ANI a gasit nereguli in averile a patru judecatori ai Curtii Constitutionale
Cum se explica decizia Curtii Constitutionale prin care ANI este lasata fara atributii? O explicatie ar fi aceea ca i-a deranjat pe judecatorii Curtii. ANI verifica de trei saptamini averea si interesele a sapte din cei noua judecatori ai CCR, mai putin pe cele ale presedintelui CCR, Ioan Vida, si ale judecatorul Nicolae Cochinescu, au declarat surse apropiate anchetei. Acestea sustin ca judecatorii Petre Lazaroiu, Acsinte Gaspar, Valentin Zoltan Puskas si Augustin Zegrean sint incompatibili cu functia de judecator la Curtea Constitutionala deoarece sint actionari la societati comerciale. In paralel, ANI verifica si averile a patru judecatori de la CCR. Ioan Predescu este suspectat ca are noua conturi bancare nedeclarate in declaratia sa , suma acestora ridicindu-se la aproape 50.000 de euro, cu mult peste veniturile sale de judecator la CCR. Inspectorii de integritate mai verifica modul in care Aspazia Cojocaru si-a cumparat o casa de 200 de metri patrati, Toader Tudorel a achizitionat patru terenuri, iar Petre Lazaroiu un ansamblu iconografic in valoare de 100.000 de euro.
Potrivit jurnalistului de investigatii Emilia Sercan, Petre Lazaroiu ar detine un numar de 3.771 actiuni la SC Nufarul SA, in valoare de 18.855 lei. Ion Predescu ar detine, impreuna cu sotia sa, actiuni la SIF Oltenia. Zoltan Valentin Puskas ar detine, potrivit ANI, 19,97% din actiunile Societatii Cooperativa Mestesugareasca Sicomcoop Sfintul Gheorghe. In anul 2008, Zoltan Valentin Puskas ar fi incasat dividende in valoare de 29.946 de lei. Augustin Zegrean ar detine 755 de actiuni la RAAL SA, in valoare de 18.875, incasind incasat dividende in valoare de 9.200 de lei in 2008. Potrivit Legii 161/2003 pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, cunoscuta ca legea incompatibilitatilor, magistratilor le este interzis sa aiba calitatea de asociat, membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile sau societati comerciale.
Potrivit deciziei a CCR luate joi, ANI nu va mai putea sa verifice averea dobindita de persoanele care indeplinesc functii publice si nici conflictele de interese si incompatibilitatile acestora. Agentia nu va mai putea nici sa sesizeze organele fiscale, in situatia in care se constata incalcarea legislatiei, nici sa suspende verificarea si sa sesizeze organele de urmarire penala, in situatia in care se constata existenta unor probe sau indicii temeinice privind savirsirea unor fapte penale. De asemenea, declaratiile de avere si de interese nu vor mai fi publice.