Național

Uniunea Europeana a dat, dar nu ne-a bagat si in traista

Ziarul de Vrancea
28 ian 2010 428 vizualizări
Fonduri nerambursabile de miliarde de euro, pe cale sa fie pierdute

Peste o suta de ONG-uri, structuri sindicale si patronale atrag atentia premierului ca Romania risca sa piarda o mare parte din cele aproximativ 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, din cauza ineficientei Guvernului si a autoritatilor responsabile cu gestionarea acestor fonduri.


Printr-o scrisoare deschisa trimisa, ieri, premierului Emil Boc, organizatiile nonguvernamentale, alaturi de sindicate si patronate, sesizeaza "problemele grave" cu care se confrunta, in acest moment, nu numai solicitantii de fonduri din instrumente structurale, dar si cei care beneficiaza deja de finantari, se arata intr-un comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publica - CeRe.

Semnatarii scrisorii atrag atentia asupra duratei mari de timp dintre momentul depunerii cererii de finantare si momentul primirii raspunsului. Solicitantii au primit raspuns la zece luni de la depunerea cererii, "in contrast cu promisiunea de acum un an a prim-ministrului, conform careia acest lucru urma sa se intimple in maximum 30 de zile", a precizat sursa citata.


Rambursari cu tiriita


ONG-urile, sindicatele si patronatele mai sint nemultumite de durata mare a procedurilor de contractare. Exista solicitanti carora li s-au aprobat cererile, dar care inca asteaptau, unii dintre ei de mai bine de sase-sapte luni, sa semneze contractele, se mai arata in comunicat. Potrivit semnatarilor documentului, sint intirzieri foarte mari in rambursarea transelor de bani cheltuiti de catre cei care deruleaza proiecte. în unele cazuri, rambursarea nu s-a facut nici dupa patru luni de la depunerea cererilor de rambursare, in conditiile in care contractele prevad ca durata maxima este de 45 de zile.

TVA-ul este imposibil de recuperat, desi acest lucru este prevazut de lege, ceea ce ii pune pe cei care deruleaza proiecte cu finantare din fonduri structurale in situatia de a trebui sa contribuie la bugetele proiectelor cu zeci sau chiar sute de mii de euro, in conditiile in care nici o banca din Romania nu acorda credite pentru asa ceva, mai scriu semnatarii documentului.


Prea multa birocratie sau prea putini oameni?


Totodata, comunicarea dintre autoritatile de management si organismele intermediare, pe de o parte, si solicitantii de finantare din instrumente structurale, de cealalta parte, este deficitara, sustin semnatarii scrisorii. Acestia atrag atentia premierului, in documentul citat, ca Guvernul ia masuri doar la nivel declarativ, in timp ce autoritatile de management, care gestioneaza programele operationale, se confrunta cu grave probleme de personal si de birocratie. "De-a lungul anului 2009, numarul angajatilor din aceste institutii a scazut progresiv, iar posturile ramase vacante au fost blocate prin decizia Guvernului, in loc de a fi scoase la concurs", se arata in acelasi comunicat.

în prezent, de exemplu, la Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, o singura persoana se ocupa de gestionarea si semnarea contractelor aferente mai multor sute de cereri de finantare, care au fost aprobate in toamna anului 2009. în acelasi timp, de monitorizarea pe latura tehnica si aprobarea transelor de rambursare pentru mai bine de 1.400 de proiecte, aflate in derulare, se ocupa trei functionari din cadrul acestei autoritati, mai sustin semnatarii scrisorii.

Ei sugereaza ca unele masuri adoptate de Guvern ar putea elimina riscul de blocaj in accesarea fondurilor structurale, cum ar fi cresterea numarului angajatilor responsabili cu gestionarea fondurilor structurale la nivelul impus de volumul si complexitatea activitatii din cadrul autoritatilor de management, stabilirea de proceduri clare pentru recuperarea TVA si eliminarea procedurilor birocratice care nu au fost solicitate de Uniunea Europeana.


Avertizare de cod galben


"La nivel de discurs, membrii Guvernului s-au aratat, in ultima vreme, foarte preocupati de starea actuala a cheltuirii banilor europeni. Am vrea totusi sa vedem ca aceasta preocupare se transpune si in practica. Un lucru ne este clar tuturor - masurile pe care Guvernul trebuie sa le ia sint de maxima urgenta", a declarat directorul executiv al Centrului de Resurse pentru participare publica - CeRe, Oana Preda, citata in comunicat. Semnatarii scrisorii asteapta un raspuns din partea premierului cu privire la rezolvarea problemelor semnalate in scrisoarea deschisa si isi ofera toata colaborarea, in limita competentelor, pentru imbunatatirea situatiei actuale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.