Național

Santaj marca PSD cu transportatorii din Autogara

Mihai Boicu
27 iun 2005 917 vizualizări
Turnelul electoral al lui Nastase, Mitrea si Geoana din 13 noiembrie 2004 i-a costat pe transportatorii vrinceni citeva sute de milioane de lei. Acestia spun ca au transportat aproape zece mii de vrinceni in Piata Unirii pentru a aplauda candidatii PSD. Transportatorii au fost "convinsi" sa elibereze facturi pe Camera de Comert si au platit TVA pentru sume pe care nu le-au mai primit. Acestia s-au hotarit abia acum sa dezvaluie teapa.

Pesedistii vrinceni le-au dat o teapa de sute de milioane de lei transportatorilor din Autogara Focsani cu ocazia vizitei electorale a tripletei PSD Adrian Nastase, Miron Mitrea si Mircea Geoana din 13 noiembrie 2004. Peste 100 de autobuze si microbuze au fost mobilizate pentru aducerea a aproape 10.000 de vrinceni in Piata Unirii, pe post de aplaudaci pentru candidati. Dupa primul tur al alegerilor generale, atunci cind a izbucnit scandalul "Autobuzul", transportatorii au fost convinsi sa elibereze facturi pe numele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura pentru "prestari servicii". Astfel, nu s-au trecut in documente rutele pe care s-au deplasat. Pe linga faptul ca nu si-au primit banii, properietarii de masini spun ca au mai fost obligati sa plateasca si TVA. Pesedistii au scos citeva sute de milioane din buzunarul transportatorilor pentru a-si face campanie electorala. Prin folosirea CCIA ca paravan s-a ocolit si Curtea de Conturi, unde trebuiau declarate toate cheltuielile. Potrivit patronilor de firme de transport, turneul electoral i-a costat in jur de 500 de milioane de lei.


In "provincia europeana" Vrancea PSD si-a facut facut campanie dupa bunul plac, fara a scoate prea multi bani din fondurile partidului. Oficial, potrivit raportului inaintat la Camera de Conturi, Uniunea PSD^PUR a cheltuit doar 106 milioane de lei. Insa numai la o singura manifestare sumele au fost si de zece ori mai mari. Chiar daca o parte din fonduri s-au asigurat din bugetul central al partidului, pesedistii vrinceni au avut grija sa-si asigure si servicii gratuite, pentru care in mod normal trebuiau sa plateasca bani grei. Turneul electoral al lui Adrian Nastase, Miron Mitrea si Mircea Geoana in Vrancea, din 13 noiembrie 2004, a fost o manifestare de forte, care, cu siguranta, a costat miliarde de lei. Transportul a fost gratuit pentru miile de vrinceni adusi in Piata Unirii pentru a aplauda la promisiunile numai lapte si miere ale candidatilor PSD. Obisnuiti sa fie luati pe gratis la aproape orice manifestare, transportatorii din Autogara nu au comentat prea mult. Acestia spun ca la inceputul lunii noiembrie au fost chemati de fostul prefect George Baesu, cumatrul lui Marian Oprisan, pentru a-i mobiliza. "A vorbit cu noi foarte frumos. Crezind in dumnealui ca este conducatorul nostru in acest judet trebuia sa ii satisfacem aceste dorinte si sa-i dam inainte. Unde am ajuns la situatia asta?", spune Ion Balan, patronul SC IMCD Transcom SRL. De asemenea, se pare ca au fost implicati si cei de la Consiliului Judetean. "In luna noimebrie am fot invitat de domnul subinginer Chiriac si cu domnul Juganaru de la Oficiul Rutier in birou la domnul director al autogarii, Simulescu Adrian. Mai era de fata cineva din partea Consiliului Judetean probabil, o doamna, care ne-a rugat sa le dam niste autobuze sa aduca oameni pentru manifestare", ne-a declarat Stefan Fega, patronul SC Fegas Trans SRL Nistoresti. Cu citeva zile inainte de turneul electoral din 13 noiembrie, transportatorilor li s-au impartit traseele pe care trebuie sa mearga pentru a aduce oameni la Focsani. "Cu o zi inainte de a face acest transport, am fost contactat de cineva de la Consiliului Judetean, sa fac doua curse de Valea Sarii, pe care le-am si facut", spune Sotirca Ionel, patronul SC Sotion Trans SRL.


