Național

Seful Colegiului Medicilor are o solutie inedita de iesire din criza

Ziarul de Vrancea
7 mai 2010 522 vizualizări
Sanatatea, învatamintul, cercetarea vor determina iesirea din criza, nu restructurarile - sustine Vasile Astarastoaie

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof.univ.dr. Vasile Astarastoaie, sustine ca sanatatea, invatamantul si cercetarea sint cele care vor determina iesirea din criza economica, si nu restructurarile sau ridicarea unui grup social impotriva altuia. Astarastoaie a spus, in deschiderea lucrarilor Congresului International de Stomatologie care se desfasoara pina simbata la Suceava, ca intr-o perioada de criza economica profesia medicala este esentiala.

"Este o prejudecata, mai ales in lumea decidentilor, ca sanatatea este neproductiva, ca de fapt, din punct de vedere economic, este un consum foarte mare si tot aud pe toate posturile tot felul de persoane care se cocoata pe scaune mai inalte decit cartile pe care le-au citit, care spun ca sistemul sanitar romanesc nu functioneaza din cauza ca exista coruptie si prost management si vin cu un exemplu, doua sau trei si il generalizeaza", a spus presedintele CMR.

El a explicat ca sistemul sanitar romanesc nu functioneaza pentru ca a fost subfinantat cronic, iar in ultimii 20 de ani media alocarii din PIB a fost de 3,5 la suta, conform datelor OMS, in timp ce tarile din Estul Europei au alocat intre sase si opt la suta din PIB, iar tarile OECD intre 10 si 12 la suta din PIB.

"Deci, o subfinantare cronica, un fond de sanatate care nu poate sa acopere serviciile care sint trecute determina proasta functionare si indiferent, poate sa aduca si pe laureatul premiului Nobel sa-l puna manager la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, ca nu va putea sa aiba alte rezultate", a precizat Astarastoaie.

Presedintele CMR a aratat ca o a doua prejudecata care exista in prezent se refera la faptul ca in perioada de criza sanatatii din Romania trebuie "sa-i fie amputate fondurile", in timp ce in toate celelalte tari au fost dublate sau triplate alocatiile bugetare la fondul de sanatate plecind de la responsabilitatea sociala pe care o are statul.

El a exemplificat cu rezultatele unor studii efectuate de marile reviste economice pe un esantion de 80 de tari care previzioneaza ca cresterea sperantei de viata cu un an conduce in mod direct la cresterea PIB-ului tarii respective cu 15 la suta, iar in tarile in curs de dezvoltare cresterea sperantei de viata cu un an duce la cresterea investitiilor directe straine cu 9 la suta.

"în perioada crizei economice, sanatatea, invatamintul si cercetarea sunt cele care vor determina iesirea din criza, si nu restructurarile sau ridicarea unui grup social impotriva altuia, sau ca doctorii se imbogatesc, sau ca bugetarii consuma din privat. Cit timp nu vom avea in perioada crizei economice o politica coerenta si nu vom renunta la cultura conflictuala, in care nimeni nu asculta opinia celuilalt, Romania va ramine in criza de sens", a mai spus presedintele CMR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.