Național

Doar o treime dintre microintreprinderi nu isi vor inchide portile

Ziarul de Vrancea
12 feb 2010 456 vizualizări
Cei mai multi intreprinzatori vor inchide microintreprinderile sau vor trece activitatea pe persoana fizica autorizata, in urma modificarii sistemului de impozitare a acestui tip de firme, o parte dintre acestia urmind sa faca si disponibilizari, potrivit unui sondaj al Consiliului pentru IMM-uri.

Sondajul a fost realizat prin intervievarea a peste 430 de microintreprinderi in perioada 1-5 februarie de Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si a avut ca tema impactul eliminarii impozitului pe venit asupra microintreprinderilor. Pina la sfirsitul anului trecut, microintreprinderile au avut un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si cea a impozitului pe venit, de 3%. De la 1 ianuarie 2010, microintreprinderile platesc impozit pe profit de 16%. "Intrebati despre solutiile alese de intreprinzatori pentru a-si continua activitatea in urma introducerii noului sistem de impozitare, 33% au raspuns ca vor continua sa functioneze ca SRL, in timp ce 16% isi vor transfera activitatea pe persoana fizica autorizata. De asemenea, 29,4% au raspuns ca isi vor inchide firmele", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. Aproape 40% dintre intreprinzatori au mentionat ca urmeaza sa faca disponibilizari in perioada urmatoare, 53% avind in vedere renuntarea la 1-2 persoane, 36,8% la 3-4 angajati, iar 10% - 5-9 angajati. "Acesta este un semnal de alarma asupra a ceea ce se intimpla atunci cind iei masuri negindite", a mentionat Nicolescu. Presedintele CNIPMMR a criticat de asemenea si impozitul forfetar, pe care il considera un factor care va duce de asemenea la inchiderea firmelor. "Daca totusi nu se renunta la el, propunem ca introducerea acestui impozit sa se faca printr-o viziune total schimbata. Sa se faca analize sociale si economice si sa se aplice doar sectoarelor in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, care declara un grad mic de rentabilitate, respectiv ramura petrolului - industria chimica si petrochimica, industria alcoolului, a tutunului si in domeniul jocurilor de noroc", a aratat Nicolescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.