Național

IMM-urile reactioneaza la amenintarile cu greva ale sindicatelor.

Camelia Stănilă
18 feb 2005 726 vizualizări
Micii intreprinzatori sustin in primul rind simplificarea procedurilor de angajare - concediere si reintroducerea conventiilor civile.

Patronatul IMM Vrancea a reactionat ieri la amenintarile cu greva ale sindicatelor, spunind ca aceasta decizie nu este una potrivita. Micii intreprinzatori spun ca nu sint in lupta cu sindicatele din Vrancea si ca nu este corect ca patronul sa fie considerat un hot sau un speculant. IMM-urile sustin ca nu au nici un interes sa creeze nemultumiri in rindul angajatilor, pentru ca si productivitatea firmei ar avea de suferit. In plus, circa 85% din cele peste 5500 de firme mici si mijlocii din Vrancea au 1-9 angajati si acestia nu sint la sindicat, dar si ca in multe cazuri patronul lucreaza cot la cot cu salariatul, fiind el insusi angajat. "Nici noi nu sintem de acord cu toate propunerile de modificare a Codului Muncii facute de Guvern, dar credem ca divergentele pot fi rezolvate la masa negocierilor. Credem ca fiecare din parti trebuie sa-si gaseasca dreptatea in relatiile cu partenerii sai. Noi nu avem timp de greva, trebuie sa ne dezvoltam afacerile", a afirmat Ion Roman, presedintele Patronatului IMM Vrancea.

La modificarea Codului Muncii, micii intreprinzatori sustin in primul rind simplificarea procedurilor de angajare - concediere si reintroducerea conventiilor civile. Ion Roman a atras atentia ca actualul Cod al Muncii prevede 240 de obligatii pentru patron, din care 120 directe si doar 58 pentru salariati, 15 fiind directe. "Speram sa se faca dreptate si pentru unii si pentru altii. Nu trebuie sa ne bucuram ca unii au mai multe drepturi si altii mai putine, atita timp cit sint corecte, echitabile. Nu putem sa avem drepturi egale, pentru ca pina la urma noi dezvoltam o afacere. Noi vrem ca noul Cod al Muncii sa fie rearanjat, desigur in concordanta cu prevederile internationale", a mai afirmat presedintele PIMM Vrancea. Ion Roman a mai declarat si ca hiba nu este la patronate sau sindicate, ci la Guvern. Aceasta avind in vedere ca patronatele au propus ca salariul minim pe economie sa fie de 3,5 milioane de lei, iar guvernul a aprobat o valoare mai mica.

Reprezentantii intreprinzatorilor vrinceni se vor intruni pe 25 februarie la Bucuresti, unde toate patronatele vor adopta o pozitie comuna privind modificarile si imbunatatirile ce vor fi aduse Codului Muncii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.