Național

CE: Romania nu este contribuitor net la bugetul UE

Ziarul de Vrancea
19 aug 2009 544 vizualizări
Romania a primit deja peste doua miliarde de euro doar din fonduri structurale, pe linga celelalte finantari europene, astfel incit este exclus ca noul stat membru sa fie contribuitor net la bugetul UE, a declarat un purtator de cuvint CE

"Din totalul de 32 de miliarde de euro alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013, 20 de miliarde reprezinta fonduri structurale, din care Romania a primit deja, incepind cu 2007, peste doua miliarde plati in avans si rambursari pentru proiecte in curs", a spus Dennis Abbott, purtator de cuvint al comisarului european pentru politica regionala. "In acest context, ideea ca Romania ar fi contribuitor net la bugetul UE este foarte departe de adevar", a subliniat Abbott. Spre deosebire de alte tari - cel mai notabil exemplu fiind Spania - unde CE nu a aprobat inca toate asa-numitele programe operationale sub care se desfasoara proiectele cu finantare din fonduri structurale, Romania are deja aprobate toate cele sapte programe-cadru. "Asta inseamna ca CE poate rambursa fara intirziere cheltuielile eligibile, adica in termen de 30 de zile de la data primirii lor", a explicat Abbott. Citeva mii de proiecte se afla deja in curs de implementare in Romania, astfel incit nivelul platilor si rambursarilor va creste considerabil in urmatorul an. "Desigur, felul cum sint utilizate fondurile UE si viteza cu care acesti bani ajung la beneficiari este in primul rind responsabilitatea autoritatilor nationale", a tinut sa precizeze purtatorul de cuvint. Defalcate pe ani, fondurile structurale alocate Romaniei cresc progresiv, de la 1,3 miliarde de euro in 2007 si 1,9 miliarde in 2008 la 2,6 in 2009 si peste trei miliarde in 2010. Asa-numita regula N plus 3, ce se aplica pina in 2010, inseamna ca acesti bani trebuie solicitati spre rambursare in cel mult trei ani - adica fondurile alocate pentru 2007 trebuie cheltuite pina la sfirsitul lui 2010, cele pentru 2008 pina in 2011. Incepind cu 2010, insa, regula se va schimba, scurtind perioada la doi ani, astfel incit pina la sfirsitul anului 2013 vor trebui cheltuiti banii pentru 2010 si 2011, adica peste 6,3 miliarde de euro. Pe linga fondurile structurale, Romania primeste finantari UE in sectorul agricol, pescuit, securizarea frontierelor, cooperare transfrontaliera si fonduri de preaderare (ISPA, Phare si SAPARD). Bucurestiul mai poate trimite solicitari de finantare pentru proiecte finantate direct de Comisia Europeana - in transport, cercetare si cultura.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.