Național

Luati la intrebari in comisii

Ziarul de Vrancea
23 dec 2009 649 vizualizări
Ministrii lui Boc au primit note de trecere

Astazi, in Parlament, urmeaza votul de investitura, pe care liderii partidelor din opozitie l-au anuntat deja impotriva echipei propuse de Emil Boc


Toti cei 15 ministri propusi de Emil Boc si audiati ieri in comisiile de specialitate din Parlament au primit aviz favorabil. Avizul comisiilor parlamentare este consultativ. In aceasta dimineata, incepind cu ora 9:30, este programat, in plenul Parlamentului, votul de investitura.


Disponibilizari si somaj de 8,5% in 2010, dar si pensii platite la timp


Mihai Seitan, propus pentru sefia Ministerului Muncii, a precizat ca rata somajului va urca la 8-8,5% in primul trimestru din 2010 si ca este convins ca vor fi facute restructurari, dar spune ca nu vor fi probleme cu plata pensiilor anul viitor. "Sint convins ca vor fi facute restructurari anul viitor, insa nu cred ca vor ajunge la aceste niveluri 150.000-200.000 de persoane. Vor fi gasite solutii punctual pentru recalificarea celor care vor fi dati afara, astfel incit presiunea sociala asupra statului sa nu fie prea mare", a spus Seitan.

El a cerut sprijinul parlamentarilor din Comisiile de munca si Comisiilor pentru Egalitate de Sanse din Parlament pentru adoptarea Legii unitare a pensiilor la inceputul anului viitor. "Adoptarea acestei legi va fi una din marile probleme a inceputului de an, insa Legea pensiilor unitare va reusi sa redreseze sistemul de pensii din punct de vedere al cheltuielilor si al sustenabilitatii", a spus Mihai Seitan.

Candidatul propus de PDL a mai afirmat in fata senatorilor si deputatilor ca isi propune sa reformeze "din temelii" activitatea Inspectiei Muncii, astfel incit angajatii acestei institutii" sa nu se mai ocupe de evidenta, ci de munca la negru si de securitatea si sanatatea in munca".


Organizatiile de mediu, contra lui Vi(n)deanu


Organizatiile de mediu au profitat de audierea lui Adriean Videanu in comisiile parlamentare pentru a protesta impotriva punerii in aplicare a proiectului Rosia Montana. Reprezentantii organizatiilor de mediu au venit la audieri cu pancarte pe care scrie: "Rosia Montana nu e de Vi(n)deanu". Adriean Videanu nu s-a lasat intimidat de prezenta ONG-urilor si a afirmat ca reevaluarea proiectului este necesara deoarece "reprezinta o oportunitate pentru Romania". El a adaugat ca intentioneaza sa renegocieze si participatia statului roman in proiect, care in prezent este de 19,7%.


Planuri mari in sectorul agricol si alimentar


Mihail Dumitru, propus pentru functia de ministru al Agriculturii, a pledat pentru restructurarea sectorului agricol si alimentar prin majorarea numarului fermelor mari si reducerea celor de subzistenta. "Avem 4 milioane de ferme mici si doar 20.000 de societati mari. Este un gol intre acestea pe care va trebui sa-l acoperim", a spus Mihail Dumitru, precizind ca ministerul se va concentra pe dezvoltarea fermelor comerciale familiale.


O "privire proaspata" in relatiile cu tarile vecine


Ministrul propus pentru Externe, ambasadorul Teodor Baconschi, a vorbit despre relatiile Romaniei cu vecinii sai, subliniind necesitatea ca Acordul de mic trafic cu Republica Moldova sa fie dezbatut de Parlamentul roman, dar si despre importanta unui dialog cu Ucraina. în ceea ce priveste statul moldovean, Baconschi a subliniat ca Romania trebuie sa fie locomotiva care urneste Chisinaul spre Vest.


Berceanu promite resuscitarea transportului de marfuri cu trenul


Ministrul desemnat al Transporturilor si Infrastructurii Radu Berceanu a declarat, la audierea din cadrul comisiilor, ca isi mentine intentia de a readuce o parte din transportul de marfuri grele si periculoase pe calea ferata, dupa ce s-a renuntat la acesta din cauza infrastructurii proaste. "Sintem singura tara din UE care nu da nici un ban la transportul feroviar", a spus Berceanu. "Mereu se taie de la subventiile pentru investitii pentru ca acestea nu fac greve", a adaugat el.