"Prestari servicii" pe Camera de Comert

In ziua de 13 noiembrie 2004 aproape toate mijloacele de transport din judet au fost mobilizate pentru a face curse, indeosebi in zona de munte. Aproape 10.000 de oameni au fost adusi in sudul Focsaniului, cu autobuze si microbuze. Asa cum se asteptau, transportatorii nu au primit nici un ban. Dupa primul tur al alegerilor generale, atunci cind a izbucnit scandalul cu autobuzele folosite pentru plimbarea turistilor electorali de la o sectie de votare la alta, transportatorii au fost sunati de la Camera de Comert, Industrie si Agricultura sa elibereze facturi, cu promisiunea ca vor primi de doua ori costul motorinei. Potrivit patronilor, facturile au fost eliberate pe firma SC CCIA Expocons SRL, la care actionar este CCIA Vrancea, iar pe ele nu au fost trecute cursele efectuate, doar mentiunea "prestari servicii". "La vreo luna dupa asta a venit cineva si ne-a anuntat ca trebuie sa mergem la Camera de Comert la domnisoara Secara, sa ne faca facturi, ca ne plateste motorina de doua ori, nicidecum cursa. Am mers la domnisoara Secara, i-am spus, «domnisoara, nu faceti facturi, ca noi nu primim nici un ban». «Nu se poate domnu\' Fega, ca ce, adica noi ne jucam». Uitati, de atunci au trecut opt luni de zile din luna noiembrie si noi nu am primit nici un ban", ne-a declarat Stefan Fega. De mentionat ca CCIA este condusa de pesedistul Sorin Vornic, consilier judetean si trezorierul organizatiei PSD. Desi nu si-au rimit banii datorati, patronii spun ca au platit TVA-ul pentru aceste sume.


"Am fost primii in picioare"

Autoritatile din Vrancea i-au folosit pe transportatori la aproape toate manifestarile, insa de cele mai multe ori au uitat sa-i mai si plateasca. "Noi, fiind crescuti si dirijati numai de ei, asa am fost noi tot timpul, noi crescind in stilul asta de comunism, ne-am adaptat la ei si am zis, domnule, cind a venit un ordin noi am fost primii in picioare, Autogara Focsani", a spus Stefan Fega. La alegerile locale de anul trecut, acestia au transportat autobuze cu persoane pe diferite rute, pentru care li s-au eliberat scrisori de transport eliberate de Autogara Focsani. Ulterior, directorul Adrian Simulescu le-ar fi luat inapoi pe motiv ca nu se mai platesc cursele. "Dar motivul, nu ne-a spus nimeni nimic. Erau scrisori de transport facute tot de la Consiliul Judetean. Ei au venit cu comanda la autogara Focsani, aicea a inceput ordinul si s-au suspendat cursele celalte. Domnule, stai ca eu mai am si eu alte curse de facut. Nu conteaza, nu mai faceti nici o cursa faceti cursele astea", spune Stefan Fega. In plus, transportatorii spun ca li s-a impus sa puna afisele PSD pe toate mijloacele de transport. "Mi s-a impus de la Autoritatea Rutiera pe vrea cind director era Marin Costica . Am transportat pentru alegerile locale, plus afise pe geam. Nu ai afis pe geam, nu mai ai ce cauta in judet sau unitate", ne-a spus Ion Balan.


George Baesu: "Nu cunosc"

Fostul prefect George Baesu, ajuns intre timp deputat PSD, a negat orice implicare in transportul aplaudacilor pentru Nastase, Mitrea, Geoana si restul candidatilor PSD. "In momentul acela in PSD nu am avut astfel de discutii. Nu eu am organizat si nu am raspuns la partid de aceste lucruri. Chiar nu pot sa comentez ceva care nu cunosc. Eu, personal, nu am stat de vorba cu nici o persoana", a declarat telefonic fostul prefect. La rindul sau, directorul Autogarii Focsani, Adrian Simulescu, ne-a spus ca autogara este numai "gazda" transportatorilor. "Noi nu am participat la asemenea discutii. Nu sintem transportatori, sintem autogara", ne-a spus Adrian Simulescu. Acesta a negat implicarea sa si la alegerile locale. "Cine sustine asa ceva minte. Astea au fost organizate in alte parti, nu la autogara. Au fost facute in mod fortat, ca sa zic asa, daca nu s-au platit, eu nu puteam sa-i fortez, ca sint clientii mei", a spus Adrian Simulescu. Directorul Autogarii Focsani a recunoscut ca s-au efectuat transporturi la diferite manifestari. "Multe dintre ele au fost legale, corecte, pentru ca s-au alocat bani, s-au platit. Ce au facut altii gratis si au au plimbat oameni gratis e treaba lor", a adaugat Adrian Simulescu.


