Național

1800 de militari romăni si americani se vor antrena la Constanta

Ziarul de Vrancea
7 aug 2009 722 vizualizări
1800 de militari romăni si americani se antreneaza, în perioada 6 august - 15 octombrie, în baza militara de la Mihail Kogalniceanu si în Poligonul Babadag, în cadrul exercitiului bilateral "Joint TasK Force-East

Rotation 09", informeaza un comunicat al MApN. La exercitiul din Romania vor participa 600 de militari romani si 1200 de soldati americani, precum si doi militari francezi si trei militari sirbi cu statut de observatori. Pregatirea va consta in exercitii de tragere in comun cu armamentul din dotare la Mihail Kogalniceanu si in poligonul Babadag, exercitii cu tragerii reale, exercitii tactice specifice zonelor urbane, rezolvarea unor situatii tactice, alte tehnici de actiune individuale, executarea de patrule mixte, acordarea primului ajutor in zonele de operatii. "Exercitiul Task Force "" East Rotation 2009 are drept scop dezvoltarea potentialului de instruire in comun a trupelor romane si americane, precum si cresterea capacitatilor militarilor in vederea participarii in comun la operatii de stabilitate", se arata in comunicatul MApN.


*******************

FOTO (cu fotocredit Mediafax!!!!!!): V:aInternetaMediaFaxa2009a02februarieaBoc cu Tariceanu 05.02.jpg "" Boc dezumfla ce a umflat Tariceanu


Boc joaca totul pe o singura carte: "Ori se adopta legea, ori plecam acasa"

n premierul spune ca Guvernul sau isi va asuma raspunderea pentru adoptarea legii salarizarii unice in sistemul bugetar, a legii sistemului public de pensii si a pachetului de legi ale educatiei n el a anuntat si desfiintarea a jumatate din agentiile guvernamentale n reducerea aparatului de stat trebuia facuta de mai mult timp, constata seful statului


Presedintele Traian Basescu a explicat ca a ajuns la cele 20 de procente din numarul angajatilor din administratia de stat care trebuie restructurati in urma analizei cresterii de personal din mandatul Guvernului Tariceanu si ca, daca nu se va lua aceasta masura, salariile se vor plati "din imprumuturi". Seful statului a subliniat ca diminuarea numarului de agentii guvernamentale trebuie sa se faca tinind cont de structurile corespondente celor din statele UE, care trebuie pastrate, si eliminind agentiile infiintate clientelar. "S-a discutat mult in presa, multa vreme, agentii care au fost create pentru a se genera posturi de demnitari si de directori pentru clientela politica. Astea, daca nu-si justifica existenta, nu au de ce sa ramina", a explicat Basescu, intr-o interventie la postul public de televiziune.

întrebat ce l-a determinat sa avanseze diminuarea personalului din aparatul central cu 20%, si nu un alt procent, Traian Basescu a explicat ca este vorba despre o aproximare ce tine cont de cresterea numarului de angajati din aceste structuri pe vremea fostului premier. "M-am uitat cu cit a crescut personalul in timpul guvernarii Tariceanu. Simplu. Si mi s-a parut ca a crescut excesiv, cam cu acest procent", a spus presedintele.

Seful statului a subliniat ca, daca nu exista vointa politica pentru ca aceste reduceri sa fie facute, salariatii de la stat vor trebui sa fie platiti din imprumuturi. "Cei care astazi pleaca in somaj din economie vor trebui ca din taxele lor sa platim imprumuturile inapoi si pentru acestia", a spus Basescu. "Avem imprumuturi pe care le luam, pentru ca trebuie luate, dar trebuie sa ne diminuam volumul de bani pe care il imprumutam pentru a tine un aparat excesiv. Asta face orice gospodar (..) Nu sint deloc cinic, dar este interesul ca societatea sa faca fata acestei crize cu costuri cit mai mici", a adaugat presedintele.


"Masura reducerii aparatului de stat trebuia luata mai din timp"


Traian Basescu a spus ca ii este greu sa evalueze citi angajati ar trebui disponibilizati, ca "probabil 10-15.000 de oameni vor trebui sa plece din institutiile centrale", din ministere si din agentii. "Si ar trebui sa plece exact cei care sint cel mai putin competenti", a spus presedintele, precizind ca pentru acest lucru e nevoie de teste.

Declaratiile presedintelui vin imediat dupa anuntul pe care l-a facut premierul dupa sedinta Executivului de miercuri seara, in care s-a decis desfiintarea sau comasarea agentiilor de la 226, cite fiinteaza acum, la 107. Premierul a mai precizat ca acest proces de restructurare va duce la eliberarea a 9.200 de posturi, ceea ce inseamna o economie de aproximativ 50 de milioane de euro.

"Masura reducerii aparatului de stat trebuia luata mai din timp. Din pacate, am tot auzit anuntate asemenea masuri si nu s-au realizat. Cu totii sintem de acord ca avem o birocratie excesiva si lipsita de competenta", a afirmat presedintele Traian Basescu, care nu i-a iertat nici pe politicieni: "PDL si PSD, in loc sa discute problemele de fond privind reducerea aparatului de stat, isi pierd timpul discutind ce sa faca cu Elena Udrea".


CASETA:

Boc pregateste iarasi Guvernul pentru asumarea raspunderii


Premierul Boc a declarat, ieri, ca Guvernul nu e limitat de Constitutie la numarul de initiative privind asumarea raspunderii, dorind sa utilizeze aceasta procedura pentru adoptarea legii salarizarii unice in sistemul bugetar, legii sistemului public de pensii si pachetului de legi ale educatiei. Boc a aratat ca intentioneaza sa propuna asumarea raspunderii Guvernului in privinta celor trei pachete de legi pentru a nu intirzia adoptarea lor pina anul viitor. "Nu avem practic alta modalitate rapida de adoptare decit mergind in fata Parlamentului si spunind: «Ori se adopta legea, ori plecam acasa»", a afirmat Boc. Intr-o sedinta extraordinara de Guvern convocata special pentru miine dimineata, vor fi discutate proiectele legii salarizarii unice in sistemul bugetar si al legii privind reforma sistemului de pensii.


