ia in discutie transa de la sfirsitul lunii iunie", a precizat Basescu. "Emiterea unui act normativ care ar fi invalidat de Curtea Constitutionala inseamna neindeplinirea obligatiilor, indiferent ce scrie Guvernul in legea de asumare sau in ordonanta de urgenta. Sigur, nu poate fi vorba de ordonanta de urgenta cind este vorba de salarii si pensii. Trebuie mers prin lege", a spus el. Potrivit lui Basescu, ar trebui ca, cel putin cu zece zile inaintea reuniunii din 28 iunie, membrii board-ului FMI sa primeasca documentul care vizeaza Romania pentru a fi analizat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.