Național

Judecatorii pun pile pentru reforma la Curtea Constitutionala

Mihai Boicu
6 iul 2005 1283 vizualizări
Sustinatorii legilor propuse de ministrul Monica Macovei vor ca punctul lor de vedere sa fie ascultat. "Este momentul sa ne exprimam liber, sa nu mai avem incredere in intermediari si sa iesim in spatiul public", declara judecatorul Adrian Neacsu. Judecatorii care au sustinut protestul au fost chemati la ordine de seful Tribunalului

Doi judecatori au depus ieri o cerere de interventie la Curtea Constitutionala in dosarul privind solutionarea aspectelor de neconstitutionalitate sesizate de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la pachetul de legi privind reforma in justitie si reglementarea juridica a proprietatii. Judecatorii Adrian Neacsu, de la Tribunalul Vrancea, si Horatius Dumbrava, de la Curtea de Apel Tg. Mures, spun ca Inalta Curte nu reprezinta toti judecatorii si ca acestia ar fi trebuit consultati. "Speram sa se inteleaga cum trebuie mesajul nostru, si anume ca este momentul sa ne exprimam liber, sa nu mai avem incredere in intermediari si sa iesim in spatiul public, deoarece si noi reprezentam puterea judecatoreasca, la fel ca orice alta institutie. Reusita reformei in domeniul justitiei depinde de fiecare dintre noi", a declarat judecatorul focsanean Adrian Neacsu. Autorii cererii de interventie sint sustinuti de semnaturile a peste 150 de judecatori. "Demersul celor doi judecatori constituie finalizarea unei actiuni spontane a unui numar insemnat de magistrati de la diferite instante din tara, care si-au exprimat dorinta continuarii imediate a procesului de reformare institutionala si morala a sistemului judiciar. Prin aceasta actiune, cei doi intervenienti magistrati semnatari ai memoriului isi asuma intreaga responsabilitatea unei reale reforme a justitiei. Daca reforma de sus nu se poate, atunci ea trebuie sa vina de jos", se arata intr-un comunicat de presa comun al judecatorilor Adrian Neacsu si Horatius Dumbrava. Curtea Constitutionala va solutiona astazi sesizarea Inaltei Curti si va trebui sa ia in discutie si cererea de interventie. "Din punctul meu de vedere este o reusita faptul ca am reusit sa depunem aceasta cerere", a mai precizat Adrian Neacsu.


Judecatorii vrinceni nu s-au inghesuit sa semneze

Stringerea de semnaturi in judetul nostru a aratat ca judecatorii se impart in doua tabere. Cei care doresc reforma justitiei sint in majoritate magistrati tineri, in timp ce tabara "conservatorilor" este formata din judecatorii cu o vechime mai mare in sistem. Doar citiva judecatori din Vrancea au semnat pentru sustinerea reformei, in timp ce in alte parti numarul de semnaturi a fost mult mai mare. Dupa iesirea cu declaratii in presa a autorilor cererii de interventie, o parte dintre judecatori si-au retras semnaturile, in schimb au semnat altii. Conducerea instantei din Vrancea a iesit la rindul sau la rampa cu un comunicat din presa in care nu se spune nimic despre decizia unei parti a judecatorilor de a-si exprima public pozitia. "Judecatorii Tribunalului Vrancea si ai Judecatoriei Focsani precizeaza ca integrarea lor in reforma justitiei se concretizeaza in aplicarea dispozitiilor legale, asa cum acestea sint adoptate, supunindu-se Constitutiei si legilor tarii. Acestia asigura societatea civila ca magistratii celor doua instante constituie un corp solidar in infaptuirea actului de justitie si a reformei", se arata intr-un comunicat al Biroului de informare si relatii cu publicul al Tribunalului Judetean Vrancea.


"Metoda stalinista de intimidare"

Sapte judecatori vrinceni au semnat pentru sustinerea reformei in justitie. Acest fapt, impreuna cu aparitia materialelor din presa, a declansat ieri o adevarata furtuna la Tribunalul Vrancea. Judecatorii semnatari au fost "mustrati" de presedintele Tribunalului, Ioan Constantin, pentru ca au semnat fara sa ceara aprobarea nimanui. Acestora li s-a reprosat faptul ca toata instanta ar fi trebuit sa aiba o pozitie comuna si sa nu aiba loc asemenea "iesiri" individuale. Nemultumiti, judecatorii au catalogat chemarea lor la ordine ca fiind o "metoda stalinista de intimidare, care nu isi avea locul". Semnatarii spun ca, pina acum, in nici o instanta din tara judecatorii nu au avut probleme, pentru ca au sustinut deschis legile privind reforma in justitie. De altfel, printre semnatarii memoriului depus la Curtea Constitutionala se afla un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, precum si mai multi presedinti de instante. Reporterii nostri au incercat in mai multe rinduri sa-l contacteze ieri pe presedintele Tribunalului, judecatorul Ioan Constantin, pentru a afla de ce si-a iesit din fire, dar acesta nu a fost de gasit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.