********************

Se va putea contesta proba practica de la examenul pentru permis auto

n Directia Permise propune filmarea probei de traseu n in prezent, aceasta proba nu poate fi contestata, iar examinatorul este suveran


Contestatiile la proba practica a examenului de conducere auto vor fi posibile in viitorul apropiat, promite conducerea Directiei Regim Permise de Conducere, care propune ca proba de traseu sa fie inregistrata video si monitorizata printr-un sistem GPS. în prezent, contestatiile la proba practica a examenului de conducere auto nu se admit, pentru ca, sustin oficialii Directiei Regim Permise de Conducere si înmatriculari Vehicule (DRPCIV), nu pot fi intrunite toate conditiile de desfasurare a examenului contestat. Practic, valorile de trafic, conditiile meteo-rutiere si comportamentul celor implicati nu pot fi reconstituite, astfel ca examinatorul este suveran, fapt pe care conducerea directiei doreste sa-l elimine.

Chestorul Marian Tutilescu, seful DRPCIV, a declarat pentru NewsIn ca a propus un proiect pilot, prin care proba practica a examenului pentru obtinerea permisului de conducere va fi filmata cu ajutorul unor camere video montate pe masini si monitorizata printr-un sistem GPS. Imaginile, sustinute de traseul parcurs in timpul examinarii, inregistrat in sistem GPS, vor putea fi analizate in cazul unor eventuale contestatii. Proiectul este agreat atit de asociatiile scolilor de soferi, cit si de Autoritatea Rutiera Romana, institutia competenta in domeniul reglementarii pregatirii teoretice si practice a persoanelor in vederea obtinerii permisului de conducere. Mai mult, unele scoli si-au aratat disponibilitatea de a-si echipa masinile cu camere video si sistem GPS pentru a sprijini proiectul care pentru inceput va fi aplicat doar in Bucuresti. Daca rezultatele proiectului vor fi pozitive, atunci el va fi extins si permanentizat la nivelul tuturor serviciilor de profil din tara, au precizat oficialii DRPCIV.


**********************

Liderul PDL nu se baga peste candidatura lui Basescu la presedintie


Premierul Emil Boc a declarat ieri ca nu doreste sa candideze la functia de presedinte al Romaniei si ca ipoteza unui alt candidat la presedintie din partea PDL in afara de Traian Basescu nu a fost discutata vreodata in cadrul partidului. "Vreau sa lamuresc foarte clar si sa spun foarte precis. Nu am avut niciodata intentia de a candida, nu doresc sa candidez la functia de presedinte al Romaniei, nu am discutat nici macar ca ipoteza vreodata in PDL despre o alternativa a altui candidat la functia de presedinte al Romaniei. Candidatul PDL la functia de presedinte al Romaniei este presedintele in exercitiu", a declarat Boc la postul public de radio. Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, afirma cu trei zile in urma ca formatiunea sa are in vedere si posibila intrare in cursa prezidentiala a premierului Emil Boc, daca Traian Basescu va renunta sa mai candideze. "Domnul Boc este o varianta clara, la o adica, daca domnul presedinte nu va candida. Pe toate analizele, indiferent cine le face, domnul Boc este printre primii patru la credibilitate", a declarat Blaga. El considera insa ca actualul sef al statului nu va renunta sa candideze.


**********************

Procesul "Spiru Haret" s-a aminat pentru ca Guvernul nu il recunoaste pe Bondrea ca rector


Procesul deschis de Universitatea "Spiru Haret" pentru suspendarea HG, care nu ii permite aceasteia sa organizeze admitere, s-a aminat pina pe 11 august, deoarece Executivul a sustinut ca Aurelian Bondrea nu are calitatea de rector si nu poate reprezenta Universitatea. Astfel, la proces, Guvernul, prin reprezentantii sai, a sustinut ca Bondrea nu este recunoscut ca rector in relatia cu Ministerul Educatiei. Acestia sustin ca actiunea nu ar fi valabila, pentru ca a fost semnata in numele Universitatii de catre Bondrea. Mandatele avocatilor au fost semnate tot de Bondrea, au mai aratat reprezentantii Guvernului.

Reprezentantii Universitatii "Spiru" Haret sustin, in actiunea depusa la Curtea de Apel Bucuresti, ca prin HG 749/2009, a carei suspendare o cer in instanta, Guvernul le-a incalcat dreptul la proprietate si dreptul la autonomie universitara. Reprezentantii universitatii au cerut suspendarea executarii HG 749/2009 care le interzice organizarea examenului de admitere pentru 2009-2010, pe motiv ca "se incalca principiul constitutional al autonomiei universitare si dreptul fundamental al oricarei persoane la respectarea proprietatii private", potrivit actiunii depuse in instanta. Mai mult, in actiune se precizeaza ca, prin aceeasi hotarire de guvern, se incalca drepturile obtinute in urma acreditarii "Spiru Haret" ca universitate particulara.

Ministrul Educatiei urma sa prezinte in sedinta de alaltaieri a Executivului raportul privind situatia de la universitatea mentionata. Ecaterina Andronescu a invocat amploarea discutiilor pe Codul Educatiei si a dat asigurari ca raportul va fi prezentat la urmatoarea sedinta de Guvern.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.