De anul viitor, fertilizarea in vitro va fi sustinuta financiar de catre stat
Programul national de sustinere a cuplurilor care recurg la fertilizarea in vitro, care va fi functional incepind din 2010, va acoperi de la bugetul de stat costurile necesare procedurilor pentru 250 de tinere cupluri infertile, informeaza reprezentantii Ministerului Sanatatii. Programul va avea un buget de aproximativ 500.000 de euro anual si se va adresa, in principal, cuplurilor cu virsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani. Ulterior, membrii Comisiei de Obstetrica si Ginecologie a Ministerului Sanatatii va stabili si alte criterii. Ministerul va sustine financiar prima procedura de fertilizare in vitro, urmind ca, in cazul in care este nevoie ca aceasta sa fie repetata, costurile financiare ulterioare sa fie suportate de catre cupluri.
"Este timpul ca infertilitatea sa fie recunoscuta de catre autoritati ca o problema medicala ce produce suferinta si care necesita compensare. Este corect ca si pacientii romani sa aiba acces gratuit la tratamente medicale dovedite utile. Am avut astazi (luni, n.r.) o intilnire cu reprezentantii Comisiei de obstetrica-ginecologie a Ministerului Sanatatii si am decis ca este necesar ca de anul viitor programele nationale ale Ministerului Sanatatii sa cuprinda si o initiativa pentru a ajuta tinerele cupluri", a declarat dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Un ordin din 23 septembrie al Ministerului Sanatatii stabileste ca procedurile de reproducere umana asistata medical (inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro) nu mai pot fi facute in Romania de catre clinicile care se autofinanteaza, indiferent daca sint private sau publice. Ordinul ministerului a fost emis dupa ce, in vara acestui an, la clinica Sabyc din Capitala s-a declansat un scandal in urma caruia conducerea unitatii a fost arestata, sub acuzatia de trafic de ovule, iar altor medici israelieni li s-a interzis sa paraseasca Romania. Cercetarile in acest caz continua