Național

Marian Sirbu pleaca spre partidul independentilor

Ziarul de Vrancea
27 feb 2010 408 vizualizări
Ma voi alatura grupului independentilor, sper sa fie nucleul unei constructii politice , spune fostul vicepresedinte al PSD n cu majoritatea actuala, guvernul isi poate trece toate legile, dar nu si Constitutia, care se dezbate si se aproba separat in fiecare Camera, cu doua treimi din voturi

Nici o surpriza: vicepresedintele PSD Marian Sirbu si-a anuntat ieri, dupa intilnirea cu Victor Ponta, ca este "nevoit" sa paraseasca partidul si se va alatura grupului independentilor din Parlament, coordonat de Gabriel Oprea. Sirbu a adaugat ca de mai mult timp a spus in interiorul PSD ca exista riscul aparitiei unei constructii politice care sa substituie o parte din lipsa de preocupare pentru electoratul de stinga, cum ar fi salariatii din domeniul privat, cei cu venituri foarte mici. "Sper sa ramina (PSD, nr.r) principalul partid de stinga, dar nu cred ca mai poate acoperi toata plaja de stinga", a spus Marian Sirbu. El a mentionat ca este nevoie, astfel, de o noua constructie politica pentru a prelua necesitatile unui segement din electoraltul de stinga care nu este satisfacut de PSD. Sirbu a mentionat ca se refera in special la salariati.

Sirbu a anuntat ca se va alatura grupului parlamentarilor independenti coordonat de Gabriel Oprea. "Sunt prieten cu ministrul Gabriel Oprea de multa vreme si imi manifest speranta ca acest grup, in care se regasesc si fosti colegi de la PSD, va reprezenta nucleul unei viitoare constructii politice care sa reprezinta stinga politica adevarata si interesul national totodata", mai spune Sirbu. "Sunt onorat de decizia domnului deputat Marian Sirbu de a se alatura grupului nostru. Cind spun Marian Sirbu spun stinga romaneasca adevarata", a declarat Gabriel Oprea.


Opozitia se subtiaza in fiecare zi


Marian Sirbu este al saselea parlamentar PSD care paraseste partidul dupa Congresul extraordinar in urma caruia Victor Ponta a fost ales presedinte. In mai putin de o saptamina au demisionat senatorii Cristian Diaconescu si Serban Mihailescu si deputatii Ioan Munteanu, Culita Tarita si Catalin Chereches. Pina in prezent, PSD a pierdut 20 de parlamentari: 14 deputati si sase senatori. Dintre acestia, unul singur s-a inscris in PD-L, 19 au intrat in grupul independentilor. Al doilea partid din Opozitie, PNL, a pierdut, de la inceputul acestei legislaturi, 10 deputati si patru senatori. Astfel, in acest moment, in Parlament raportul de forte arata in felul urmator: in Camera Deputatilor, puterea are 179 de voturi, in timp ce PNL si PSD au 154. La Senat, coalitia formata din PD-L, UDMR si independenti a devenit majoritara, avind 71 de senatori, in timp ce Opozitia are doar 66 . Teoretic, cu o asfel de majoritate, guvernul isi poate trece toate legile. Dar nu si Constitutia, care se dezbate si se aproba separat in fiecare Camera, cu doua treimi din voturi. Presupunind ca UDMR nu va face opinie separata fata de partenerii de guvernare, asa cum a declarat Marko Bela, puterea ar mai avea nevoie de voturile a 44 de deputati si 21 de senatori. Senatorul Liviu Cimpanu, liderul independentilor, anuntase recent ca rindurile parlamentarilor independenti se vor ingrosa in aceasta saptamina cu noua parlamentari PSD si unul de la PNL. Pe de alta parte, inaintea Congresului, presedintele PSD Dimbovita, Ion Stan, a declarat ca exista o lista cu deputati si senatori social-democrati care ar urma sa plece din partid si sa treaca la independeti.



Mitrea: Incep sa ma simt cam singur in PSD


Senatorul PSD Miron Mitrea a declarat ca regreta plecarea lui Marian Sirbu din PSD si ca partidul mai pierde astfel si specialistul in domeniul muncii. "Ma asteptam la plecarea lui Sirbu, stiam de ieri ca vor discuta si sigur ca regret. Eu si Marian Sirbu am intrat impreuna in partid acum 16 ani de la sindicate. Este o pierdere mare pentru PSD, incep sa ma sint cam singur in PSD, sint singurul sindicalist ramas dintre cei veniti acum 16 ani", a declarat Mitrea. Senatorul PSD a spus, de asemenea, ca vor mai pleca si altii din PSD, dar totul depinde "de modul in care noul presedinte al PSD, Victor Ponta, va reusi sa dea speranta in partid".


Ponta: Noul partid nu se va infiinta, era un scenariu pentru varianta Geoana-sef PSD


Presedintele PSD, Victor Ponta, declara, intr-un interviu pentru Mediafax, ca Marian Sirbu si Cristian Diaconescu fac parte dintr-un scenariu de infiintare a unui nou partid de stinga, initiat inainte de Congres pentru varianta in care Mircea Geoana raminea seful PSD. Victor Ponta crede insa ca noul partid pe stinga nu se va mai infiinta, avind in vedere ca proiectul era gindit pentru ipoteza in care Mircea Geoana ar fi cistigat un nou mandat de presedinte al PSD. Ponta nu neaga relatiile apropiate cu Gabriel Oprea, cu Elena Udrea si Dorin Cocos, precizind ca, din punct de vedere politic, nu va tine cont decit de PSD. El infirma zvonurile despre o posibila vizita la Cotroceni, cu o saptamina inaintea Congresului, si sustine ca va avea cu Traian Basescu doar relatii "institutionale".

Ponta precizeaza ca PSD va colabora cu PNL doar impotriva unor abuzuri ale actualei puteri si sugereaza ca alianta cu PC nu va mai functiona la viitoarele alegeri. Potrivit lui Ponta, PSD se va pozitiona ca principal adversar al PDL. Victor Ponta sustine ca nu a fost dezamagit de decizia lui Diaconescu de a-l sprijini pe Geoana la Congres, ci de faptul ca acesta a candidat la functia de presedinte al PSD si, la doua zile, a parasit partidul. El precizeaza ca Diaconescu nu i-a creat impresia unui personaj santajabil. Ponta sustine ca se completeaza "excelent" cu secretarul general Liviu Dragnea, el avind experienta la nivel guvernamental central, iar Dragnea la nivelul structurilor locale. El precizeaza ca il respecta pe Adrian Nastase si ca nu va incerca sa se detaseze, ca imagine, de acesta. Potrivit lui Ponta, Nastase are o sarcina "importanta si grea", aceea de a conduce Consiliul National.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.