Național

Numarul de someri ajunge la un virf al ultimilor 3 ani si 4 luni

Ziarul de Vrancea
7 iul 2009 595 vizualizări
Numarul de someri a crescut in iunie cu 22.127, pina la 548.930, nivel maxim al ultimilor trei ani si patru luni si mult peste estimarea initiala a Ministerului Muncii privind numarul de someri de la finalul anului, arata datele publicate, luni, de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Din numarul total de someri, 435.765 (79,4%) provin din mediul privat.

Este a 12-a luna consecutiva de crestere a numarului de someri. Fata de iunie 2008, cind se inregistrau 337.084 de someri, numarul de someri din Romania a crescut cu 211.846 (62,8%). Un numar atit de ridicat de someri nu a mai fost atins din februarie 2006, cind numarul somerilor era de 554.585.

Rata somajului a urcat in iunie la 6%, de la 5,8% in mai. in mai se inregistrau 526.803 someri. Din numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, 240.224 erau femei, rata somajului in rindul acestora fiind de 5,7%. De asemenea, 290.281 de someri sunt indemnizati, iar 258.649 neindemnizati.

Cele mai mari rate ale somajului s-au inregistrat in judetele Vaslui (12,1%) si Mehedinti (10,6%), iar cele mai scazute in Ilfov (1,5%) si Bucuresti (1,8%). La inceputul lunii iunie, ministrul Muncii, Marian Sirbu, declara ca rata somajului ar putea ajunge, la sfirsitul anului, la 8%, ce ar corespune unui numar de 720.000 de someri, intr-un scenariu foarte pesimist.



Axinia: Feroviarii care au protestat saptamina trecuta vor fi sanctionati


Secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructuri, Constantin Axinia, a declarat, luni, ca sunt bani pentru salarii, iar cei care au protestat saptamina trecuta vor fi sanctionati, respectiv vor fi trecuti intr-o functie inferioara sau chiar li se va desface contractul de munca. "Dupa o ora de negocieri cu liderii de sindicat de la Federatia Sindicatelor Miscare Cormercial, in care nu au fost discutii tensionate, am luat impreuna masuri ca platile sa fie facute astazi (luni - n.r.). La ora 12.00 vor intra salariile pe cardurile personalului de la CFR Calatori, Infrastructura si Marfa. ii vom sanctiona pe cei care au protestat saptamina trecuta. Sanctiunile vor consta in trecerea in functii inferioare sau se va apela chiar la desfacerea contractului colectiv de munca", a spus Constantin Axinia.

Acesta a precizat ca o parte din conturile CFR au fost blocate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), deoarece nu s-au platit la timp datoriile catre bugetul de stat. "Banii au fost folositi pentru salarii. Drepturile salariale se platesc inaintea altora, iar ANAF a pus sechestru in urma cu o luna. incercam sa platim din urma datoriile. Acum, toti banii care ar trebui sa intre la CFR SA intra la ANAF", a mai spus Axinia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.