Național

Eurosceptici pe termen scurt

Ziarul de Vrancea
2 sep 2005 592 vizualizări
Majoritatea romanilor considera ca integrarea va aduce mai mult dezavantaje pe termen scurt. Mai mult de jumatate (55%) dintre cetateni considera ca pluralismul politic nu ofera nici un fel de avantaj iar valorile "ne-europene" au o larga raspindire.

Majoritatea romanilor (56%) considera ca pe termen scurt vor exista mai multe dezavantaje decit avantaje in urma aderarii la Uniunea Europeana, potrivit unui studiu realizat de IRSOP la solicitarea Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Cercetarea sociologica "Valori romanesti, valori europene" mentioneaza ca aproape o treime din cei chestionati apreciaza ca aderarea la UE va aduce pe termen scurt mai multe avantaje decit dezavantaje. Pe de alta parte, sapte romani din zece (68%) sint de parere ca pe termen lung vor fi mai multe avantaje decit dezavantaje. Printre avantajele integrarii in UE mentionate de cei chestionati se numara cresterea nivelului de trai pe termen lung (39%), libertatea de miscare pe teritoriul UE (30%), locuri de munca (16%) si relansarea economica (15%). Legi mai bune si un climat moral, precum si demnitatea umana sint considerate de 12% dintre cei intervievati ca avantaje ale aderarii, iar 6% dintre subiectii chestionati au raspuns ca aderarea va presupune avantaje pentru tineri, securitate nationala, pace si stabilitate. Doar 4% dintre romani opineaza ca aderarea Romaniei la UE va aduce standarde mai inalte de calitate si numai 2% ca integrarea va presupune mai multa democratie. La capitolul dezavantaje ale integrarii la UE, majoritatea romanilor (68%) mentioneaza cresterea puternica a preturilor si scaderea dramatica a nivelului de trai, precum si cresterea somajului (16%), pierderea identitatii nationale si a demnitatii (13%). Aproape 10% dintre persoanele chestionate sint de parere ca aderarea la UE va insemna distrugerea agriculturii, iar 7% dintre repondenti apreciaza ca astfel vor fi distruse economia nationala si institutiile. Drogurile, coruptia si drepturi inadmisibile pentru homosexuali sint identificate ca dezavantaje ale aderarii de numai 1% dintre romani, in timp ce 10% dintre ei au declarat ca nu vor exista avantaje in urma integrarii in UE.


Putin respect pentru demnitate

Mai mult de jumatate (55%) dintre romani considera ca pluralismul politic nu ofera nici un fel de avantaj. Majoritatea celor chestionati sint de parere ca pluralismul (85%), drepturile minoritatilor (66%), egalitatea intre femei si barbati (64%), libertatea (61%), democratia (57%) si toleranta (51%) sint respectate in mare masura in Romania. Romanii considera ca exista mult mai putin respect pentru valorile sociale, economice si umane, cum ar fi demnitatea umana (20%), justitia (31%), sprijinul economic pentru zonele mai slab dezvoltate (31%), statul de drept (31%), egalitatea (33%), drepturile omului (41%) si solidaritatea (47%). Potrivit cercetarii sociologice, valorile "ne-europene" au o mare raspindire. Astfel, 85% dintre repondenti s-au declarat de acord cu afirmatia potrivit careia cine nu are bani sau relatii nu are sansa sa fie tratat corect in justitie, iar 62% apreciaza ca, daca vrei sa avansezi, esti obligat sa faci ilegalitati. Majoritatea romanilor apreciaza ca este imposibil sa se elimine spaga, favoritismul si influenta politicului in justitie (58%) si ca poti sa "ocolesti" legea atit timp cit nu o incalci (52%). La capitolul autoritarism, circa opt din zece persoane chestionate (83%) sint de parere ca omul de rind nu poate sa influenteze hotaririle Guvernului. Cei mai multi dintre subiectii studiului (66%) au respins ideea ca un conducator puternic poate face mai multe pentru tara decit legile si programele iar 21% dintre repondenti considera ca ar trebui restrinsa libertatea cuvintului.


Prea multi straini prospera pe termen scurt

Romanii se cred inferiori europenilor, iar acest lucru ii face nefericiti. Ei se considera mai putin organizati si eficienti, dar si mai putin morali decit europenii. Majoritatea celor chestionati apreciaza ca sint la fel de inteligenti ca europenii, dar mai putin competenti, cu un nivel al increderii in sine mai scazu si mult mai lenesi. In schimb, romanii spun ca sint mai afectuosi, mai prietenosi si mai vorbareti. Majoritatea celor intervievati apreciaza ca sint la fel de toleranti si generosi ca europenii. Potrivit studiului, romanii cred ca europenilor le pasa mai mult de ceilalti, sint mai politicosi, mai relaxati si mai democrati. Pe de alta parte, majoritatea repondentilor considera ca cercuri ascunse comploteaza impotriva Romaniei (62%). Majoritari sint si cei care cred ca ungurii din Romania sint mai atasati de Ungaria decit de Romania (68%), dar si ca in rindul tiganilor exista mai multi infractori (58%) si ca homosexualii sint un fel de infractori (62%). Pe de alta parte, circa 60% dintre cei chestionati cred ca sint prea multi straini care prospera in Romania in timp ce romanii o duc prost si ca arabii, turcii si chinezii sint necinstiti. Circa sase din zece persoane intervievate au declarat ca minoritatile etnice ar trebui sa invete limba romana si ca pedeapsa cu moartea ar trebui legalizata, dar si-au afirmat dezacordul fata de ideea ca romanii si tiganii nu se vor intelege niciodata intre ei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.