Național

Legea ANI trece de deputati abia la a doua incercare

Ziarul de Vrancea
29 apr 2010 325 vizualizări
n proiectul va merge la Senat care este camera decizionala

Proiectul de lege privind Agentia Nationala de Integritate a fost adoptat, aseara, de Camera Deputatilor, cu 183 de voturi "pentru", niciunul "impotriva" si 27 abtineri. In prima faza, documentul nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat. In favoarea proiectului au votat initial 151 deputati, 2 voturi impotriva si 49 de abtineri. Fiind lege organica, pentru a fi adoptata ar fi trebuit sa intruneasca cel putin 167 de voturi. Parlamentarii puterii PDL, UDMR, Independenti si minoritatile au impreuna 187 de mandate. Documentul, adoptat de deputati prin ridicare de mina, va merge la Senat, care este camera decizionala.


Amendamentele Comisiei Juridice la noul proiect de lege al ANI propus de Guvern:


n liderii de sindicate pot fi verificati la declaratiile de avere si interese

n infiintarea unor comisii de cercetare pe linga Curtiile de Apel, comisii care vor primii sesizarile de la inspectorii de integritate si vor verifica raportele acestora cu privire la persoanele cercetate. La fiecare Curte de Apel vor exista astfel de comisii de cercetare alcatuite din judecatori. Rolul comisiei este de a cerceta cauza celui verificat de ANI si poate dispune trimiterea solutionarii cauzei Curtii de Apel. Amendamentul a fost preluat din legea 115 pe 1996 pentru declararea si controlul averilor demnitarilor.

n repartizarea verificarilor catre inspectori se va face prin sistem electronic, nu de catre presedintele ANI

n trei ani este perioada de interdictie de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pentru cei care au pierdut-o dupa ce au fost depistati ca au luat o decizie in exercitiul functiunii in stare de incompatibilitate sau de conflict de interese.

n nerespectarea obligatiei de a raspunde solicitarilor ANI se sanctioneaza cu amenda de 2000 de lei, in comparatie cu varianta Guvernului care prevedea 200 de lei pentru fiecare zi de intirziere. Totodata, plafonul maxim al amenzii pentru nedepunerea la timp a declaratiilor de patrimoniu si de interese a fost coborit de la 10.000 la 2.000 de lei.

n presedintele si vicepresedintele ANI sint alesi prin concurs si numiti de catre Consiliul National de Integritate, nu de catre Senat.

n in formularul declaratiei de patrimoniu vor fi trecute si cadourile, serviciile sau avantajele primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata daca valoarea lor individuala depaseste 2000 de euro, spre deosebire de 300 de euro, cum prevedea proiectul Guvernului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.