Național

Nebunia - singura scapare a lui Hayssam

Ziarul de Vrancea
8 iun 2005 602 vizualizări
Avertismentul lui Basescu catre psihiatri este privit diferit de medici

Medicii vad diferit avertismentul presedintelui Traian Basescu potrivit caruia dosarul medical arata ca Omar Hayssam este normal, iar doctorii care vor spune altceva sint complici cu sirianul, considerindu-l fie o imixtiune in actul de justitie, fie un indemn la profesionalism.


Medicul care l-a ingrijit pe Hayssam in perioada in care omul de afaceri sirian a fost internat la spitalul "Alexandru Obregia" afirma ca pacientul sufera de o afectiune psihica, ceea ce nu inseamna insa ca el este exonerat de raspunderea penala. Hayssam a fost internat prima data in 20 decembrie anul trecut, fiind spitalizat pina in 29 decembrie. El a reveni in spital in 3 ianuarie, raminind internat pina in 28 martie (ziua rapirii - n.r.). La externare, diagnosticul pus in cazul lui Hayssam a fost de "tulburare schizoafectiva, episod depresiv", stare ameliorata, ceea ce nu inseamna insa schizofrenie, a adaugat doctorul. "Din pacate, in psihiatrie, diagnosticul este unul clinic, pe care doctorii il pun in functie de istoria medicala a pacientului, povestita de el insusi si, eventual, sustinuta de acte medicale eliberate de alte unitati medicale, adica de dosarul medical. Nu exista aparate care sa evalueze starea psihica a pacientului", a explicat medicul psihiatrul. In cazul lui Hayssam, medicii au plecat de la dosarul medical elaborat de doctorii din clinicile de psihiatrie britanice si siriene in care acesta a mai fost internat. Cit priveste mesajul presedintelui referitor la medicii care il trateaza pe Hayssam, doctorul spune ca l-a receptat ca pe un "lucru dur". "Nu-mi inchipui ca cineva sa tina o persoana sanatoasa internata in spital timp de peste trei luni de zile, mai ales ca prin diagnostic nu este exonerata de raspundere", a mai spus medicul.


Pro si contra discernamintului

Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor, apreciaza ca declaratia presedintelui reprezinta o imixtiune in actul de justitie, intrucit medicii ar putea fi intimidati de mesajul lansat de seful statului. "Intr-un fel, presedintele s-a antepronuntat. Cum sa fie atunci acel act? Sa-l scoata normal ca sa nu fie complici?!", a adaugat Peretianu. In opinia presedintelui Asociatiei Spitalelor din Romania, profesorul Florian Popa, mesajul presedintelui poate fi insa privit drept un "indemn la profesionalism". "Nu cred ca Traian Basescu a vrut sa-i ameninte ori sa-i sperie pe doctori, ci doar le-a cerut sa-si faca treaba serios", a declarat Popa. Profesorul doctor Florin Tudose, seful clinicii de psihiatrie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, este de parere ca avertismentul presedintelui este binevenit, pentru evita situatiile in care un anume bolnav ar putea fi incadrat intr-o categorie de afectiuni incompatibile total cu activitatea desfasurata de el pina atunci. "Cu certitudine, in cazul lui Omar Hayssam nu poate fi vorba despre diagnosticul de schizofrenie, aceasta fiind o boala progresiva, si nu una episodica. Daca ar fi fost schizofrenic, comportamentul lui ar fi fost unul bizar, nu ar fi dus lucrurile pina la capat, dovedind dezinteres, izolare, retragere de lume, ori acest lucru nu s-a intimplat", a mai spus Tudose.


Nu exista la dosar o cerere de eliberare pentru lipsa de disceramint

In cazul unei persoane cercetate penal si al carei discernamint este pus in discutie, partile implicate in dosar pot cere magistratilor ca acuzatul sa fie supus unei expertize medico-legale. Medicii legisti stabilesc, pe baza investigatiilor facute de specialisti in domeniu, daca respectivul are sau nu discernamint si, implicit, raspundere penala pentru faptele de care este acuzat. In cazul lui Omar Hayssam, avocatii neaga faptul ca ar fi depus la dosarul privind rapirea jurnalistilor vreo cerere prin care sa fie ceara ca Omar Hayssam sa fie eliberat intrucit nu ar avea discernamint.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.