Național

Judecatorii protesteaza pentru reforma

Mihai Boicu
5 iul 2005 676 vizualizări
"Aripa tinara" a judecatorilor vrinceni va manifesta la Curtea Constitutionala pentru reforma propusa de ministrul Monica Macovei. La actiunea de la Bucuresti vor participa si judecatori din Vrancea.

O parte dintre judecatori vor manifesta astazi la Curtea Constitutionala pentru sustinerea pachetului de legi privind reforma in justitie. "Punctul de vedere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu reprezinta parerea tuturor judecatorilor din Romania, ci un punct de vedere care are la baza interesele personale si nu cele generale ale justitiei", a declarat judecatorul Adrian Neacsu, de la Tribunalul Vrancea. Acesta spune ca actiunea judecatorilor este spontana si ca pina la aceasta data s-au strins peste 100 de semnaturi din Mures, Ploiesti, Maramures, Oradea, Cluj, Bucuresti si Vrancea. Judecatorul Adrian Neacsu, impreuna cu doi colegi, intentioneaza ca astazi, la ora 12.00, sa depuna la Curtea Constitutionala memoriile judecatorilor nemultumiti. Este posibil ca grupul judecatorilor sa faca o cerere de interventie in dosar, iar memoriile sa fie anexate la aceasta, daca va exista suficient timp pentru acest demers. "Am constatat in toate dezbaterile care au avut loc cu privire la legile justitiei o impartire intre judecatorii care vor reforma justitiei si cei care se impotrivesc. Ceea ce facem miine (azi- n.r.) trebuie sa arate foarte clar cine sint reformatorii si cine sint conservatorii. Nu este adevarat ca toti magistratii se impotrivesc reformei, iar cei care nu doresc acest lucru ar trebui sa recunoasca", a mai declarat judecatorul Adrian Neacsu. Acesta a precizat ca actiunea este rezultatul nemultumirilor individuale ale judecatorilor si ca, in mare, acestia s-au impartit in doua categorii: cei mai tineri sint pentru reforma, iar cei mai vechi in sistem- impotriva. Adrian Neacsu a spus ca actiunea a demarat abia saptamina trecuta si ca nu s-a strins un numar mai mare de semnaturi, deoarece o mare parte dintre judecatori sint in vacanta. La actiunea magistratilor si-au anuntat intentia de a participa si organizatii din presa si societatea civila. Reamintim ca pachetul de legi pentru modificarea legilor justitiei si proprietatii a fost aprobat de Parlament prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Tariceanu. Ulterior, PSD si PRM au contestat legalitatea acestor legi, pe motiv ca raspunderea guvernamentala se asuma pentru o singura lege, nu pentru pentru un pachet de legi.


"Sustineri facute in interes personal"

Centrul de Resurse Juridice, Asociatia Pro Democratia, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, Agentia de Monitorizare a Presei -Academia Catavencu, Asociatia Profesionala a Consilierilor Juridici "e-F.Cons", Romanian Think Tank, Societatea Academica din Romania si-au exprimat nemultumirea cu privire la motivele pentru care pachetul de legi privind reforma justitiei si a proprietatii a fost trimis de Inalta Curte de Casatie si Justitie la Curtea Constitutionala. "Sustinerile facute de catre ICCJ se dovedesc a fi mai degraba sustineri facute in interes personal decit obiectii facute in beneficiul corpului judecatorilor, cita vreme acestea privesc reducerea virstei de pensionare, schimbarea bazei de calcul a pensiei de serviciu, permanentizarea activitatilor membrilor alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, reducerea mandatelor celor care au functii de conducere ori obligatia CSM de a prezenta anual un raport Parlamentului", se arata in comunicatul de presa al organizatiilor. De asemenea, aceste organizatii sustin ca rezolvarea problemei proprietatii in tara noastra nu se poate face decit prin restituirea "in integrum". "Intr-o perioada de monitorizare a pasilor facuti de Romania inspre o Europa in care justitia si proprietatea reprezinta deja niste simboluri, speram ca Romania sa isi gaseasca drumul corect", se mai arata in comunicatul de presa dat publicitatii ieri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.