Național

New York Times a descoperit o închisoare CIA in Bucuresti

Ziarul de Vrancea
14 aug 2009 567 vizualizări
Singurele indicii pe care le da ziarul american sint locatia - pe o strada intens circulata - si faptul ca interiorul este identic altor doua centre de detentie folosite de CIA, situate in alte state n SRI, SIE sau Ambasada SUA nu comenteaza

Una dintre inchisorile secrete ale CIA s-a aflat intr-o cladire renovata dintr-o zona intens circulata a Bucurestiului, sustin fosti oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane, citati de New York Times. Incaperea a fost amenajata pentru a gazdui maxim sase detinuti, inchisori similare - zugravite si faiantate la fel pe dinauntru - fiind amplasate si in alte colturi ale lumii. Una dintre inchisori era o cladire renovata de pe o strada intens circulata din Bucuresti, o alta era situata intr-o regiune izolata din Maroc si o a treia in afara unui oras din fostul bloc sovietic, au precizat sursele. Toate cele trei locuri de detentie au fost proiectate sa arate identic, astfel incit prizonierii sa fie dezorientati si sa nu stie unde se afla, in caz ca erau mutati de la o inchisoare la alta.


Serviciile nu stiu sau nu spun


Directorul Human Rights Watch (HRW) Londra, Tom Porteous, a declarat ieri la RFI ca probele privind inchisoarea CIA din Bucuresti par credibile si a cerut o ancheta independenta privind rolul jucat de autoritatile romane in ce priveste centrele de detentie. "Cred ca exista probe credibile care sugereaza ca CIA a avut intr-adevar centre clandestine de detentie in Romania. Cred ca s-ar impune o ancheta adecvata, credibila si independenta, pentru a vedea ce rol ar fi putut juca autoritatile romane in aceasta poveste. Dar aici nu vorbim doar despre Romania. Guvernul american sub administratia Bush stia ca CIA avea centre secrete de detentie si un program in acest sens. E nevoie de o ancheta riguroasa in privinta oricarui Guvern care a fost complice la acest program de detentie", a declarat directorul HRW.

"No comment" a fost reactia unanima din tara in privinta informatiilor privind posibilele centre de detentie ale CIA. Ambasada SUA la Bucuresti a anuntat ca nu comenteaza materialul aparut in NY Times, misiunea diplomatica referindu-se la acest subiect cu termenul de "speculatii". "Nu avem nimic de adaugat in plus fata de ceea ce am transmis Comisiei de ancheta din Parlament", au declarat reprezentantii SRI, in vreme ce SIE sustine ca nu are nici un fel de informatii in privinta posibilei inchisori.


Consiliul Europei stie de inchisoare, Parlamentul Romaniei - nu


Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat in iunie 2007 raportul senatorului elvetian Dick Marty, care acuza in mod special Romania si Polonia ca ar fi gazduit pe teritoriul lor centre de detentie CIA, in perioada 2003-2005. Proiectul de rezolutie a fost adoptat cu 124 de voturi pentru, 37 impotriva si opt abtineri. Numeroasele amendamente formulate de delegatiile Poloniei si Romaniei au fost respinse in totalitate.

"Cele doua tari gazduit cu buna stiinta, in perioada 2003-2005, centre de detentie secreta ale CIA", este concluzia raportului. In replica, pe 22 aprilie 2008, Senatul Romaniei a votat raportul Comisiei de ancheta a presupuselor centre de detentie CIA pe teritoriul tarii, care precizeaza ca nu exista astfel de facilitati si nici baze americane secrete in Romania.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.