Național

Sindicatele ataca Guvernul pentru Codul Muncii.

Ziarul de Vrancea
16 feb 2005 880 vizualizări
Sindicatele sustin ca modificarile Codului Muncii ar putea permite exploatarea angajatilor.

Cinci confederatii sindicale protesteaza fata de modificarea codului muncii, despre care sustin ca i-ar favoriza in mod evident pe angajatori. Una dintre temele cele mai disputate este introducerea contractelor de munca pe timp determinat in locul celor pe o perioada nedeterminata. De cealalta parte patronatele spun ca, abia acum, noul cod al muncii ar pune ordine pe piata muncii. Patronatele cer schimbarea radicala a Codului Muncii in mai toate aspectele esentiale-incepind de la modul de incheiere a contractelor de munca, numarul orelor de lucru, relatiile dintre angajator si angajat. De cealalta parte, sindicatele sustin ca e inadmisibil ca dupa ani de negocieri pe marginea actualei forme a Codului Muncii, documentul sa fie modificat atit de radical, mai ales ca atit sindicatele cit si patronatele au fost de acord cu forma in vigoare a codului, punindu-si semnatura pe fiecare pagina in parte.

Modificarile disputate

Unul dintre principalele puncte pe care patronatele il vor modificat se refera la programul de lucru. Actuala forma prevede un program de 40 de ore pe saptamina. Patronatele vor program nelimitat, ceea ce - in opinia sindicatelor - ar arata intentia de a exploata angajatii. Mai mult, patronii vor sa nu fie obligati sa plateasca salariatului mai mult pentru orele suplimentare sau sa aiba libertatea de a chema muncitorii din concediu la munca. Actualul Cod - declara presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Romin, Marian Milut - ar ingradi munca, prin limitarea numarului de ore, dar si posibilitatile de cistig. Modificarile cerute de patronate - spun la rindul lor sindicatele - ar permite acestora sa faca mult mai usor concedierile nu numai in cazul muncitorilor ci si a reprezentantilor acestora, adica liderii de sindicat. Negocierile dintre patronate, sindicate si Guvern ar urma sa se incheie in luna martie, iar pina in iunie o noua forma a Codului Muncii ar urma sa fie dezbatuta in Parlament. Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca documentul nu va fi modificat prin ordonanta de urgenta. în campania electorala, Alianta Dreptate si Adevar a sustinut ca patronii - o categorie care aduce capital - ar fi defavorizati de Codul Muncii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.