Național

PSD sta 24 de ore cu spatele la zid

Ziarul de Vrancea
29 sep 2009 577 vizualizări
Remanierea ministrului PSD de la Interne, Dan Nica, a provocat o furtuna in coalitie n PSD are 24 de ore sa decida daca pleaca sau ramine la guvernare n presedintele Basescu cere partidelor guvernamentale sa se calmeze n situatia risca sa degenereze intr-o criza politica de amploare

PDL a aplicat ieri o lovitura naucitoare partenerilor din coalitie, premierul Emil Boc anuntind ca-l remaniaza pe ministrul de Interne, Dan Nica. Motivele oficiale invocate de premier s-au referit la declaratiile lui Nica despre turismul electoral, la insinuarile ca PDL ar fi inchiriat toate autobuzele pentru zilele alegerilor prezidentiale si la faptul ca infractionalitatea ar fi crescut. Boc a acordat PSD 24 de ore sa nominalizeze o alta persoana pentru portofoliul internelor, iar daca acest lucru nu se va intimpla, va propune un interimar. Vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a spus ca Vasile Blaga va fi propus sa fie vicepremier interimar si sa asigure interimatul la Ministerul de Interne, daca PSD il va nominaliza tot pe Dan Nica pentru aceasta functie. Anuntul premierul a provocat o adevarata furtuna in PSD si o reactie pe masura. Intr-o prima sedinta fulger, liderii PSD au decis sa-si mentina in continuare sprijinul politic pentru Dan Nica si au spus ca asteapta ca premierul Emil Boc sa revina asupra deciziei de a-l remania. Liderii PSD au interpretat decizia premierului ca pe o incalcare a protocolului de guvernare incheiat cu PDL si au amenintat ca partenerii de coalitie isi asuma toate consecintele ce decurg din asta, inclusiv ruperea coalitiei. "Emil Boc are 24 de ore sa revina asupra deciziei", a spus purtatorul de cuvint al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, "in cazul in care dinsul nu intelege ce-si asuma, il vom face raspunzator pe presedintele Traian Basescu, care a girat acest Guvern si care conduce nemijlocit actiunile PD-L. Nimeni n-are voie sa puna Guvernul Romaniei in slujba propriilor alegeri prezidentiale, chiar daca este Traian Basescu", a mai spus Duvaz.


Geoana: Miza este ministerul de Interne, care organizeaza alegerile


Mircea Geoana l-a acuzat pe Traian Basescu i-a "dictat" premierului remanierea lui Dan Nica deoarece vrea sa fraudeze alegerile prezidentiale, al doilea motiv fiind ca a fost "ranit in amorul propriu" de participarea PSD la comisiile de ancheta Ridzi si Udrea. "In mod evident este un gest care arata disperarea domnului Basescu si incercarea de a pune mina pe pirghiile de putere si pe instrumentele care i-ar putea permite sa fraudeze alegerile prezidentiale", l-a mai acuzat Geoana pe seful statului. "Ceea ce mi s-a parut scandalos in sedinta coalitiei de astazi este ca principalul repros care a fost adus se refera la participarea noastra la comisiile de ancheta parlamentara pentru doamna Udrea si pentru doamna Ridzi", a mai declarat Geoana.



Ce va decide PSD: la putere sau in opozitie?


Comitetului Executiv al PSD este forul care poate lua decizia retragerii sau raminerii la guvernare. Programata pentru ieri, ora 17, intrunirea se anunta extrem de tensionata, curentele de opinie, pro sau contra raminerii al guvernare, fiind aproape egale. Printre cei care au inaintat in PSD varianta ca partidul sa iasa de la guvernare erau Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie. Alti pesedisti spun ca partidul ar mai trebui sa astepte sa ia o decizie pina cind Emil Boc trimite la Cotroceni propunerea de inlocuire a lui Nica si sa incerce sa traga de timp, spunind fie ca il sustin tot pe Dan Nica, fie ca mai au nevoie de timp pina sa gaseasca persoana potrivita. O decizie in acest sens nu a fost insa luata in Biroul Permanent in conditiile in care Mircea Geoana si o parte din ministri, printre care Ilie Sirbu, nu sint de acord cu iesirea din Executiv si asteapta sa ia si pulsul filialelor convocate dupa-amiaza la Bucuresti.


Basescu: "Sa-si bage picioarele in apa rece"


Banuit ca a dat semnalul remanierii lui Nica, presedintele Traian Basescu a comentat impaciuitor tensiunile izbucnite intre PSD si PDL. "Cred ca in toate actiunile celor doua partide trebuie sa domine responsabilitatea si in masura in care vor solicita o intilnire imi voi face timp sa o avem", a spus seful statului. De asemenea, presedintele a spus ca e bine ca atit PDL, cit si PSD "sa-si bage repede picioarele in apa rece". Punindu-i-se in vedere ca PSD a solicitat deja o mediere in privinta situatiei create in jurul ministrului de Interne Dan Nica, seful statului a raspuns :"Vom vedea!". Replica nu intirziat. Mircea Geoana i-a sugerat acelasi lucru presedintelui: "Sa-si bage si Basescu picioarele in apa rece!", iar Viorel Hrebenciuc a fost si mai dur: "Cred ca ar trebui sa stea el cu capul in apa rece, pentru ca tot timpul este beat".


Liberalii stau la cotitura


Eventuala iesire a PSD de la guvernare le face cu ochiul liberalilor. Liderul PNL Crin Antonescu afirma ca liberalii nu vor sustine o motiune de cenzura a PSD, ca cer oficial demisia intregului Guvern si sustin varianta alcatuirii unui Guvern de tehnicieni care sa poata gestiona rezonabil treburile tarii si sa organizeze transparent alegerile. "Nu vom fi partasii PSD in acest joc politicianist(...). Nu intram in niciun fel de joc si in nici un fel de combinatie", a spus Antonescu. El a mai spus ca daca PSD se retrage de la guvernare, sau daca initiaza o motiune de cenzura, PNL nu va fi "partasul PSD in acest joc politicanist". Noi am initiat numeroase motiuni simple pe teme ce priveau viata oamenilor din Romania: sanatate, invatamint, administratie, aparare, cind ridicam probleme reale, cele doua partide de la guvernar au fost strins unite. In acelasi timp, deputatul PNL Bogdan Olteanu a anuntat ca va propune partidului initierea unei noi motiuni de cenzura motivate de "incapacitatea Guvernului de a mai functiona" si de preocuparea PSD si PDL "exclusiv pentru fraudarea alegerilor". Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, crede ca razboiul PDL-PSD se duce pentru controlul alegerilor prezidentiale. Prim-vicepresedintele PNL a precizat ca nu a primit niciun semnal de la PSD sau PDL privind o viitoare colaborare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.