Național

Noul ministru al Educatiei initiaza procesul de ierarhizare a universitatilor

Ziarul de Vrancea
3 oct 2009 844 vizualizări
Premierul Emil Boc a declarat vineri la Cluj ca, în calitate de detinator al portofoliului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), va demara procesul de ierarhizare a universitatilor din Romănia.

"în plan universitar, in primul rind ma intereseaza ierarhizarea universitatilor, demararea procedurii de diferentiere si ierarhizare a universitatilor din Romania. Adica trebuie sa stie fiecare, cind se duce la o universitate, ce valoare are acea diploma si daca merita sa mergi la o universitate cu taxa, fara taxa, in functie de validitatea si recunoasterea acesteia pe plan national si international", a declarat Boc.

în al doilea rind, ministrul interimar al Educatiei doreste sa fie date sanctiuni pentru aplicarea abuziva a autonomiei universitare, dind exemplul Universitatii "Spiru Haret". "Sanctiunile vor merge de la suspendarea rectorului pina la suspendarea universitatii. Vreau sa pregatesc acest cadru legal care sa ramina jalonat, pentru punerea lui in practica in folosul invatamintului, al elevilor, studentilor si parintilor care trebuie sa fie informati atunci cind opteaza pentru o facultate sau o universitate cu privire la calitatea si standardele pe care le are", a mai spus Boc.

Totodata, acesta a subliniat ca tine foarte mult sa vada pusa in practica prevederea eliminarii criteriului vechimii pentru promovarea din invatamintul superior. "Acum este modalitatea aceea, trebuie sa stai 6-7-8-10-12 ani pe o pozitie de lector, conferentiar sau asistent pentru a putea avansa. în mediul universitar, in competitia universitara nu mai poti vorbi de criteriul vechimii ca modalitate de performanta academica. Singurul element trebuie sa ramina abilitatea ta de a avea expertiza profesionala, lucrari de doctorat, lucrari stiintifice publicate la nivel national si international si recunoscute ca atare, indiferent de virsta, daca vrem sa schimbam ceva in aceasta tara. si sper ca aici voi face, iarasi, bresa necesara pentru a schimba sistemul", a declarat Emil Boc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.