Național

Basescu isi bate singur cuie in talpa

Ziarul de Vrancea
23 sep 2009 690 vizualizări
Inaintea campaniei electorale, presedintele isi asuma idei riscante si iritante pentru conservatoarea societate romaneasca: dezincriminarea consumului de droguri usoare si legalizarea sexului comercial

Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice propune, in raportul lansat ieri, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri si legalizarea sexului comercial. In ceea ce priveste consumul de droguri ilegale, Comisia propune introducerea, in cartierele cu multi dependenti de droguri injectabile, a unor automate cu fise si cu seturi sterile de injectare, la fel ca in unele tari europene, pentru a preveni refolosirea seringilor. Comisia propune "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului! - pentru a aduce la «suprafata» consumatorii". "Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave. Este imperativa si mentinerea programelor si serviciilor de interventie stradala dezvoltate de catre ONG-uri si finantarea acestora de la bugetele locale, intrucit asigura reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unica folosinta in schimbul celor deja folosite", se arata in documentul comisiei. Recent s-au deschis in multe orase ale tarii (Brasov, Bacau, Galati, Hunedoara, Braila, Iasi, Bucuresti) magazine care vind produse etnobotanice ce au acelasi efect ca drogurile ilegale usoare si efectele lor sociale nu par a fi vizibile, mai sustine sursa citata. In octombrie 2008, specialistii in problema dependentei de droguri estimau ca media de virsta a toxicomanilor romani a scazut, in ultimii ani, de la 25 la 17-19 ani, iar multi dintre ei, chiar daca scapa de dependenta fizica, ajung sa consume din nou droguri din cauza ca nu exista centre post-tratament pentru inlaturarea dependentei psihice, sustin specialistii in domeniu. Tot la finalul anului trecut, in Bucuresti erau aproximativ 24.000 de consumatori de droguri, dintre care aproape 400 urmau un tratament. Drogul principal utilizat de acestia este heroina, care se administreaza pe cale injectabila.



Legalizarea prostitutiei pentru prevenirea transmiterii bolilor


Legat de prostitutie si raspindirea infectiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propun, in raport, legalizarea "sexului comercial" si infiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora femeile care il practica sa poata beneficia pe linga serviciile de asistenta medicala, sociala si psihologica si de prezervative oferite gratis.

Autorii acestui raport propun insa o dezbatere pe aceasta tema, intrucit impunerea unei astfel de masuri in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si pe particularitatile Romaniei ar putea genera efecte "nedorite". Specialistii comisiei prezidentiale spun ca, din punctul de vedere al politicilor publice, prostitutia este un fenomen social controversat, iar tendinta generala a fost fie aceea de a interzice si pedepsi, fie de legalizare. Exista tari europene (Olanda, Germania, Belgia, Austria, Danemarca) care au legalizat prostitutia dind posibilitatea practicarii ei in anumite stabilimente, in mod controlat din punct de vedere sanitar si fiscal, iar alte tari (Italia, Irlanda, Franta, Luxemburg) printre care si Romania, in care se interzice si pedepseste practicarea prostitutiei.


Dr. Cristian Bengescu: Dezincriminarea va inlesni dependenta


Dezincriminarea consumului de droguri, propusa de Comisia prezidentiala pentru analiza riscurilor sociale si demografice, va duce la o crestere a numarului celor care vor apela la narcotice, inlesnind dependenta, considera dr. Cristian Bengescu-Bellu, specialist in tratarea dependentei de droguri. "Va exista, cu siguranta, o crestere a numarului consumatorilor de droguri, pentru ca nu este vorba numai despre ideea de fruct oprit, ci si de curiozitate. Dependenta de droguri se naste de la incercarea de stupefiante usoare, dupa care urmeaza nevoia de a incerca droguri mai puternice. Materializarea propunerii facute de comisia prezidentiala nu va face decit sa inlesneasca dependenta", a declarat, pentru NewsIn, dr. Bengescu, specialist la Centrul de Sanatate Mintala Bucuresti.


Banicioiu: Raportul ii da dreptate Elenei Basescu


Deputatul PSD Nicolae Banicioiu a opinat ca acest raport a vrut sa "ii dea dreptate Elenei Basescu si sa ii aduca un elogiu presedintelui Basescu", dat fiind faptul ca in campania electorala pentru europarlamentare fiica presedintelui a afirmat ca ar fi de acord cu legalizarea consumului de marijuana, daca aceasta decizie va veni din partea UE. Elena Basescu a declarat pe 28 mai, la o emisiune TV, data la care aceasta era candidat independent pentru Parlamentul European, ca ar putea fi de acord cu legalizarea marijuanei daca o astfel de decizie ar fi luata la nivelul Uniunii Europene. Ulterior, la doar o zi distanta, ea si-a nuantat declaratiile, spunind ca Romania nu este pregatita pentru legalizarea drogurilor.



Orban: tara arde si baba se piaptana


Prim-vicepresedintelui PNL Ludovic Orban i se pare complet absurda activitatea din ultima vreme de la Cotroceni, pe care a calificat-o prin zicala "tara arde si baba se piaptana". "Tara arde si baba se piaptana. Romania este intr-o criza economica fara precedent, cu o prabusire de peste 8% a PIB, si oamenii lui Basescu se ocupa de fleacuri care sint si impotriva sanatatii, si a sanatatii morale a unei natiuni", a afirmat Orban.

Prim-vicepresedintele PNL a adaugat ca nu crede ca dezvoltarea economica a Romaniei depinde de legalizarea comertului cu sex, dupa cum nici dezvoltarea unor generatii sanatoase de consumul de droguri usoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.