Național

Pe cine mai curata legea lustratiei?

Ziarul de Vrancea
29 apr 2010 450 vizualizări
Deputatii din Comisiile Juridica si pentru Drepturile Omului au dat raport favorabil Legii lustratiei n prevederile ei, desi par tardive la 20 de ani de la caderea comunismului, ar avea efecte devastatoare pentru PSD, de aceea va fi atacata la Curtea Constitutionala

Comisiile Juridica si pentru Drepturile Omului din Camera Deputatilor au adoptat, in sedinta comuna, cu 22 de voturi "pentru" (PDL, PNL, UDMR si minoritati), un vot "impotriva" si sase abtineri (PSD), raportul la Legea lustratiei. "Am incercat sa definim in mod expres acele persoane care au apartinut PCR sau au facut parte din aparatul represiv al PCR si al organelor de Securitate", a declarat presedintele Comisiei Juridice din Camera, deputatul PDL Daniel Buda. Legea lustratiei a fost initiata in 2005 de parlamentari PNL, printre care si Mona Musca, declarata apoi colaborator al fostei Securitatii. In 2006, legea a fost adoptata de Senat, dar ajunsa la Camera a fost blocata aproape patru ani.


Cine sint persoanele lustrabile?


n cei care au ocupat functii de conducere si au fost remunerate pentru aceasta in PMR, PCR, UTC, UASCR, deputatii in Marea Adunare Nationala, membrii consiliilor populare judetene, municipale si orasenesti, membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, conducatorii institutiilor de presa sau de propaganda ai PCR, directorii de editura, persoanele din invatamintul de partid, din structurile Securitatii sau colaboratorii acesteia ca politie politica, magistratii cu functii de conducere in sistemul judiciar comunist, comandantii din Inspectoratul General de Militie pina la nivelul sefilor de post inclusiv, sefii misiunilor diplomatice si consulare s.a.


Cum se aplica lustratia?


n lustrabilii vor avea o interdictie de cinci ani la functii publice numite si alese.

n actualii demnitari alesi(parlamentari, primari, consilieri locali) nu sint afectati, ei isi vor putea duce mandatul la sfirsit, iar interdictia va functiona pentru urmatorii cinci ani.

n in cazul persoanelor numite mandatul inceteaza in 90 de zile de la adoptarea legii

n lustrabilii nu pot activa in institutele privind crimele comunismului si Revolutiei

n cei care detin o functie de director in cadrul anumitor institutii, precum ministerele, nu sint lustrabili.

n sint exonerati de la lustrare cei care nu aveau 18 ani cind au devenit informatori ai Securitatii.


PSD contesta constitutionalitatea, pentru ca 70% din consilierii locali sint lustrabili


Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei Juridice din Camera, Florin Iordache, a precizat ca Legea lustratiei are foarte multe elemente de neconstitutionalitate. "Fiind si o lege organica, daca cumva va fi votata ca lege organica, cu 167 de voturi, ne da noua posibilitatea sa o atacam la Curtea Constitutionala. Anul 2010 nu ne da dreptul sa putem adoptata o astfel de lege, pentru ca la 22 de ani astfel de principii sint nedemocratice si neconstitutionale", a sustine Iordache. O simulare a juristilor PSD, prezentata, luni, la sedinta pe care conducerea partidului a avut-o cu deputatii social-democrati, arata ca aproape 70% din consilierii locali care vor fi afectati de legea lustratiei apartin PSD. De altfel, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reactionat dur fata de legea lustratiei: "Este o prostie. Este total aberant sa vii la nivelul anului 2010 cu o astfel de lege", a declarat Iliescu. "Am spus ca legea aceasta este una de esenta stalinista. Mi se pare o prostie ca o tara europeana sa vina dupa 20 de ani cu astfel de chestiuni", a mai spus Iliescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 19 ore, 4 minute, 6 secunde
Aceasta lege este putin tardiva,Sa ne aducem aminte ca si in Vrancea am fost condusi de vechi comunisti ca Furtuna/fost deputat in Marea Adunare,Mircea Diaconu fost si actual vicepresedinte care la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.