Național

Noi modificari la eliberarea medicamentele compensate

Liliana Nenciu
5 iul 2005 574 vizualizări
Noul sistem de prescriere si eliberare a medicamentelor va intra in vigoare peste doua saptamini u medicii vor putea prescrie medicamente din sublista A fara a se limita la suma de 1 milion de lei.

Guvernul a hotarit eliminarea limitei de 1 milion de lei pentru medicamentele prescrise pentru bolile cronice, cuprinse in sublista A. Dupa cum spun medicii, faptul ca pot prescrie un numar nelimitat de medicamente de pe sublista A nu este o foarte mare realizare deoarece aceste sint, in general, medicamente foarte ieftine, dar, dupa cum spun medicii, toata lumea trebuie sa aiba acces la ele. Actul normativ adoptat de Guvern aduce modificari si in ceea ce priveste sublista C. "Exista numeroase medicamente de pe sublista C, care depasesc plafonul de 3 milioane lei, ceea ce a necesitat crearea de exceptii pentru accesul pacientilor la medicamente. Majoritatea acestor exceptii au fost deja reglementate, dar in anumite situatii, mai rare, s-au identificat si alte cazuri care pot antrena depasirea sumei de 3.000.000 lei. în aceste cazuri, pacientul era pus sa achite diferenta, ceea ce anihila ideea de gratuitate sau compensare 100% (chiar si din pretul de referinta). în consecinta, actul normativ adoptat de Guvern inlatura plafonul de maximum 3.000.000 lei pentru medicamentele din sublista C. însa, dupa cum spun medicii, pentru fiecare cod de boala se poate face o singura prescriptie lunar cu maxim 3 medicamente", se arata in informarea data publicitatii de Ministerul Sanatatii. O alta modificare vizeaza reducerea birocratiei. Astfel, formularele de prescriere a medicamentelor care se elibereaza cu si fara contributie personala, au fost modificate astfel incit sa se poata prescrie pe acelasi formular medicamente de pe oricare din cele trei subliste, A, B sau C. Farmaciile vor prelua sarcina de a calcula depasirea plafonului de prescriere stabilit pentru fiecare sublista si de a incasa aceste sume de la pacienti. "Din cite am inteles, medicii vor putea prescrie un numar nelimitat de medicamentec din sublista A. De asemenea, au fost eliminate sanctiunile prevazute pentru depasirea plafonului valoric la prescrierea medicamentelor din sublistele A, B sau C. Se mentine sanctiunea de 10 milioane de lei pentru medicii care elibereaza doua prescriptii pentru acelasi pacient, cu aceeasi boala cronica, intr-o singura luna. Oricum, daca medicii prescriu retete cu sume mai mari decit cele stabilite, noua nu ni le primesc computerele, deci nu sint valabile. Aceasta lege va intra in vigoare peste doua saptamini, cind va fi publicata in Monitorul Oficial", ne-a declarat Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea. Guvernul a hotarit sa imbunatateasca sistemul de prescriere si eliberare a medicamentelor cu si fara contributie personala, in urma discutiilor purtate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu Colegiul Medicilor din Romania si Colegiul Farmacistilor din Romania.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.