Scaunul Guvernului are acum patru picioare.
Liderii Aliantei PNL-PD, UDMR si PUR au parafat, ieri, la Palatul Parlamentului, protocolul de functionare a Coalitiei guvernamentale. Forma finala a protocolului a fost semnata, in patru exemplare, de presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, liderul PD, Emil Boc, presedintele UDMR, Marko Bela si cel al PUR, Dan Voiculescu. Dupa semnarea documentului, premierul Tariceanu a declarat ca protocolul "pecetluieste intelegerea politica dintre cele patru partide, pe baza careia s-a realizat actuala majoritate parlamentara".
Coalitia guvernamentala va avea structuri de conducere la nivel national, la nivel local, in Executiv si in cele doua Camere ale Parlamentului, documentul avind si prevederi legate de schimbarea premierului. Protocolul, care este in vigoare pe durata actualei legislaturi, prevede ca deciziile Coalitiei sint obligatorii pentru toate organizatiile celor patru partide.
Documentul interzice reprezentantilor PNL-PD, UDMR si PUR sa se atace public, iar ministrii sint obligati sa aplice programul de guvernare al Cabinetului Tariceanu. Cele patru partide nu au voie sa accepte trecerea membrilor de la o formatiune politica la alta, in interiorul Coalitiei. Cel mai important for de decizie, la nivel national, este Consiliul National al Coalitiei (CNC), format din presedintii PNL-PD, UDMR si PUR, precum si de cite un alt reprezentant al fiecaruia dintre cele patru partide. CNC se intruneste in sedinta ordinara o data la doua saptamini si in sedinte extraordinare, de cite ori este nevoie. Acest Consiliu decide in chestiunile majore legate de Coalitie, stabileste ponderea celor patru partide in Guvern si modul de repartizare a portofoliilor, stabileste ponderea la nivel judetean, desemneaza candidatul Coalitiei pentru functia de prim-ministru si ratifica diverse propuneri. CNC repartizeaza, de asemenea, posturile de prefect si subprefect si intocmeste lista pozitiilor pe care urmeaza sa fie desemnati reprezentanti ai Coalitiei, in administratia publica locala si centrala si in structurile descentralizate. Atributiile structurilor locale ale Coalitiei sint similare celor ale CNC, aplicate insa la nivel teritorial.