Național

Leul nou il bate pe cel vechi

Iulia Crețu
6 iul 2005 718 vizualizări
Cumparatorii cer vinzatorilor sa li se dea restul numai in leul greu. Conversia celor doua monede provoaca destule intirzieri la ghisee.

De cind au facut cunostinta cu leul greu, focsanenii au inceput sa fie mult mai atenti la cumparaturi. Daca in primele zile leul greu era pus deoparte pentru ca era "mai scump la vedere", de citeva zile noile bancnote sint tot mai prezente pe piata, in tranzactiile curente. In principal marile magazine au pus in circulatie noii lei. Nu mare le-a fost uimirea focsanenilor cind au primit rest, in unele supermarket-uri, noile monezi, banii. In plus, leul greu a inceput deja sa-l eclipseze pe cel vechi, majoritatea cumparatorilor cerind sa li se dea restul in noua moneda. Acestia sint mai mult curiosi sa vada fata puternica a leului, preferind sa scape de "vechiturile cu multe zerouri". Astfel, multi dintre cei care calca pragul alimentarelor si a supermarket-urilor primesc "in dar" un pumn de maruntei lucitori, banii care, timp de citiva ani de zile, au lipsit de pe piata financiar-bancara. Atit vinzatorii, casierele, cit si clientii au dat dovada de multa atentie in ceea ce priveste folosirea noii monede, toti fiind precauti sa nu fie inselati. "Nu am avut probleme in a da restul in noua moneda. In general am folosit subdiviziunile, monedele de 1, 5, 10 bani, dar si bancnotele. Am primit de la clienti lei vechi si le-am mai dat restul in moneda noua. Unii au fost surprinsi si chiar se uitau mirati la banuti, dar nu am avut probleme", ne-a spus Viorica Magdalinoiu, casiera la supermarket-ul Zanfir.


Cumparaturile dureaza mai mult

Cei care si-au ridicat salariul de la bancomat dupa data de 1 iulie au eliberat de pe carduri sume in leii noi. O parte dintre focsanenii care au facut acest lucru chiar au recunoscut ca nu aveau nevoie mare de bani, dar ca doreau sa vada leii grei. Altii merg la magazin sa cumpere maruntisuri doar pentru a li se achita restul in moneda metalica. In spirit de gluma, un parinte ne-a declarat ca banutii sint destinati celui mai mic copil al sau. Alti cumparatori s-au declarat total surprinsi ca magazinele dau rest atit de curind in noua moneda si chiar au recunoscut ca trebuie sa stea mai mult pentru a verifica daca nu cumva vinzatorul i-a inselat. "Am cumparat citeva alimente si nu ma gindeam ca imi voi primi restul in leul greu. Maruntisul ma cam deruteaza, dar cu timpul ma voi obisnui. Sper sa nu fiu inselata la rest", ne-a spus Alina Chiper, o cumparatoare. Daca pentru unii focsaneni leul greu a fost mai mult o curiozitate, pentru altii a fost o povara. Cei care au trebuit sa achite facturile in aceste zile, au stat mult mai mult la cozi, datorita conversiei celor doua monede. Bancile au fost si ieri foarte aglomerate, unii clienti fiind nevoiti sa stea la cozi chiar si 30-45 de minute, pentru o simpla factura telefonica. Intirzierile au fost cauzate si de persoanele care nu au stiut sa completeze corect formularele. Pina una alta, nu trebuie sa uitam ca 1 ban este echivalentul a 100 lei vechi, 5 bani inseamna 500 de lei vechi, 10 bani echivaleaza cu 1.000 de lei vechi, iar 50 de bani cu 5.000 lei vechi. 1 leu nou este echivalentul a 10.000 de lei, in timp ce 5 lei noi inseamna 50.000 lei vechi, 10 lei sint 100.000 lei vechi, 50 de lei sint 500.000 lei vechi, 100 lei semnifica 1 milion, iar 500 de lei 5 milioane de lei vechi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.