Rutele aplaudacilor

SC Fegas Trans SRL Nistoresti a efectuat o cursa pe ruta Focsani- Herastrau si are de primit 3,4 milioane de lei de la SC CCIA Expocons SRL. "Ei vroiau toate cele trei autobuze sa faca Vrincioaia, Corbita si Herastrau", spune patronul Stefan Fega. SC IMCD Transcom SRL Focsani are de incasat "numai" 12,2 milioane de lei pentru la curse nu au participat toate cele 15 masini ale firmei. "Am avut masini pe la Birsesti, Negrilesti... Am avut vreo 6-7 masini trimise, pentru ca trebuia sa mai acopar si alte curse, care erau cu salariati, de la confectii", a declarat patronul firmei, Ion Balan. SC Sotion Trans SRL a efectuat patru curse la Valea Sarii, pentru care trebuie sa primeasca 8 milioane de lei. "Le-am facut, lasa-le Dumnezeu acolo, asta o fi practica de astazi. Dupa citeva zile, dupa alegerile prezindetiale, dupa primul tur, cind apele au inceput se tulbure, sa iasa la alegeri altceva decit se gindeau, am fost sunat de o d-ra sau d-na Secara, de la Camera de Comert, sa ajungem neaparat sa facem factura pentru transportul efectuat", spune Ion Sotirca. SC Trans Narcis SRL a efectuat patru curse, pentru care ar trebui sa i se plateasca peste 9 milioane de lei. "M-am dus la Andreeasu si la Reghiu cu cite doua masini. A existat o hirtie, fiecare unde trebuie sa mearga", ne-a declarat Neculai Nemut. Firma Gel Transcom are de primit aproximativ trei milioane de lei pentru doua curse la Miocovul si Gologanu. In total, dupa cum spun patronii, valorea facturilor eliberate pe Camera de Comert este cuprinsa intre 300 si 500 de milioane de lei, insa nu este exclus sa depaseasca aceasta suma.


"Am ordin sa te lichidez"

Transportatorii vrinceni sustin ca au fost obligati sa indeplineasca cererile autoritatilor judetene si ca s-a incercat eliminarea celor care s-au opus. Patru firme au acuzat Consiliul Judetean ca a incercat sa le scoata de pe traseul Focsani- Andreeasu- Butucoasa prin infiintarea unor curse cu microbuze. Acestea au cerut in instanta anularea Hotaririi nr. 101 din 12 noiembrie 2004 a CJ, prin care se infiinta traseul cu microbuze Focsani- Mera. "Nu a fost consultat nici operatorul de transport, nici ARR. Nu putea sa dea o hotarire de Consiliul Judetean din propria lor initiativa", a declarat Neculai Nemut, patronul SC Trans Narcis SRL Reghiu. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Galati, dupa ce transportatorii au pierdut la instantele din Vrancea. Neculai Nemut, spune ca, dupa ce a dat in judecata CJ, a ramas fara permis pe 8 decembrie 2004 si a fost nevoit sa sustina din nou examenul. "Dimineata, la ora 6.00, ma amendeaza pentru ca transport persoane in picioare. A motivat d-l politist ca avea ordin sa faca ceva cu mine, sa ma astimpere, sa ma linisteasca. A zis: «Domnule, am ordin sa te lichidez, sa-ti iau permisul, sa-ti fac ceva»", spune Neculai Nemut. Ulterior politistul a venit la Autogara Focsani si i-a luat permisul. Neculai Nemut spune ca a anulat amenda in instanta si a depus plingere la Parchet impotriva politistului, pe motiv ca pentru contraventia pentru care a fost amendat nu trebuia sa-i fie retinut permisul. Acum Neculai Nemut il acuza pe procurorul care se ocupa de dosar ca i-a ridicat actele contabile ale firmei, desi nu aveau nici o legatura cu cercetarea. De asemenea, acesta mai sustine ca la Politia Virtescoiu s-a deschis un dosar in care sint cercetati martorii pe care i-a avut in procesul cu IPJ Vrancera, pentru marturie mincinoasa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.