Național

Impozitarea venitului programatorilor ar duce la relocarea firmelor in alte tari

Ziarul de Vrancea
12 oct 2005 578 vizualizări
Adoptarea masurii de impozitare a veniturilor angajatilor din domeniul productiei de programe informatice ar putea duce la relocarea companiilor de profil catre alte state precum Republica Moldova si Ucraina, a declarat, marti, deputatul Varujan Pambuccian.

Adoptarea masurii de impozitare a veniturilor angajatilor din domeniul productiei de programe informatice ar putea duce la relocarea companiilor de profil catre alte state precum Republica Moldova si Ucraina, a declarat, marti, deputatul Varujan Pambuccian.

"Masura asta (scutirea de impozit a veniturilor obtinute de programatori - n.r) a reusit sa taie apetitul unor manageri de companii de soft sa faca outsourcing in Republica Moldova sau Ucraina. Noi sintem in strinsa competitie cu aceste state in atragerea de investitii in domeniul IT", a afirmat presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor, la o conferinta organizata de Microsoft la Bucuresti.Acesta a apreciat ca scutirea de impozit trebuie mentinuta pentru ca va incuraja atragerea de noi investitori, si va impiedica fenomenul externalizarii activiailor IT in tari cu forta de munca ieftina, care ar determina cresterea somajului.

"Cota unica de impozitare de 16% nu mai inseamna un incentive (stimulent - n.r.), dar are un efect psihologic fenomenal. Totusi, exista inca teama ca incurajarile din partea zonei politice vor disparea de pe o zi pe alta", a mai spus Pambuccian.

Potrivit acestuia, dupa luarea in discutie a posibilitatii introducerii acestei masuri, mai multe companii in domeniu au inceput sa-si regindeasca planurile investitionale.

"Siemens tocmai incepuse constructia si se gindea sa-si mute sediul (..), iar Infineon, care vrea sa pornesca o investitie intr-un centru de cercetare in Bucuresti in colaborare cu Universitatea Politehnica, avea retineri. Cu anumite iesiri gindite aiurea, cu greu poti reveni", a afirmat Pambuccian.

Scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajatii care se incadreaza in activitatea de creatie de programe informatice a fost introdusa la jumatatea anului 2001, pentru salariatii care desfasoara o serie de activitati specifice si detin o diploma de absolvire eliberata de o institutie de invatamint superior acreditata cu specializarea Automatica, Calculatoare, Informatica, Cibernetica, Matematica sau Electronica.

Masura a favorizat dezvoltarea sectorului IT in Romania, firmele din domeniul IT plingindu-se de faptul ca programatorii romani sint prea scumpi.

Recent, Ministerul Finantelor Publice a prezentat o serie de propuneri pentru monidifcarea Codului Fiscal, care ar urma sa intre in vigoare anul viitor. Printre acestea se numara si eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru angajatii din domeniul creatiei de programe informatice.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ulterior ca facilitatea nu va fi cel mai probabil, eliminata, avind in vedere semnalele primite de la mediul de afaceri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.