Educatia incepe de la 6%


Ministrul desemnat al Educatiei, Daniel Funeriu, le-a spus membrilor comisiei pentru invatamint ca nu porneste de la ideea demisiei in situatia unui buget necorespunzator, ci de la angajamentul de a gasi resursele pentru asigurarea celor 6 procente din PIB promise.


Ministrul propus la Mediu este primul care a cerut rectificare bugetara


Ministrul desemnat al Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ieri ca i-a fost aprobat un buget de 1,5 miliarde lei pentru 2010, desi a cerut pentru anul viitor 3,1 miliarde lei, dar spera sa obtina diferenta de bani la rectificarea bugetara din martie. In ceea ce priveste obiectivele sale, Borbely a spus, dupa votul favorabil din comisii, ca proiectul Rosia Montana nu va fi demarat pina nu va primi asigurari ca nu va avea efecte negative asupra mediului inconjurator, precizind ca el nu este inca lamurit ca proiectul nu polueaza.


Blaga injumatateste efectivul serviciului secret de la Interne


Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a afirmat ca DGIPI, serviciul secret al MAI, isi va reduce personalul de la aproximativ 2700 de persoane la 1500 si ca se va ocupa strict de informatii privind infractorii si protectia interna profesionala. El a adaugat ca DGIPI nu trebuie sa concureze cu alte structuri ale statului cu atributiuni similare, exemplificind SRI, serviciul secret al Armatei si cel al Ministerului de Externe.


CSM, acuzat de ostilitate si manipulare


Catalin Predoiu, propus pentru portofoliul Justitiei, a declarat, la audierea sa in comisiile de specialitate, ca este important ca CSM si asociatiile profesionale sa accepte existenta unor probleme serioase de integritate in sistem, el acuzind CSM pentru politica de manipulare si ostilitate. Ca urmare, reformarea Ministerului Public si imbunatirea legislatiei privind functionarea CSM sint prioritati dupa adoptarea Codurilor de procedura si pregatirea sistemului pentru implementarea lor, a precizat ministrul. Catalin Predoiu a afirmat ca tine sa isi declare inca o data echidistanta politica, in cautarea unui consens politic pentru justitie.


Si ministrul propus la Aparare se plinge ca nu are bani


Armata nu are un buget mai mare, din cauza crizei economice si pentru ca Guvernul trebuie sa plateasca salarii si pensii de sarbatori, a declarat Gabriel Oprea, la finalul audierilor din Comisiile de Aparare ale Parlamentului, unde a primit aviz favorabil pentru portofoliul Ministerului Apararii.


Posta nu va fi privatizata


Gabriel Sandu, propus pentru functia de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a promis ca, atita timp cit se va afla la conducerea ministerului, Posta nu va fi privatizata. "Trebuie sa facem tot posibilul sa devenim profitabili, mai ales ca in 2013 vom pierde acea exclusivitate de desfasurare a activitatilor pe piata romaneasca", a mentionat Sandu.


Directiile culturale judetene vor fi reorganizate


Kelemen Hunor, propus pentru portofoliul Culturii si Patrimoniului, a recunoscut, la audierile comisiilor de specialitate din Parlament, ca va avea mult de lucru in minister, una dintre prioritatile sale concrete fiind identificarea unei solutii pentru castelul Peles, pina in 2010. Hunor a declarat ca isi doreste sa reorganizeze directiile culturale judetene in directii de patrimoniu, sa descentralizeze sistemul si sa sustina drepturile culturale ale tuturor cetatenilor.


Cum s-a calificat Elena Udrea in "finala" pentru Turism si Dezvoltare Regionala


Oficialii Parchetului de pe linga înalta Curte de Casatie si Justitie au confirmat, pentru NewsIn, ca s-a dispus neinceperea urmaririi penale in cazul Elenei Udrea, dupa ce Comisia parlamentara care a anchetat promovarea turismului a facut o sesizare la procurori. Cu trei luni in urma, Comisia solicitase Camerei Deputatilor sa faca demersurile pentru inceperea urmaririi penale impotriva Elenei Udrea. Faptele pentru care membrii comisiei au cerut inceperea urmaririi penale erau: abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, instigare la infractiunea de abuz contra interesului public si conflict de interese. O luna mai tirziu, in octombrie, Camera Deputatilor a votat cu 125 de voturi pentru, 98 impotriva si patru abtineri raportul Comisiei Udrea. Ieri, dupa ce procurorii au dat NUP in cazul Udrea, ca raspuns la sesizarea Comisiei parlamentare de ancheta, ministrul interimar al Turismului s-a putut prezenta la audieri pentru reluarea portofoliului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.