Național

Modificarile Codului Muncii au pus pe jar sindicatele.

Camelia Stănilă
17 feb 2005 806 vizualizări
Cele cinci confederatii sindicale au hotarit deja un program al actiunilor de protest. Sindicalistii spun ca patronii vor sa transforme angajatii in sclavi. Guvernul spune ca modificarea Codului Muncii este absolut necesara in contextul integrarii in UE.

Sindicatele si patronatele au ajuns la cutite din cauza Codului Muncii. Toate cele cinci mari confederatii sindicale au amenintat deja cu actiuni de protest, care vor culmina cu participarea la "euromitingul" din 19 martie, organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor si apoi cu un miting national la Bucuresti si greva generala. Reprezentantii salariatilor sint nemultumiti de actualele propuneri de modificare a Codului Muncii, considerind ca acestea raspund unor presiuni din partea FMI, Bancii Mondiale si a unor cercuri financiare internationale, insa aduc atingeri flagrante ale drepturilor fundamentale ale lucratorilor, prevazute de Constitutia Romaniei, de legislata muncii existenta si de Carta Sociala Europeana. Astfel, CNSLR Fratia, BNS, Cartel "Alfa", CSDR si CSN "Meridian" au stabilit un program comun de proteste, care vor incepe pe 21 februarie, prin pichetarea prefecturilor din toata tara. Fiecare filiala judeteana va organiza, timp de doua zile, pichetari ale prefecturilor, pina pe 4 martie. Reprezentantii locali ai acestor confederatii se vor intruni vineri pentru a stabili si modul de organizare a mitingurilor in cascada, ce vor fi organizate in resedintele de judet, in perioada 7-18 martie. "Deja vorbim cu sindicatele din teritoriu, iar vineri vom avea o intilnire a birourilor de coordonare", a precizat Emil Ravoiu, presedintele filialei judetene Cartel "Alfa".

"Patronii vor sa transforme angajatii in sclavi"

Proiectul de modificare a Codului Muncii elimina o mare parte din restrictiile impuse patronilor de forma actuala a legii si reduce din drepturile salariatilor. Daca sindicatele sint critice, sustinind ca modificarile nu erau necesare si ca acestea ingradesc drepturile salariatilor, patronatele aproba schimbarea. Angajatorii vor sa schimbe anumite articole care le pun bete-n roate, insa sindicatele spun ca patronii vor sa-i transforme pe angajati in sclavi si ca actualele propuneri afecteaza grav sansele unei persoane de a se angaja. In primul rind, sindicalistii resping propunerea de a incheia contracte de munca pe perioada determinata, pentru ca patronul ar putea dispune dupa bunul plac de angajat, in interesul serviciilor pe care le presteaza. Angajatorul ar putea astfel sa ceara sa efectuarea unor ore suplimentare fara a fi platite corespunzator. "Patronii vor sa faca ce vor cu salariatul, sa-l tina la serviciu cit vor ei, sa-l plateasca cit vor, sa nu mai aiba nici un drept, sa-i faca pe angajati sclavi pe mosie. Oamenii trebuie sa fie constienti ca asa nu se poate lucra. Daca pina acum programul era de 40 ore, plus 8 ore suplimentare, si tot unele societati ii obligau pe angajati sa lucreze zi lumina pentru salariul minim! Nu stiu daca Organizatia Internationala a Muncii permite sa modifice Codul Muncii asa cum vor ei. Eu cred ca este bun asa cum este, doar si patronatele au fost de acord si au semnat acum doi ani, cind a fost aprobat Codul Muncii, nu i-a obligat nimeni. Dar ei lovesc unde ne doare", a afirmat Emil Ravoiu de la Cartel "Alfa". Si liderul vrincean al CNSLR Fratia, Paraschiv Prodan, spune ca incercare de a schimba aproape in intregime Codul Muncii nu este normala. Patronatele au dorit simplificarea procedurilor de angajare si concediere, precum si reintroducerea conventiilor civile, pentru a putea reglementa anumite activitati cu caracter ocazional sau sezonier. Chiar daca la ora actuala nu s-a ajuns la un consens in privinta acestei probleme, sindicalistii atrag atentia ca angajatorii ar putea utiliza iarasi conventiile, pe scara larga, pentru a scapa de costisitoarele contracte individuale de munca.

Guvernul considera amenintarea cu greva prematura

Guvernantii spun ca atita timp cit discutiile pe marginea Codului Muncii nu s-au finalizat, amenintarea cu greva generala este fie prematura, fie se vrea un factor de presiune in procesul de negociere. In plus, acestia spun ca actualul Cod al Muncii trebuie neaparat modificat, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. "Actualul Cod al Muncii a fost criticat pentru numeroasele deficiente pe care le contine. De exemplu, in primul an de aplicare, numarul cazurilor de conflicte de munca a crescut cu 32%. Un studiu recent arata ca cele mai multe intreprinderi mici si mijlocii nu respecta prevederile Codului Muncii pentru ca nu pot, iar atunci cind vine inspectia prefera sa ajunga la o intelegere si sa dea mita. Relatiile de munca trebuie sa asigure protectia angajatilor fata de eventualele abuzuri ale angajatorilor, dar, in acelasi timp, ele trebuie sa fie flexibile pentru a nu bloca planurile de modernizare a companiilor si de asigurare a competivitatii necesare integrarii europene", se arata intr-un comunicat al Guvernului. Desi au amenintat cu proteste, cele cinci confederatii sindicale isi exprima in continuare speranta ca dorinta de integrare va stimula "dialogul responsabil intre partenerii sociali, singura modalitate de a rezolva problemele sociale, intr-un mod care sa dezamorseze tensiunile sociale". Actualul Cod al Muncii a fost adoptat in urma cu 2 ani, dupa 4 ani de negocieri intre patronate si sindicate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.