Național

La 20 de ani dupa alungarea comunistilor Timisoara s-a revoltat impotriva lui Geoana si a PSD

Ziarul de Vrancea
2 dec 2009 1060 vizualizări
Desi, preventiv, au evitat sa iasa in balconul Operei, rostindu-si discursurile din interiorul cladirii, Geoana si Antonescu au fost huiduiti copios n si primarul orasului a beneficiat de acelasi tratament pentru ca a semnat cu cei doi si cu Klaus Johannis un acord de sprijin

Mircea Geoana, Crin Antonescu si Klaus Iohannis au semnat ieri Acordul pentru Timisoara, prin care Gheorghe Ciuhandu isi anunta sprijinul pentru candidatul PSD la alegerile prezidentiale. In discutie a fost invocat numele seniorului taranist Corneliu Coposu, despre care Radu Sirbu sustine ca ar fi aprobat prevederile protocolului incheiat intre PNTCD si PSD.

Situatia a devenit tensionata in Piata Operei, unde Mircea Geoana avea programat un miting electoral. Manifestanti anti-PSD au incercat sa ajunga in fata Operei, unde a fost semnat acordul, insa nu au fost lasati de jandarmi.

De la Revolutie incoace, este prima data cind PSD isi aduce militantii in Piata Operei din Timisoara, simbolul anticomunismului si locul de unde s-a extins revolta care a dus la caderea regimului Ceausescu in decembrie 1989. Pe un afis plasat ostentativ chiar in balconul Operei, scria: "1989-2009, in decembrie, o data la 20 de ani, Timisoara debarca dictatorul!". Imediat, PSD, PNL si ultimii supravietuitori taranisti au fost acuzati ca exploateaza un simbol al luptei pentru libertate in batalia cu Traian Basescu, batindu-si joc de istoria recenta chiar de Ziua Nationala a Romaniei. Presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea, a declarat, citat de Newsin, ca i se pare "absolut exagerat, mi se pare si ridicol, pentru ca a asemui situatia de acum cu cea de atunci pune in derizoriu ceea ce au facut timisorenii la Revolutia din Decembrie "˜89. Adica, un astfel de mash pus pe Opera, la 20 de ani de la Revolutie, e de-a dreptul jignitor."


Sfidare de 1 Decembrie


In balconul Operei si-au facut aparitia in 20 decembrie 1989 primii revolutionari, s-au tinut primele cuvintari publice impotriva lui Nicolae Ceausescu si tot aici, pe 11 martie 1990, s-a citit Proclamatia de la Timisoara, care prevedea la faimosul punct opt interzicerea accesului fostilor nomenclaturisti la functii publice. Tot aici, dupa 20 de ani, intr-un gest provocator fara precedent, Mircea Geoana a sfidat in mod public memoria timisorenilor si a unei tari intregi chiar de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. De altfel, discursul sau, rostit totusi in interior si proiectat afara pe un ecran, a fost insotit de huiduieli, sute de manifestanti strigind "Hotii" si "Iesiti afara!".

Daca adversarii lui Geoana i-au cerut candidatului PSD sa aiba curaj sa iasa in fata multimii (discursul rostin in interiorul cladirii Operei era proiectat pe un ecran situat in Piata), insotitorii sai au avut si mai putin succes in fata multimii. Mircea Dinescu, fost dizident in perioada comunista, a incercat sa destinda atmosfera si a spus, la microfon, ca Traian Basescu este Ogica numarul 2 al Romaniei. Huiduieli a primit si primarul taranist Gheorghe Ciuhandu, care a incercat sa explice ca Traian Basescu reprezinta comunismul.


Timisoara: Jandarmii au folosit spray lacrimogen pentru a calma manifestantii anti-PSD


Unii dintre manifestantii anti-PSD care au mers, ieri, la mitingul acestei formatiuni din Piata Operei din Timisoara s-au imbrincit cu jandarmii care desparteau cele doua grupari, oamenii de ordine folosind spray lacrimogen pentru a-i calma. Jandarmeria a dezmintit ulterior folosirea gazelor. Citiva sustinatori ai lui Geoana, inarmati cu steaguri si pancarte, au fost luati la rost de mai multi tineri si pensionari care i-au intrebat "cum isi permit sa confiste Piata Operei".

