Național

Seche la zdup

Ziarul de Vrancea
8 iun 2005 680 vizualizări
Fostul primar al Bacaului Dumitru Sechelariu a fost retinut pentru 24 de ore, ieri dupa-amiaza, de catre procurorii anticoruptie, pentru luare de mita, abuz in serviciu in scopul obtinerii de foloase necuvenite si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Ordonanta de retinere a fost emisa la ora 16.15, Sechelariu urmind a fi dus, astazi, la Tribunalul Bucuresti, cu propunerea de emitere a unui mandat de arestare preventiva. Alaturi de Sechelariu au fost retinuti si Dorinel Ifrim - sef al serviciului Cadastru din Primaria Bacau, precum si Laurian Lucaci - viceprimar. Sechelariu a fost audiat pina acum de mai multe ori la Parchetul National Anticoruptie (PNA), ultima lui intilnire cu procurorii avind loc in 30 mai. El este cercetat in legatura cu mai multe afaceri, referitoare la schimburi si achizitii de terenuri, precum si la atribuirea unor lucrari.

In perioada februarie 2000-mai 2004, Consiliul Local Bacau a acceptat 179 de schimburi de teren. Suprafata totala de care au beneficiat Sechelariu - prin firmele Letea SA, Selena SRL, Desteptarea SA - si alte 15 persoane fizice si juridice a fost de 79.744 de metri patrati, primiti din proprietatea Consiliului Local (CL) Bacau. Din totalul suprafetei de teren cedate la schimb de CL Bacau (108.299 de metri patrati, in valoare de peste 77 miliarde de lei fara a include terenurile pentru care nu exista evaluare), Sechelariu si societatile comerciale Letea SA, Selena SRL si Desteptarea SA - la care acesta era actionar - au beneficiat de 57.979 de metri patrati, valorind aproximativ 40,6 de miliarde de lei.


Cercetat pentru santaj

La audierea din 30 mai, la sediul Parchetului National Anticoruptie, cind i s-a comunicat ca procurorii au extins cercetarile penale in cazul lui pentru santaj si spalare de bani. Potrivit anchetatorilor, in 1999-2003, Sechelariu ar fi constrins opt persoane sa vinda diverse suprafete de teren, impunindu-le un pret cu mult inferior fata de cel real. Pentru a le "convinge", Sechelariu le-ar fi santajat spunind ca, daca refuza pretul impus de el, nu le va reconstitui dreptul de proprietate. Acest procedeu ar fi fost folosit de Dumitru Sechelariu si in scopul obtinerii terenului pe care a fost construita pista de karting Selena, sustin surse judiciare. De asemenea, ancheta a fost extinsa si pentru efectuarea unor operatiuni financiar-bancare, cu retrageri in numerar de aproximativ 50 de milioane de lei, fara justificarea operatiunilor, fapte sanctionate de Legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.