Național

Pod peste Prut nefolosit patru ani pentru ca pe malul romănesc lipsea vama

Ziarul de Vrancea
16 feb 2010 502 vizualizări
n punctul de trecere a frontierei între Romănia si Republica Moldova, in dreptul localitatilor Radauti Prut si Lipcani, a fost inaugurat ieri

Podul Radauti Prut - Lipcani a fost inaugurat ieri, devenind al zecelea punct de trecere a frontierei intre Romania si Republica Moldova. Primul cetatean moldovean care a trecut prin noul punct vamal a fost insusi premierul Vlad Filat. Panglica inaugurala a fost taiata impreuna cu ministrul roman al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. "De la sfirsitul lunii martie veti putea trece pe aici fara vize, pentru ca Acordul de mic trafic va intra in vigoare! Speram sa vedem cit mai curind permisul european de mic trafic", a subliniat ministrul roman.

Prima data, podul a fost construit in 1937, dar a fost aruncat in aer in 1944 de trupele germane. în anul 2000, Comisia Europeana, pornind de la existenta Protocolului moldo-roman din 1993, le-a alocat guvernelor de la Chisinau si Bucuresti, prin programele TACIS si PHARE, suma de 11 milioane de euro, dintre care opt milioane i-au revenit Republicii Moldova, pentru constructia vamii, si trei milioane Romaniei. Constructia podului s-a incheiat la sfirsitul anului 2005, precizeaza Agerpres, insa, pina acum, el nu a fost utilizat. Constructia are o lungime de 246 de metri, o latime de 10,8 metri, dintre care 7,8 metri sint destinati, ca parte carosabila, celor doua benzi de trafic si cite 1, 5 metri celor doua trotuare laterale, intrucit podul a fost prevazut si pentru trecerea pietonala. Podul este construit pentru clasa E de incarcatura, adica poate sa reziste la o greutate de 80 de tone.

Partea moldoveana a incheiat toate lucrarile de infrastructura legate de Vama Lipcani, care este una dintre cele mai moderne de pe frontiera cu Romania. Insa punctul de trecere a frontierei nu a putut fi deschis pentru ca autoritatile romane nu au amenajat sediul vamii si infrastructura aferenta. în cadrul intilnirii de acum doua saptamini dintre presedintele Romaniei si omologul sau moldovean, Mihai Ghimpu, s-a convenit deschiderea in regim de urgenta a punctului de trecere a frontierei dintre Radauti Prut si Lipcani. Astfel, autoritatile romane au fost nevoite sa amenajeze o vama provizorie, iar traficul a fost deschis ieri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.