Național

Comorile dacilor, scoase la iveala de hoti

Ziarul de Vrancea
2 iun 2005 793 vizualizări
Zeci de kilograme de aur dacic au fost descoperite si traficate de o banda foarte bine organizata din Deva. Valoarea comorilor gasite de acest grup infractional este mai mare decit cea a "Clostii cu puii de aur"

Noua persoane au fost arestate in Deva sub acuzatia ca ar fi vindut bratari dacice furate din situri arheologice. Anchetatorii au stabilit ca inculpatii au facut detectii si sapaturi neautorizate in siturile protejate, de unde au sustras un numar mare de obiecte dacice, din aur masiv, precum si monede ce dateaza din perioada tracico-romana, in special kosoni din argint. Cei 12 sint acuzati de nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri din patrimoniul cultural national, efecturarea de detectii si sapaturi neautorizate in siturile arheologice de pe raza judetului Hunedoara, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal si proxenetism. "Intre anii 2000 si 2001, acest grup infractional a traficat doua comori gasite in Muntii Orastiei, la Sarmizegetusa Regia. Este vorba despre o comoara care cintareste 14 kilograme, formata din zece bratari dacice, descoperita in mai 2000 si alta, compusa din cinci bratari dacice, fiecare cintarind intre 800 de grame si 1,8 kilograme, gasita un an mai tirziu. Comorile au fost ulterior traficate, in special in Occident", a precizat procurorul sef adjunct al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar. Lazar a apreciat ca valoarea comorilor gasite de acest grup infractional este mai mare decit cea a "Clostii cu puii de aur". "Din expertiza muzeografica a acestor bratari dacice a rezultat ca o astfel de piesa de patrimoniu este estimata la 100.000 de dolari. Aceste valori apar si pe site-ul Casei de licitatii Cristie\'s. Putem spune ca asemenea obiecte, care sint toate din aur, vor revolutiona viziunea specialistilor in ceea ce priveste perioada dacica din istorie. Pina acum, toate asemenea bratari dacice descoperite au fost din argint. In acest caz avem de-a face cu obiecte din aur nativ, mult mai valoroase", a declarat procurorul general adjunct.

Persoanele retinute sint banuite ca fac parte dintr-o retea internationala de trafic cu obiecte de patrimoniu. Potrivit comisarului sef Aurel Condrut, seful Serviciului de Protejarea Patrimoniului National Cultural din cadrul IGPR "cei care se ocupa cu asemenea indeletniciri au studiat extrem de bine acest domeniu. Unii au cunostinte cu care sustin ca au ajuns la nivelul unor cercetatori in domeniul respectiv. Au acasa carti, dupa care au studiat problema. Ei detin carti de arheologie, devenind in timp adevarati cercetatori in domeniu", a spus comisarul sef Aurel Condrut.

Anchetatorii sustin ca obiectele de patrimoniu erau vindute si la diferite tirguri de specialitate din strainatate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.