Național

Legea educatiei aduce fiecarui copil un cont de 500 de euro pentru studii

Ziarul de Vrancea
4 sep 2009 847 vizualizări
Premierul a prezentat ieri principalele prevederi ale proiectului legii educatiei

Legea educatiei aduce fiecarui copil un cont de 500 de euro pentru studii

n la cont pot contribui si parintii, insa banii vor putea fi folositi doar dupa absolvirea claselor obligatorii si numai pentru continuarea studiilor n primul ministru a trecut in revista schimbarile aduse de noua lege si nu a ezitat sa-si dea propria fiica de exemplu, care "nu poate duce ghiozdanul de cit e de greu"


Statul va deschide pe numele fiecarui copil un cont bancar de 500 de euro, in care parintii pot vira 2% din impozitul pe venitul anual, iar suma colectata poate fi utilizata de titularul contului la terminarea invatamintului obligatoriu, dar numai pentru cheltuieli ce tin de continuarea studiilor.

Anuntul a fost facut ieri la postul public de radio de premierul Emil Boc. Prim-ministrul a explicat ca parintele are posibilitatea sa vireze, de exemplu, 2% din impozitul pe venitul anual in contul copilului sau. "Parintii pot depune si mai mult de acesti 2% in cont, insa ce e peste 2% se va impozita", a adaugat Boc. Cu suma colectata, absolventii invatamintului obligatoriu au posibilitatea sa acopere in continuare cheltuielile de scolarizare. Prevederea este cuprinsa in proiectul Legii educatiei, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.


Cum se va da Bacalaureatul


Bacalaureatul va avea trei probe scrise si doua orale - acestea doua urmind sa fie date in decursul anului scolar - iar noua structura a examenului ar putea fi aplicata chiar din acest an. "Am discutat cu doamna ministru Andronescu si cred ca aceasta decizie de modificare a bacalaureatului ar trebui sa o aplicam chiar cu acest an scolar, decizia o vom lua miercurea viitoare in Guvern. (...) Eu sustin aceasta formula simplificata a bacalaureatului, care masoara competente si mai putin aspecte cantitative", a declarat Boc la postul public de radio.

Premierul a precizat ca examenul de bacalaureat va avea trei probe, dintre care una obligatorie - cea de limba romana -, iar una dintre celelalte doua probe va fi optionala, in functie de profilul liceului. Examenul de bacalaureat are in prezent patru probe scrise si doua orale.


"Nu mai vrem sa avem incidente de genul «Spiru Haret»"


In interventia sa la radio, premierul recunoaste ca i s-a reprosat graba in asumarea raspunderii, dar a argumentat ca "sintem deja la 9 luni de cind ne aflam la guvernare, iar despre legea salarizarii si reforma educatiei discutam din luna februarie".

Cit priveste continutul viitoarei legi a educatiei, Emil Boc afirma ca "reformeaza cu adevarat si modifica structural sistemul de invatamint. Actuala programa e bazata pe a turna in capul copilului cit mai multa informatie", mai spune Boc, dind-o exemplu chiar pe fiica sa, care este in clasa a sasea: "Nu poate duce ghiozdanul de cit e de greu". "Sint o multime de date pe care le pot lua de pe internet, trebuie sa ii invatam pe copiii nostri cum sa invete, nu doar sa invete niste date pe dinafara", arata premierul, mentionind ca si profesorii trebuie instruiti in acest sens.

Seful Guvernului a tinut sa precizeze ca invatamintul obligatoriu e de 10 clase, in schimb invatamintul ramine gratuit pina la sfirsitul clasei a XII-a.

Despre invatamintul superior, premierul a afirmat ca noua lege aduce si responsabilizarea universitatilor, "nu mai vrem sa avem incidente de genul «Spiru Haret». Sanctiunile merg de la suspendarea rectorului, diminuarea fondurilor pentru universitatea respectiva, pina la desfiintarea universitatilor. Universitatile nu mai pot fi stat in stat si sa nu respecte standardele nationale de calitate".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.