Național

Cum vor fi reduse pensiile speciale

Ziarul de Vrancea
13 iul 2009 696 vizualizări
Guvernul ar putea impozita suma din pensia speciala care depaseste contributia platita sau va propune recalcularea pensiilor in functie de contributiile platite

Stabilirea pensiei strict in functie de contributia platita la bugetul de asigurari sociale sau aplicarea unui impozit calculat la suma acordata prin legi speciale si care depaseste valoarea contributiei platite in timpul activitatii sint variantele analizate de Guvern la elaborarea Legii pensiilor. Ambele variante sint discutate la nivelul Executivului pentru stabilirea modului de calcul al pensiilor care vor fi acordate pe baza viitoarei legi, au declarat agentiei Mediafax surse ministeriale.

"Pentru stabilirea unui sistem unitar si nediscriminatoriu al pensiilor publice se discuta despre plata unei pensii calculate in raport cu nivelul contributiei sociale platite de-a lungul intregii perioade de activitate sau despre un impozit care sa fie aplicat la diferenta de suma dintre pensia calculata pe baza contributiei si suplimentul acordat prin legi speciale. Nu a fost inca luata o decizie finala, deoarece in prezent sint cautate solutiile tehnice, dar si juridice", au afirmat sursele citate. Potrivit acestora, pensia acordata prin legi speciale este, in unele cazuri, de zece ori mai mare decit pensia calculata strict in functie de contributia platita.

Conform acordului incheiat de Guvern cu Fondul Monetar International, legislatia privind pensiile trebuie revizuita pina la sfirsitul anului. în luna mai, Executivul a aprobat un set de sapte principii pe baza carora va fi elaborata legea privind sistemul unitar de pensii publice, hotarind ca principiul care prevede obligativitatea introducerii unor sisteme suplimentare de pensii ocupationale sa fie reglementat de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.