In urma altercatiilor dintre manifestantii anti-PSD si jandarmi, presedintele PDL Timis, Constantin Ostaficiuc, a declarat ca democrat-liberalii nu au avut nici un miting sau manifestatie in Piata Operei. El sustine ca s-a dat un ordin de partid ca in data de 1 Decembrie democrat-liberalii sa nu organizeze nici un miting in piata, in semn de respect pentru Ziua Nationala a Romaniei. "Nu avem nici o legatura cu ce se intimpla in momentul acesta acolo", a mai spus liderul PDL.


"Unde sa ma duc, ma, acolo, cu Basescu?"


Liderul PNL Crin Antonescu a fost intrebat de ce el si Mircea Geoana nu au tinut discursuri pe scena amplasata in Piata Operei din Timisoara, ci pe scena din cladire. Raspunsul a fost transant: "Unde sa ma duc, ma, acolo, cu Basescu?", facind referire la manifestatia anti-PSD organizata in piata Operei. Dupa terminarea mitingului electoral care a avut loc in cladirea Operei din Timisoara, Mircea Geoana si Crin Antonescu au plecat pe o iesire laterala, incercind sa evite cele citeva sute de persoane care au manifestat fata de PSD si grabindu-se spre aeroport.


Ieri "huligani", azi "necivilizati"


Ion Iliescu i-a catalogat drept "necivilizati" pe timisorenii care au protestat impotriva pactului incheiat intre primarul Gheorghe Ciuhandu si reprezentantii PSD, PNL si PNTCD, potrivit Realitatea FM. "Acolo inteleg ca sint si adeptii lui Basescu si ceea ce fac acesti sustinatori ai lui Basescu este necivilizat", acuza presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Confruntarea dintre adversarii lui Mircea Geoana si sustinatorii acestuia s-a rezumat la un schimb de lozinci: "Geoana, nu uita, Timisoara nu-i a ta! Ciuhandu tradatorul! Jos comunismul! Rusine!", "Proclamatia de la Timisoara nu-i a voastra", "Mircea Geoana nu uita, te votam la Moscova", in timp ce simpatizantii PSD si PNL, ceva mai lipsiti de inspiratie, strigau "Jos Basescu!" si "Basescu scurt la minte, Mircea Geoana presedinte".


Cum au relatat televiziunile


Intr-o prima faza, cele doua televiziuni la care Traian Basescu face cel mai des referire au relatat subiectiv evenimentele de la Timisoara, cu putine informatii si acelea interpretate in mod tendentios de politicieni. Comentatorii chemati in studiouri pareau sa nu conceapa faptul ca timisoreni de rind, nu neaparat activisti PDL, s-au putut simti batjocoriti si agresati de politicieni pusi pe furat simboluri revolutionare. Scriitorul Mircea Mihaies, participant la evenimente, a declarat ca in Piata Operei erau 200-300 de simpatizanti PSD masati in fata scenei: "A fost cel mai ciudat miting. Antonescu si Geoana le vorbeau manifestantilor din cladire, n-au iesit la balconul Operei". Restul de participanti au fost timisoreni de toate categoriile, cam 2.000-3.000 de persoane, "care au venit sa il huiduie pe Geoana si PSD".


Proteste si la Brasov si in Piata Universitatii


Aproximativ 300 de oameni au protestat ieri in Piata Universitatii. Majoritatea protestatarilor erau tineri care purtau steaguri gaurite si cintau "Mai bine haimana, decit tradator, mai bine huligan decit dictator, Mai bine golan decit activist, Mai bine mort decit comunist". In piata se afla si consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, care a declarat, pentru HotNews.ro: "Sint in concediu, am venit sa imi aduc aminte de 1989, nu am organizat nimic". Daniel Funeriu, ministru desemnat pentru Educatie, spune si el ca a venit in piata dupa ce a primit un mesaj pe telefon. Circa 500 de oameni au protestat de asemenea la Brasov, solidari cu manifestantii anti-PSD de la Timisoara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 22 ore, 25 minute, 32 secunde
Sunt PNL -list si in viata mea nu am votat niciodata psd nici acum nu pot sa fac aceasta greseala nu voi vota cu acesti mafioti pt cei cu suflet pt PNL nu votati cu psd RUSINE ANTONESCULE citeste integral
, acum 739398 zile, 22 ore, 25 minute, 32 secunde
Sunt un simpatizant al liberalilor si a multora dintre liderii acestui partid.Am cateva intrebari pentru liderii si penelistii vranceni: 1. Sunt constienti de faptul ca voturile date lui Geoana se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.