Național

Alianta baga sub pres cearta dintre Basescu si Tariceanu

Mihai Boicu
10 aug 2005 616 vizualizări
In ciuda evidentelor, liberalii si democratii minimalizeaza importanta rupturii dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Presedintele a declarat ca a fost informat de serviciile secrete de presiunile grupurilor de interese si ca premierul s-a consultat cu persoane din afara Aliantei D. A. cind a renuntat la demisie. Liderii PNL si PD pun totul pe seama unor "neintelegeri"

In ciuda evidentelor, liberalii si democratii minimalizeaza importanta rupturii dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Presedintele a declarat ca a fost informat de serviciile secrete de presiunile grupurilor de interese si ca premierul s-a consultat cu persoane din afara Aliantei D. A. cind a renuntat la demisie. Liderii PNL si PD pun totul pe seama unor "neintelegeri"


Dupa cum se stie, presedintele Traian Basescu l-a atacat public premierul Calin PopescuTariceanu, declarind ca a primit 17 note de la serviciile de informatii cu privire la grupurile de interese care incearca sa promoveze acte normative favorabile. In plus, presedintele a spus ca premierul s-a consultat cu persoane private atunci cind si-a anulat demisia "irevocabila". Potrivit informatiilor vehiculate in presa, acestea sint liberalul Dinu Patriciu, om de afaceri care nu sustine alianta cu democratii si cu inclinatii spre PSD, directorul ziarului Ziua, Sorin Rosca Stanescu, si Peter Imre, director la Philip Morris Romania. Liberalii si democratii vrinceni sint ingrijorati de aceste declaratii, insa incearca sa minimalizeze existenta unei crize. Acestia spun ca sint doar niste neintelegeri, ca Alianta isi va reveni si ca nu se repeta situatia cu guvernarea CDR. Exceptie face vicepresedintele democrat Gabriel Corneanu, care crede ca Alianta D.A. ar putea fi depasita de PSD in sondaje pina in iarna daca nu se face nimic.


"Sintem si noi ingrijorati"


Traian Basescu a mai zguduit o data esichierul politic dupa ce l-a atacat deschis pe premierul Calin Popescu Tariceanu la Radio Romania Actualitati si a spus ca ar putea cere declasificarea unor informatii pentru a-si demonstra afirmatiile. Liberalii vrinceni minimalizeaza importanta declaratiilor presedintelui, insa nu si-au putut ascunde ingrijorarea. Deputatul Corneliu Momanu, presedintele PNL Vrancea, pune declaratiile presedintelui pe seama lipsei de comunicare cu primul ministru. "Cei care spun ca presedintele vrea sa desfiinteze guvernul gresesc. Eu cred ca atentioneaza guvernul cu anumite situatii pe care dumnealui le crede incorecte si cred ca domnul Tariceanu va analiza si va lua masuri", ne-a declarat Corneliu Momanu, incercind sa nu para ingrijorat. Acesta crede ca intilnirea premierului cu Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu si Peter Imre, inainte de a renunta la demisie, nu a avut subiect politic si ca acesta nu poate fi influentat de grupuri de interese. Liderul liberalilor vrinceni spune ca nu exista o asemanare cu ceea ce se intimpla in timpul guvernarii CDR, deoarece Calin Popescu Tariceanu se bucura de sprijinul partidului. "Daca aceste informatii s-ar discuta in conducerea partidului de catre ambele parti, atunci s-ar putea lua decizii. Adevarul este ca sintem si noi ingrijorati de ceea ce se intimpla si urmarim cu atentie situatia. Lucrul imbucurator este ca aici este o colaborare foarte buna in Alianta si speram ca si in alte parti sa se intimple la fel", a adaugat deputatul Corneliu Momanu.


"Nu ne convine"


Deputatul Nini Sapunaru spune ca, in mod normal, situatia creata intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu putea fi rezolvata la telefon. "Eu nu cred ca nu sint probleme care nu se pot rezolva prin dialog. Cea mai buna solutie este sa avem rabdare, sa vedem cum se vor rezolva lucrurile", ne-a declarat Nini Sapunaru. Acesta a calificat drept dezinformari informatiile despre intilnirea dintre premier si cele trei persoane "private", la care ar fi participat si un consilier prezidential. Deputatul Nini Sapunaru spune ca il cunoaste pe premierul Tariceanu si ca nu crede ca acesta ar putea face jocurile unor grupuri de interese. "In mod clar, nu ne convine aceasta situatie si trebuie sa vedem ce hotariri se vor lua", a precizat deputatul liberal. PNL Vrancea este una dintre organizatiile care si-au declarat sustinerea pentru Calin Popescu Tariceanu, atit pentru functia de premier, cit si pentru aceea de presedinte al PNL.


"Imaginea premierului este la pamint "


Democratul Gabriel Corneanu, vicepresedinte al PD Vrancea, nu a fost atins de "optimismul" colegilor sai liberali. "Ori Basescu a fost dezinformat, ori informatia a fost reala, iar Tariceanu trebuie sa se gindeasca serios daca isi da demisia", ne-a declarat vicepresedintele democrat. In opinia sa, nu s-ar fi ajuns la situatia actuala daca premierul nu s-ar fi jucat cu demisia "irevocabila". Gabriel Corneanu a pus degetul pe rana si nu exclude posibilitatea ca Dinu Patriciu sa traga sforile pentru ca o parte dintre liberali sa se apropie de PSD, avind in vedere ca nu a fost un sustinator al Aliantei. In aceste conditii, democratul crede ca PSD ar putea ajunge primul in sondaje pina in iarna, daca nu se face nimic pentru redresare. Un prim pas pentru refacerea imaginii Aliantei ar fi ca guvernul sa-si dea demisia, iar al doilea ca Partidul Conservator sa nu mai faca parte din viitorul guvern. Pasul urmator ar fi respectarea programului electoral, urmat de refacerea tarii dupa inundatii. "Nu stiu daca presedintele vrea neaparat o cadere a guvernului, cred ca vrea ca Tariceanu sa dispara din functia de prim ministru si din guvern. Imaginea lui este la pamint si a tras dupa el si Alianta", a mai declarat Gabriel Corneanu. Acesta nu crede ca se repeta situatia din timpul guvernarii CDR, deoarece atunci erau mai multe partide la putere.


Optimistul de serviciu


Nicolae Moise, presedintele PD Focsani si vicepresedintele organizatiei judetene, este mai "liberal" ca liberalii si spune ca situatia se va rezolva pentru Alianta D. A. pina in a doua jumatate a lunii septembrie. "Sint persoane din anturajul celor doi, care s-ar putea sa agite spiritile", spune Nicolae Moise. Acesta crede ca nu este exclus ca declaratiile sa fie un joc pentru schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului. Astfel, s-ar putea lamuri apele in privinta conservatorilor, care vor trebui se decida in final de partea cui sint. Pe de alta parte, presedintele PD Focsani spune ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu referitoare la grupurile de interese nu sint gratuite si se bazeaza pe ceva. "Cred ca trage un semnal de alarma asupra grupurilor de interese din perioada 2000- 2004. Este un semnal pentru cel care va fi seful PNA", este de parere liderul democrat. Nicolae Moise spune ca Alianta D. A. isi va rezolva problemele de imagine pina la sfirsitul lunii septembrie si crede ca declaratiile lui Traian Basescu au fost cu "bataie lunga".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.