Național

Aflati de un cutremur cu o zi inainte.

Ziarul de Vrancea
14 feb 2005 3917 vizualizări
Cu o probabilitate de 90%, romanii pot afla cu o zi inainte daca va fi un cutremur in Vrancea, sustin specialistii de la Centrul de Avertizare Seismica al Institutului Roman de Seismologie Aplicata.

Alaturi de prognoza meteo puteti afla si prognoza cutremurelor. Pagina de internet

www.fotonsas.ro prezinta gratuit prognoza cutremurelor pentru ziua urmatoare, pe ore si minute, printr-un sistem unic in lume, pus la punct de un grup de specialisti de la Centrul de Avertizare Seismica al Institutului Roman de Seismologie Aplicata. Cum se procedeaza ? Se da "clic" pe "Activitatea seismica in urmatoarele 24 de ore". In acea pagina apare predictia cutremurelor din ziua urmatoare pentru zona Vrancea, cit si pentru Europa si Asia. Zilnic, dupa ora 18.00, se poate afla ce cutremure se vor produce miine. Graficul pentru Vrancea indica data, ora la care se estimeaza ca se va produce seismul, latitudinea, longitudinea, adincimea, magnitudinea si probabilitatea de a se produce. Acelasi tip de grafic indica situatia pentru zonele Europa si Asia. Un exemplu dat de Centru a fost acela ca in data de 8 februarie Centrul de Avertizare Seismica a preconizat pe pagina de Internet ca a doua zi, 9 februarie, urma sa se produca in zona Vrancea, la ora 14.30, un cutremur de 4,4 grade Richter la o adincime de 155 de kilometri, cu latitudine si longitudine precizate si cu o probabilitate de declansare de 60%. Acel cutremur chiar s-a produs a doua zi, exact asa cum se estimase.

Cum functioneaza sistemul?

Adrian Milea, inginer de sistem in cadrul Institutului de Seismologie Aplicata, afirma ca sistemul de averizare se bazeaza pe senzori amplasati in in 7 statii seismice dispuse in zonele active ale Romaniei. Sistemul senzorilor se bazeaza pe niste precursori seismici, care inregistreaza transformari ale naturii care preced un seism. "Am mai inchiriat in Vrancea un teren pentru o viitoare statie care va avea drept scop gasirea altor precursori, cum ar fi de pilda emisiile de radon. Se stie ca sub Vrancea exista o punga mare de uraniu, care inainte de cutremur cu multe ore degaja, din cauza miscarilor seismice insesizabile, o cantitate mai mare de radon, o radiatie specifica unor asemenea zone. Altfel spus, cu cit sint controlati mai multi precursori, cu atit gradul de precizie se apropie de 100%", a explicat Adrian Milea. Sistemul de Monitorizare a Precursorilor Seismici a fost realizat cu doi ani in urma si este in continua dezvoltare. El este destinat avertizarii seismice cu circa 12 -24 de ore inainte de producerea unui seism major. Initial, datele furnizate de acest sistem au fost folosite exclusiv pentru uzul intern. Este un proiect experimental care estimeaza cu o precizie de 90% pentru o perioada de 24 de ore cutremurele care urmeaza sa se produca in zona epicentrala Vrancea. Estimarile realizate sint bazate pe o metoda matematica, aplicata intr-un sistem de monitorizare unica in lume, care reuneste principii de seismo-dinamica, astro-fizica, electro-acustica si fizica nucleara. Precizia metodei e cu atit mai mare cu cit magnitudinea seismului care urmeaza sa se produca este mai mare. Exista o mica rezerva: informatiile furnizate in acest Proiect de Estimare al Producerii Cutremurelor sint experimentale. Centrul de Avertizare Seismica nu-si asuma responsabilitatea pentru interpretarea gresita sau copierea acestor date.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.