Național

Romania vinde aer curat pe bani grei.

Ziarul de Vrancea
17 feb 2005 2085 vizualizări
Ieri a intrat in vigoare Protocolul de la Kyoto, cel mai dur acord international asupa mediului. Protocolul îsi propune sa încetineasca procesul de încalzire globala prin limitarea emisiilor a sase gaze cu efect de sera. Si Romania face parte din grupul celor 128 de tari semnatare a protocolului. Tara noastra poate vinde dreptul de a emite 100 de milioane de tone de C02, in valoare de miliarde de euro.

De ieri, si Romania a intrat in grupul celor 128 de tari care au semnat protocolul de Kyoto privind reducarea emisiilor de gaze cu efect de sera. Bucurestiul a negociat emiterea a 250 de milioane de tone de bioxid de carbon, insa datorita diminuarii capacitatii industriale romanesti, noi emitem doar 150 de milionae de tone de bioxid de carbon. Dreptul de a emite restul de 100 de milionane de tone de Co2 poate fi vindut la un pret mai mare de 1 miliard de euro. De altfel, Romania deja a cedat dreptul de a emite gaze cu efect de sera unor tari ca Danemarca, Austria si Olanda tn schimbul unor investitii de peste 10 milioane de dolari. Vinzarea diferentei va trebui insa sa tina cont de dezvoltarea ulterioara a economiei romanesti. Pentru emisiile vindute acum cu mai putin de 10 euro pe tona, companiile romanesti ar putea plati in viitor peste 100 euro penalizari. Ca urmare, beneficiul de a obtine in acest moment o suma considerabila din vinzarea de emisii de gaze ar putea costa scump in viitor.

Lupta impotriva gazelor

Incheiat la 11 decembrie 1997, Protocolul de la Kyoto isi propune sa incetineasca procesul de incalzire globala prin limitarea emisiilor a sase gaze cu efect de sera: CO2 (dioxid de carbon), CH4 (metan), N20 (protoxid de azot), precum si trei gaze pe baza de floruri (HFC, PFC, SF6). Reducerile impuse variaza in functie de fiecare tara industrializata: -6% pentru Japonia si Canada, 0% pentru Rusia, -8% pentru UE (dintre care -21% Germania, -12,5% Marea Britanie, -6,5% Italia, -15% Spania). Aceste cifre vor fi calculate pe baza emisiilor medii dintre anii 2008-2012, care vor fi comparate cu anul 1990. Sudul are numai obligatii de monitorizare a propriilor emisii. Aceste masuri trebuie sa conduca la diminuarea utilizarii energiilor fosile, produse prin arderea de carbuni, petrol si gaze, care reprezinta 80% din emisiile care provoaca incalzirea atmosferei. Deoarece aceste utilizari sporesc proportional cu cresterea economica, protocolul impune un efort considerabil pentru anumite tari.

Un proiect prea ambitios

Obiectivele Protocolului de la Kyoto sint deosebit de ambitioase, de fapt atit de ambitioase incit au dus la blocarea, pentru aproape un deceniu, a aplicarii sale. în principal, reducerea globala cu 5% a emisiilor de gaze cu efect de sera pina in anul 2012 a stirnit discutii incinse care puneau in dubiu eficienta unor asemenea masuri. în anii care au trecut, 140 de state semnasera deja Protocolul, dar acesta nu putea intra in vigoare pina cind nu ar fi fost ratificat de tari care sa acopere peste 55% din emisiile planetare de gaze cu efect de sera. Salvarea pactului a venit din Rusia acum trei luni, care a devenit al 141 stat. Insa ramin in afara protocolului tari cu economii puternice, precum SUA si Australia, care sint responsabile pentru aproximativ un sfert din emisiile de gaze cu efect de sera de pe planeta. Alte tari care nu s-au alaturat sint China si India - tari cu cresteri economice continue si rapide.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.