Național

Leul se zbirleste in fata euro

Ziarul de Vrancea
26 sep 2009 694 vizualizări
Cursul oficial a coborit la minimul ultimelor opt saptamini

Cursul de referinta al BNR a coborit ieri cu aproape un ban (0,20%), pina la 4,2046 lei/euro, nivel minim al ultimelor opt saptamini, dupa ce moneda nationala si-a continuat aprecierea, pe fondul cererii ridicate de lei, tendinta inregistrata si pe alte piete valutare din regiune. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a mai afisat un curs de referinta atit de scazut din 30 iulie, cind era de 4,2038 lei/euro. Joi, banca centrala afisase un curs de referinta de 4,2132 lei/euro. "A fost o presiune constanta pe piata valutara, este posibil sa fi fost o interventie a bancii centrale, dar exista si posibilitatea unor ordine comerciale mari. Oricum, tendinta a fost corelata si cu cea din regiune", a declarat, un dealer bancar. Moneda europeana se vindea in debutul sedintei de vineri cu aproape 4,22 lei, insa cursul de schimb a coborit inca din primele tranzactii ale zilei, pina la 4,2016 lei/euro. La 13:10, bancile cumparau un euro cu 4,1995 lei si il vindeau cu 4,2085 lei. In regiune, forintul a pierdut teren in primele tranzactii de la 270,80 la 271,5 unitati/euro, dupa care s-a intarit pina la 270,25 unitati/euro, in timp ce zlotul polonez, dupa o depreciere de la 4,1830 la 4,2240 unitati/euro, s-a scumpit pina la 4,19 unitati/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta anuntat vineri de BNR a urcat cu 1 ban (0,35%), pina la 2,8625 lei/dolar, de la nivelul de joi, de 2,8524 lei/dolar, cel mai scazut curs de schimb afisat de banca centrala de la finalul anului trecut. Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat in prima faza, de la 1,4660 la 1,4615 dolari/euro, dupa care a pierdut teren, pina la 1,47 dolari/euro, nivel la care s-a stabilizat. La 13:10, ora Romaniei, euro era cotat la 1,4717 dolari. Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de vineri, un nivel mediu al dobinzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,18% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 8,48% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobinda a urcat la 9,68% pe an, de la nivelul de joi, de 8,98% pe an. Dobinzile de tip overnight din piata monetara au urcat puternic, la 10,75%-11,25% pe an, cu mult deasupra dobinzii de politica monetara, de 8,50% pe an. "Dobinzile sint foarte ridicate pe fondul lichiditatii scazute de pe piata interbancara. Este o cerere mare de lei, in conditiile in care ne apropiem de sfirsit de trimestru si se platesc taxele si impozitele", a spus dealerul citat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.