Național

Adrian si Dana Nastase, trimisi in judecata de DNA in dosarul Zambaccian

Ziarul de Vrancea
6 mai 2010 516 vizualizări
Fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca ar fi primit mita 630.000 de dolari constind in bunuri importate din China si contravaloarea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si respectiv Bucuresti, str. Cristian Tell

Fostul premier PSD Adrian Nastase si sotia acestuia, Dana Nastase au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in dosarul Zambaccian. Nastase este acuzat de luare de mita in forma continuata si santaj, in timp ce Dana este acuzata de complicitate la luare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire la autoritatea vamala de documente false in legatura cu fapta de coruptie si - spalare de bani in legatura cu infractiuni de coruptie, toate in forma continuata. Pe lista acuzatilor apare si Irina Jianu, fost inspector general de stat la Inspectoratul de Stat in Constructii (I.S.C.), in sarcina careia s-au retinut infractiunile de dare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, participatie improprie la infractiunea de folosire de acte falsificate si spalare de bani, toate in forma continuata. Potrivit procurorilor, in perioada 2002-2004, in calitate de premier, Adrian Nastase a primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase foloase necuvenite in valoare de 22.155.985.853,08 ROL (aproximativ 630.000 euro la cursul de schimb 2002/2004). Acestea foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si respectiv municipiul Bucuresti, str. Cristian Tell. De la consulul Romaniei la Hong Kong Ioan Paun, Nastase ar fi beneficiat de prestarea serviciilor de achizitionare a unor bunuri din China, depozitarea lor temporara la sediul Ambasadei Romaniei din China, ambalarea, supravegherea incarcarii lor in containere si organizarea transportului pe parcurs extern in scopul numirii si mentinerii acestuia in functiile de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, precum si pentru mentinerea permanenta in misiune in strainatate.


Nastase l-ar fi santajat pe consulul Romaniei la Hong Kong


In cursul lunii martie 2006, data la care exercita functia de presedinte al Camerei Deputatilor, in scopul ingreunarii urmaririi penale, Nastase l-a amenintat pe consulul Ioan Paun cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru acesta (si anume ca acesta lucreaza sub acoperire pentru anumite institutii) pentru a-l determina sa-si retracteze declaratiile si sa nu predea organelor de ancheta documentele doveditoare in posesia carora acesta se afla.


Jianu a lucrat la negru pentru casele lui Nastase


Pentru a ascunde identitatea reala a beneficiarilor si pentru a crea aparenta ca legislatia vamala este respectata, o parte din bunurile achizitionate au fost introduse in tara ca importuri efectuate de SC VERTCON SA, societate determinata Irina Paula Jianu sa suporte din fondurile societatii cheltuielile. Pentru efectuarea operatiunilor de vama, s-au completat cu date nereale documentele comerciale externe si de transport international, .

Irina Paula Jianu i-a determinat pe administratorii societatilor SC CONIMPULS SA Bacau, SC VERTCON SA Bacau si SC REGAL GLASS SRL Bacau, la care fusese asociat, sa efectueze lucrari la imobilele din localitatea Cornu, jud. Prahova si respectiv Bucuresti, str. Cristian Tell, fara incheierea unui contract cu beneficiarii acestor imobile.

Printre altele, Jianu a disimulat provenienta sumei de 2.628.000.000 ROL primita drept mita de Adrian Nastase, introducind banii in S.C. REGAL GLASS S.R.L. ca imprumut societate si a dispus ca din aceasta suma sa fie decontate lucrarile efectuate la imobilul sotilor Nastase din Bucuresti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.