Național

Presedintele a cerut expertiza pe filmul in care apare lovind un copil

Ziarul de Vrancea
1 dec 2009 841 vizualizări
Seful statului asteapta acum ca Institutului National de Expertize Criminalistice sa stabileasca daca imaginile din 2004 au fost trucate

Presedintele Traian Basescu a solicitat Institutului National de Expertize Criminalistice un aviz de specialitate prin care sa se stabileasca daca imaginile din campania electorala din toamna anului 2004, de la Ploiesti, difuzate de ziarul "Gardianul" si preluate de posturile TV, contin urme de interventie tehnica in sensul modificarii integritatii. Potrivit comunicatului Presedintiei, solicitarea a fost facuta in baza prevederilor din Regulamentul de organizare si functionare a Institutului National de Expertize Criminalistice, conform carora, la cererea birourilor notariale si a institutiilor publice si private "se pot intocmi avize de specialitate, cu aprobarea directorului Institutului sau a sefului laboratorului interjudetean".


CNA a amendat patru televiziuni


CNA a decis, ieri, sa amendeze OTV, cu 20.000 de lei, si Antena 3, Realitatea TV si B1 TV, cu cite 5.000 de lei, pentru ca au difuzat in mod repetat inregistrarea neblurata cu copilul care ar fi fost lovit de presedintele Traian Basescu, fara a proteja imaginea si identitatea acestuia. Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat modul in care televiziunile au difuzat inregistrarea, precum si mai multe reclamatii primite, printre care si de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) si de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu privire la respectiva inregistrare.

ANPDC a solicitat CNA sa se asigure ca exista acordul parintilor privind difuzarea imaginilor, in caz contrar cerind sa fie luate masurile legale privind protejarea imaginii minorului. "Apreciem ca prin difuzarea excesiva a imaginii copilului de catre posturile de televiziune asistam la o forma de abuz asupra acestuia, iar expunerea prelungita a imaginilor respective si a tuturor elementelor care au permis identificarea copilului pot afecta in mod grav starea sanatatii psiho-emotionale a acestuia. Atragem atentia, totodata, asupra faptului ca simpla invocare a interesului public nu poate justifica invadarea vietii private si incalcarea drepturilor fundamentale ale copilului", se arata in adresa ANPDC, semnata de Mioara Bogdan, secretar general.

Pe de alta parte, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a solicitat CNA sa analizeze de urgenta "situatia privind incalcarea drepturilor copilului la imagine si la viata intima in cadrul emisiunilor televizate care au fost difuzate incepand cu ziua de 26 noiembrie 2009 si pana in prezent, la numeroase posturi de televiziune, respectiv cazul copilului Bogdan Constantin Istratoiu". în urma discutiilor, CNA a constatat ca Realitatea TV a incalcat legislatia audiovizuala intrucit a dezvaluit identitatea copilului si imaginea copilului a fost difuzata neblurata.

Pe de alta parte, la postul OTV, copilul a intrat in direct prin telefon, in noaptea de 26 spre 27 noiembrie, si a discutat timp de o ora si jumatate cu Dan Diaconescu. Copilul a cerut la postul OTV sa se scoata fotografia cu el de pe ecran si sa i se protejeze identitatea. "Copilul este chestionat si in privinta incidentului, dar si in privinta vietii lui de familie", a spus Rasvan Popescu, presedintele CNA.

Rasvan Popescu a adaugat ca ar putea fi invocat un argument pentru difuzarea neblurata a imaginilor. "Exista un argument, in cazul unor imagini blurate nu s-ar putea stabili daca copilul a fost sau nu lovit", a spus Popescu. El a fost contrazis de Narcisa Iorga, care a precizat ca "se putea pune o banda neagra in fata ochilor copilului".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.