Național

De ce se gindesc copiii si adolescentii la suicid

Ziarul de Vrancea
19 nov 2009 651 vizualizări
Cele mai multe situatii sint acuzate de supravegherea superficiala din partea familiei care sustine ca nu are timp pentru a discuta cu copiii

între 30 si 40 la suta dintre copii si adolescenti cu virste intre 9 si 18 ani prezinta vulnerabilitate de grup, adica lipsa de comunicare, ceea ce duce la tentativa de suicid, a declarat ieri medicul Elena Blanaru de la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Capitala. Ea a precizat, intr-o conferinta de presa, ca, dupa ce depasesc acest moment cu bine, copiii regreta gestul facut. Cele mai multe situatii sint acuzate de supravegherea superficiala din partea familiei care sustine ca nu are timp pentru a discuta cu copiii.

Potrivit medicului, copiii care trec prin aceasta stare provin din toate mediile. De aceea, Spitalul "Alexandru Obregia" si Directia Generala de Asistenta Sociala a municipiului Bucuresti au deschis, la inceputul lunii noiembrie, un centru de prevenire a tentativelor de suicid la copii si adolescenti si o linie telefonica de urgenta 0800.080.100 pentru copiii si adolescentii cu comportament iminent agresiv. "Linia telefonica functioneaza non-stop 24 de ore din 24, sapte zile din sapte. Pina acum, la acest numar de telefon au sunat 683 de persoane atit tineri, cit si adulti din Bucuresti, dar si alte judete ale tarii precum Dolj, Petrosani, Targu Jiu, Harghita, desi, initial, telefonul fusese deschis numai pentru Capitala. Dintre cei care au telefonat, trei persoane spuneau ca ar vrea sa-si puna capat zilelor, dar in urma discutiilor criza emotionala a fost dezamorsata", a precizat Blanaru. Aceasta a spus ca, pentru inceput, activitatea in centru se bazeaza pe voluntariat, voluntarii fiind studenti la psihologie, asistenta sociala, reprezentanti ai Politiei Capitalei - Departamentul pentru Prevenirea Criminalitatii.

La Spitalul de copii "Grigore Alexandrescu", Sectia de toxicologie, in ultimii 4 ani au fost internati 2.600 de copii si adolescenti, care prezentau criza emotionala, a mai spus medicul. Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii si adolescenti functioneaza in incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia", de luni pina vineri, intre orele 8.30 si 16.30.

Potrivit studiului "Tineri in Europa", efectuat in anul 2008 de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti pe un esantion de 2.662 de elevi bucuresteni, 37,8% dintre adolescentii chestionati au cunostinte care s-au gandit la suicid, 13,5% dintre acestia au spus cuiva ca vor sa se sinucida si 5,6% au incercat sa se sinucida.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.