Național

DIP, banii la control!

Ziarul de Vrancea
26 aug 2005 639 vizualizări
Fostul ministru PSD al Economiei, Dan Ioan Popescu, trebuie sa explice cum a ajuns la o avere de aproximativ zece milioane de euro din salariul de bugetar. Numai in perioada in care a fost ministru, DIP a dobindit 3 apartamente, 16 mii de metri patrati de teren intravilan si un autoturism strain

Ieri s-a inregistrat primul caz in care un fost demnitar este anchetat in legatura cu modul in care si-a dobindit averea. Unul dintre cei mai puternici oameni ai fostei guvernari, fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, a fost audiat impreuna cu sotia sa la Comisia de cercetare a averilor de pe linga Instanta Suprema. Audierile survin in urma unei solicitari a procurorului general al Romaniei, care a raspuns unui demers al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) care reclama neconcordante aparute intre declaratiile de avere. Dan Ioan Popescu trebuie sa faca referire la bunurile dobindite din 1991 pina acum, iar sotia sa la cele obtinute din 1995, anul casatoriei. Dan Ioan Popescu considera, pe de alta parte, ca aceasta actiune este "un abuz", deoarece Legea 115/1996 privind declararea si controlul averilor demnitarilor prevede foarte clar ca declansarea procedurilor de control al averii unui demnitar se face numai daca exista dovezi privind provenienta ilicita a bunurilor acestuia. El s-a declarat "intrigat" de faptul ca procurorul general al Romaniei, Ilie Botos nu a aplicat prevederile legale. Popescu a spus ca este vorba despre "un dosar politic, o incercare foarte clara de discreditare".


Bilantul unui prosper om "de afaceri"

Conform declaratiei de avere depusa in decembrie 2004, Dan Ioan Popescu si sotia sa detin cinci apartamente in Bucuresti, o casa de vacanta in Azuga, doua terenuri agricole in judetul Ialomita, un teren extravilan in comuna Pantelimon (judetul Ilfov), sase terenuri intravilane in Bucuresti, Breaza, Azuga, Mogosoaia, un autoturism Audi fabricat in 2002, 748.556.338 lei vechi in conturi, precum si 102.248 dolari si 150.032 euro, 30% din partile sociale ale societatii S.C. CE Botex SRL si 195 de actiuni in valoare de 97,5 milioane lei vechi la S.C. Management Roel, dar si credite de 146.896,85 euro. Dan Ioan Popescu si sotia au, de asemenea, obiecte de valoare, bijuterii, obiecte de arta in valoare de 128.000 de euro si 200 de milioane de lei vechi, iar din vinzarea unor bunuri mobile si imobile au obtinut 1.186.000 dolari, 150.000 euro si 4,3 miliarde de lei vechi. In 2004, Popescu a avut in calitate de ministru al Economiei un venit total de 299.102.590 lei vechi, iar sotia sa pentru activitatea de management la anumite societati 4.867.282.595 lei vechi, precum si bonus de management de 8,37 miliarde lei vechi. Fostul ministru si sotia sa au obtinut si venituri din chirii, respectiv 41.800 euro, si aproximativ 20 de milioane de lei vechi din arendarea unor terenuri agricole.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.